Acht reisvoorspellingen voor 2017

Acht reisvoorspellingen voor 2017
© iStockphoto

Dit zijn volgens Booking.com de acht reistrends in 2017. Booking.com gebruikte voor de voorspelling een schat aan data, beoordelingen, aanbevelingen van reizigers en kennis van de innovatie in de e-commerce reistechnologie.

1. Directe voldoening 2.0 © iStockphoto

Technologie wordt steeds belangrijker voor de reizigers. 44% verwacht een vakantie te kunnen plannen met enkele eenvoudige tikken op hun smartphone en meer dan de helft (52%) denkt in 2017 meer gebruik te maken van reisapps. Technologie zal steeds meer gebruikt worden om mogelijke problemen onderweg op te lossen, om in te springen op onze specifieke behoeftenen en om onze ervaring te verbeteren door middel van aanbevelingen en handige tips waar we zelf nog niet aan hebben gedacht. Van het vinden van de dichtstbijzijnde geldautomaat of beschikbare WiFi tot wachtrijen voorbijlopen bij topattracties en tijdens het reizen advies ontvangen tot wat te doen met een jetlag zal een enorme vlucht nemen. En met alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie zullen we in staat zijn om onze unieke behoeften te voorspellen en daarop te anticiperen voordat we het zelf hoeven te vragen. Het gebruik van slimme, direct messaging-technologie die zich aan onze wensen aanpast om iedere vraag en wens onmiddellijk op te lossen, ongeacht waar we verblijven, zal een tweede natuur worden.

2. SanctuStays © iStockphoto

In een drukke wereld zien mensen reizen steeds meer als een manier om balans terug te brengen in hun leven. Bijna de helft (48%) ziet vakantie als een moment om na tot zichzelf te komen en betere beslissingen te nemen. Komend jaar zullen veel reizigers meer prioriteit geven aan gezondheidsbewuste reizen die zorgen voor harmonie tussen lichaam en geest. 44% zou in 2017 wel een ontspanningsreis willen maken en 38% een gezondsheids- en wellnessreis. De tijd dat vakantiedagen ongebruikt tot aan het eind van het jaar blijven liggen, behoort tot het verleden. Zelfs in de meest veeleisende werkculturen is meer dan de helft (51%) van plan om komend jaar zelfs meer dan het jaarlijkse aantal vakantiedagen op te nemen. In 2017 zal een groot aanbod van SanctuStays te vinden zijn: accommodaties variërend van villa's tot appartementen, resorts en andere accommodatietypes, waar gratis meditatiefaciliteiten, spa's, wellness-workshops en buitenfaciliteiten aangeboden worden.

3. Zakenvakanties © iStockphoto

De groei van zakenvakanties, een zakenreis gecombineerd met een vakantie, ontwikkelt zich sterk. Van de 40% van de reizigers die dit jaar op zakenreis zijn gegaan, denkt 46% dat ze in 2017 nog vaker op zakenreis zullen gaan. Bovendien verlengt 49% van de zakenreizigers zijn zakenreis al om langer van de bestemming te kunnen genieten, waarbij driekwart (75%) dat komend jaar even vaak of vaker wil gaan doen. Zakenreizen worden alsmaar meer gewaardeerd als mogelijkheid om je horizon te verbreden. 30% van de reizigers gaf aan zelfs een slechter betaalde baan te accepteren als dat betekent dat ze vaker voor werk kunnen reizen!

4. Zin om te ontdekken © iStockphoto

De wereld telt nog veel onontdekte plekken en 2017 belooft een jaar te worden waarin reizigers als nooit tevoren de verkenner in zichzelf gaan ontdekken. 45% is van plan om komend jaar meer avontuurlijke bestemmingen te gaan kiezen, terwijl 47% graag exotische bestemmingen wil verkennen waar hun vrienden nog nooit geweest zijn. Wandelen naar een afgelegen bergdorpje of het vinden van een idyllisch pension aan het andere eind van het pad: we zien op alle gebieden een toenemende behoefte om op authentieke wijze onontdekte plekken te verkennen. 56% van de reizigers wil in 2017 graag zelfstandiger reizen.

5. Ecotoerisme of thuisblijven © iStockphoto

Duurzaam reizen kan voor iedereen een verschillende betekenis hebben, maar er kan niet worden ontkend dat voor zowel reizigers als accommodaties geldt dat de trend steeds milieubewuster, duurzamer en verantwoorder wordt. Komend jaar zal van de reizigers ruim een derde (36%) meer dan in 2016 kiezen voor milieuvriendelijkere reizen, en bijna 2 op de 5 (39%) is geïnteresseerd in reizen met ecotours. Naarmate het jaar vordert zullen we waarschijnlijk meer discussies zien over economische impulsen zoals stedentrips voor ecotoeristen (41% van de reizigers zouden hiervoor zijn), de introductie van internationale standaarden voor duurzame accommodaties (41% is voor) en vervoersaanbieders die meer informatie geven over CO2-compensatie (26% is voor).

6. Eenvoudig vermaak © iStockphoto

In 2017 zullen reizigers eerder worden geïnspireerd door hun eigen ambities dan door materiële eigendommen. 58% van de reizigers is van plan om meer uit te gaan geven aan ervaringen dan aan materiële eigendommen wanneer ze in 2017 op reis gaan. Reizigers zijn ook steeds minder geïnteresseerd in mooie versieringen maar juist meer in de kleine momenten en het eenvoudige vermaak van een reis. Slechts 10% van de reizigers antwoordde dat een butler/conciërge essentieel was om van hun reis te kunnen genieten. Luxe, hoogwaardige toiletartikelen lijken ook tot het verleden te behoren aangezien maar 13% van de reizigers antwoordde dat dit essentieel is om in 2017 van hun reis te kunnen genieten.

7. Fly me to the moon © iStockphoto

44% van de mensen ziet een toekomst voor zich waarin we op reis kunnen gaan naar verafgelegen plekken in ons sterrenstelsel of diep in de oceaan. De combinatie van technologie met het toenemend verlangen naar reizen richting onbekende oorden zal in 2017 leiden tot talloze innovaties en ontwikkelingen. Waar ruimtetoerisme momenteel nog in de kinderschoenen staat, zijn reizen naar donkere plekken in de oceanen al geruime tijd mogelijk. Hogesnelheidstreinen blijven in ontwikkeling en worden verwacht reizigers te verbinden met afgelegen bestemmingen in Noord-Afrika. NASA investeert in supersonische vliegtuigen waarmee sneller, groener, veiliger en stiller gevlogen kan worden. Laten we ook niet vergeten dat Tesla in de zomer van 2017 een computergestuurde auto van Los Angeles naar New York wil laten rijden.

8. Het menselijke aspect © iStockphoto

In 2017 zal de interactie met vriendelijk personeel en de totstandkoming van betekenisvolle relaties een steeds belangrijker aspect worden tijdens een reis. 42% van de reizigers verklaart dat ze niet willen verblijven in een accommodatie zonder vriendelijk personeel, terwijl accommodaties zoals B&B's en ryokans naar verwachting door bezoekers als beste accommodaties worden beoordeeld. Ons vertrouwen in mensen die er eerder zijn geweest, blijft onverminderd groot: 40% van de reizigers bevestigt dat ze niet in een accommodatie willen verblijven met meer dan drie negatieve beoordelingen. Reizigers vinden dat het menselijke aspect onvervangbaar is.