Aantal pinguïns op Antarctica schrikbarend gedaald, zegt Greenpeace

.

Het aantal stormbandpinguïns gaat drastisch achteruit op Antarctica. In bepaalde kolonies is het aantal pinguïns de afgelopen vijftig jaar zelfs met 77 procent gedaald.

In bepaalde kolonies is het aantal pinguïns zelfs met 77 procent gedaald ten opzichte van de laatste telling bijna 50 jaar geleden. Dat meldt milieuorganisatie Greenpeace, die ijvert voor een betere bescherming van onze oceanen.

Wetenschappers hebben vastgesteld dat elke kolonie op het Elephanteiland, een belangrijke habitat in het noordoosten van het Antarctisch Schiereiland, kleiner is geworden. Het totale aantal stormbandpinguïns op het eiland is met 60 procent gedaald sinds de laatste telling in 1971, terwijl het aantal broedende paren terugviel van 122.550 tot 52.786.

‘Dit is een significante daling. Het ecosysteem van de Zuidelijke Oceaan is nu fundamenteel anders dan 50 jaar geleden. De impact van deze verandering dringt door in de voedselketen tot soorten als de stormbandpinguïn. Verschillende factoren kunnen daarbij een rol spelen, maar al het bewijs wijst in de richting van klimaatopwarming als de verantwoordelijke’, zegt Heather J. Lynch, van de Stony Brook University.

.
.© Getty Images

Greenpeace heeft om de aandacht te vestigen op het belang van een ambitieus verdrag om de oceanen te beschermen, overal ter wereld ijssculpturen van pinguïns op symbolische plekken neergezet.

.
.© AFP

‘Als soorten strijden om te overleven, hebben we dringend nood aan mariene reservaten die beschermd worden tegen alle schadelijke menselijke activiteit. Alleen zo kunnen we pinguïns en andere soorten de ruimte geven om zich te herstellen en zich aan te passen aan het snel veranderende klimaat. We roepen alle overheden op om dit jaar een globaal oceanenverdrag te ondertekenen dat 30 procent van de oceanen beschermt’, zegt An Lambrechts, campagneleider Oceanen bij Greenpeace België.

Volgens Greenpeace neemt België internationaal het voortouw en pleit ons land voor zo’n ambitieus oceanenverdrag, maar speelt het ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van diepzeemijnbouw, een industrie die verwoestende gevolgen kan hebben voor het leven in de oceanen. ‘Als België het ernstig meent met de bescherming van de oceanen, moet er ook een moratorium op diepzeemijnbouw komen en moet België zijn steun voor het exploratiecontract van DEME in de Stille Oceaan opzeggen’, besluit Lambrechts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content