Aantal Afrikaanse olifanten in recordtempo gedaald

© iStockphoto

In amper 10 jaar is het aantal Afrikaanse olifanten met 111.000 gedaald, een record. Toenemende stroperij is de belangrijkste oorzaak.

Volgens een nieuw rapport van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) telt Afrika nu ongeveer 415.000 olifanten. Dat zijn er 111.000 minder dan bij de laatste grote telling tien jaar geleden.

Het gaat om het grootste verlies in 25 jaar. “Een echt alarmerende situatie”, zegt Inger Andersen, directeur-generaal van de IUCN. “Het is schokkend maar zeker niet verrassend dat stroperij zo’n dramatische tol eist van deze iconische soort.”

Vooral stroperij

“De achteruitgang wordt vooral veroorzaakt door de stroperij voor ivoor die rond 2006 is toegenomen, de grootste toename sinds de jaren 1970 en 1980”, stelt het rapport. “Vooral de verliezen in Tanzania zijn verantwoordelijk voor het grote verlies.”

Een ander gevaar is de snelle bevolkingsgroei in Afrika. Daardoor wordt het leefgebied van de olifant almaar kleiner.

Vooral Tanzania

In Oost-Afrika, waar 20 procent van het totale aantal Afrikaanse olifanten leeft, is de olifantenpopulatie bijna gehalveerd in tien jaar. Dat is vooral het gevolg van stroperij in Tanzania, waar het aantal olifanten met meer dan 60 procent daalde.

De meeste olifanten – meer dan 70 procent van het totale aantal – komen voor in Zuidelijk Afrika. Daar slaat de stroperij minder hard toe, maar ook daar stijgt de dreiging, waarschuwt de IUCN. Ze ziet het aantal olifanten achteruitgaan in Mozambique en delen van Zimbabwe.

CITES-conferentie

Het African Elephant Status Report biedt het meest volledige beeld van de Afrikaanse olifant.

Het werd voorgesteld op de grote CITES-conferentie in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. CITES regelt de handel in meer dan 35.000 soorten planten en dieren. In Johannesburg zijn deze week vertegenwoordigers van 183 landen bijeen. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content