Actief en groen Slovenië

© iStockphoto

Slovenië is een land in het hart van Europa waar de Alpen de Middellandse Zee ontmoeten. Slovenië is groen en de schitterende natuur zorgt voor rust en inspireert tot een actieve levensstijl, in harmonie met de buitenwereld.

De variëteit van de Sloveense natuur is uniek door de verscheidenheid aan landschappen: de Alpen in het noorden en het noordwesten, Pohorje in het noordoosten, de Pannonische vlakte in het oosten, de golvende wijngaarden en de thermale bronnen in het zuidoosten, de Karst en de Adriatische kust in het zuiden en het zuidwesten.

Actief en groen Slovenië
© iStockphoto

De Slovenen willen hun natuurlijke rijkdom beschermen voor de komende generaties, vandaar dat er in het land ‘groen’ wordt gedacht. Het groene denken is geïntegreerd in het toekomstig beleid, zeker in de toeristische en de economische ontwikkeling.

Beschermde natuur

Meer dan een derde van het grondgebied van Slovenië is beschermd, o.a. door het ‘2000 Natura European Netwerk’. Tal van streken zijn uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Slovenië heeft één nationaal park, 3 regionale parken en 44 landschapsparken. Voeg daarbij een dicht netwerk van kleine beschermde plaatsen, met 52 natuurreservaten, en van 1217 natuurmonumenten.

De rijkdom van de natuur kan men zelfs waarnemen aan de rand van de steden, ook nabij de hoofdstad Ljubljana met het Ljubljansko Barje Landschapspark, een van de belangrijkste natuurgebieden van Slovenië.

Zestig procent van het grondgebied van Slovenië is bebost en hiermee staat het land aan de Europese top. In die bosgebieden leeft een grote berenpopulatie.

Actief en groen Slovenië
© iStockphoto

Ook wat betreft aantal soorten planten en dieren staat Slovenië aan de Europese top. Er worden maar liefst 22.000 speciën geteld. Nog meer cijfers die de natuurrijkdom van Slovenië illustreren: 28.000 km waterlopen, 1300 meren en 46 km kust waarvan een vijfde is beschermd.

Actief in harmonie met de natuur

Voor zij die Slovenië op een actieve manier willen ontdekken zijn er onvoorstelbaar veel mogelijkheden. Dat heeft uiteraard te maken met de veelzijdigheid van het landschap: de Alpen, het meer van Bled, de So?a rivier, het vredevolle Bohinj, het actieve Kransjska Gora, de wijnheuvels, de onderaardse grotten…

Groene sporten: er zijn 16.000 km bewegwijzerde wandelpaden en 14 fietsvriendelijke regio’s met honderden kilometers fietspaden en 6000km mountainbike routes. Er zijn fascinerende golfterreinen en tientallen tracks voor paardrijden. Je kan zelfs leren paardrijden op de beroemde Lipizzaner paarden. Ook voor liefhebbers van paragliding is Slovenië een ideale bestemming.

Blauwe sporten: zij die houden van watersport reizen naar Slovenië om te raften, zeilen, duiken, zwemmen, varen, kanoën… er is water genoeg zoals de zee tussen Piran en Strunjan waar je de fauna en flora kan bewonderen.

© iStockphoto

Witte sporten: Slovenië is een vakantieland van alle seizoenen en dus ook met winterpret, in authentieke centra, voor skiërs, langlaufers, liefhebbers van slede rijden en andere wintersportactiviteiten.

Slovenië, land van wellness en gezond leven

De Sloveense natuur is voor de Slovenen en voor de bezoekers enorm genereus met veel thermale bronnen die al door de Romeinen waren gekend. Er zijn maar liefst vijftien spa-resorts die onvoorstelbaar geliefd zijn. De spa’s van Slovenië behoren tot de beste van de wereld en ze zorgen voor de gezondheid van lichaam en geest.

De toeristische infrastructuur in deze centra is kwalitatief hoogstaand met een steengoede accommodatie en dito gastronomie, een groot aanbod van sportmogelijkheden en entertainment, in alle hoeken van Slovenië, van de zee tot de heuvels van Dolenjska en Posavje, de valleien van Savinja en Sotla, de Pannonische laagvlakte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content