Acht procent minder vakantieboekingen dan vorig jaar

© Thinkstock

Vakanties gaan minder snel de deur uit dan andere jaren.

Dat zegt de Association of Belgian Tour Operators (ABTO), die het heeft over een achteruitgang met acht procent. Voor de paasvakantie zitten de boekingen ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar, zegt Jetair.

Dat de vakanties het minder goed doen, ligt volgens Claude Perignon van ABTO aan verschillende factoren. “Het consumentenvertrouwen is laag en er is traditioneel een direct verband tussen dat vertrouwen en het boekingsgedrag.”

Daarnaast spelen de nieuwe regering en de “pijnlijke en onduidelijke budgetronde met drastische maatregelen” een rol. Dat ook de energiekosten hoog zijn, speelt mee, bijvoorbeeld voor autovakanties.

Boeken op het laatste nippertje

Als het consumentenvertrouwen herstelt, hopen we de achterstand nog gedeeltelijk goed te maken, zegt Perignon, die denkt dat de klanten dit jaar korter voor afreis zullen boeken. “Maar dit jaar zal geen grand cru zijn, we zullen waarschijnlijk enkele percenten lager uitkomen dan vorig jaar.”

Voor de paasvakantie lijken er geen grote verschillen te bestaan. Wij zitten grosso modo op hetzelfde niveau als vorig jaar, zegt Jetair. “We merken wel dat de reizigers vroeg boeken, en de boekingen daarna, in de tussenperiode, zijn stilgevallen”, zegt Hans Vanhaelemeesch. “Dat betekent dat de klant iets langer aarzelt, wikt en weegt, en uiteindelijk toch boekt. Dat is niet alleen zo voor de paasvakantie, maar ook voor de daaropvolgende maanden.”

Ook Thomas Cook merkt “een grote volatiliteit”. “De ene week zijn er heel veel boekingen, de andere weer een pak minder”, aldus Baptiste Van Outryve. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content