Aanraders in Vlaams-Brabant

© iStockphoto

Een walvis in de stad, een charmante tourist trap, wandelen op het water, cruises op een scooter…. twaalf aanraders in de provincie Vlaams-Brabant.

REEËN SPOTTEN

Het Zoniënwoud heeft zijn bijnaam ‘beukenkathedraal’ niet gestolen: de beuken zijn er meer dan 200 jaar oud. Omdat de meeste mensen het woud in de (late) namiddag bezoeken, heb je ’s ochtends de meeste kans om schichtige reeën te spotten. Wie heel, heel vroeg komt, ziet misschien een everzwijn, dat in 2006 opnieuw zijn rentree maakte in het bos, na een afwezigheid van meer dan een eeuw. Dorst of honger gekregen? De Brusselse brasserie Istas, aan de uitlopers van het bos in Overijse, serveert in een eeuwenoud interieur met blinkende lambriseringen een uitgebreide boterhammen- en bierkaart.

Zoniënwoud, Istas, Kapucijnendreef 1, 3090 Overijse

MEUS’ MOLEN

Zeg “Leuven” en “Meus” en iedereen denkt aan Jeroen. Maar is er nog een Meus. Hans, de broer van, baat in het naburige Sint-Joris-Winge een brasserie uit in een oude watermolen, te midden van een natuurgebied met vijvers, waar onder meer de Sassenbeekwandeling en de Gemperoute voor fietsers starten. Op zijn menu staat letterlijk dagelijkse kost: asperges op Vlaamse wijze, Steak tartaar, kalfslende en kabeljauwrug. Ook kan je er terecht voor kleine snakses en knabbelkes, een luxe high tea, ontbijtbuffet en barbecue. Bij mooi weer mag je je eigen boterhammen of verjaardagstaart nuttigen op het picknick-terras.

De Gempemolen, Gempstraat 56, 3390 Sint-Joris-Winge,

BROODJE BRUSSEL

Het was een Zwitserse familie die in 1873 de kruidenierszaak Au Suisse startte, maar die vandaag nog Zwitsers noemen, zou een belediging zijn. Het gemarmerde en gespiegelde interieur lijkt trendy, maar ziet er al jaren hetzelfde uit. Een tip, als je niet kunt kiezen aan de eindeloze toog met beleg: probeer de huisgemaakte paté.

Au Suisse, Anspachlaan 73-75, 1000 Brussel

TÊTE À TÊTE

In het hart van de Leuvense binnenstad ligt een parkje verborgen. Met zijn idyllische brug en romantisch prieeltje is het Dijlepark, in de volksmond ‘Japans parkske’, the place to be voor een picknick, tête à tête (in de Schapenstraat).

Museum M in Leuven
Museum M in Leuven© Belga

COCKTAILS OP M

Omdat de architectuur van Stéphane Beel intrigeert, omdat de bar op het dakterras een prachtig uitzicht over de daken van de stad biedt, en omdat het museum oude en hedendaagse kunst durft te mixen. Dwingende redenen genoeg die van M in Leuven een tussenstop maken.

Museum M, Vanderkelenstraat 28, Leuven

WATERLOPEN

Over het water lopen, dat kan in Het Vinne, een natuurdomein van 130ha in Zoutleeuw, een weinig bekende stad in Vlaams-Brabant. In Het Vinne ligt een wandelpad over de waterplassen, wat idyllische plaatjes oplevert.

Het Vinne, Ossenwegstraat 70, 3440 Zoutleeuw

DE GEVELROUTE

Visit Brussels stippelde een fietsroute uit langs de mooiste artnouveaugevels in onze hoofdstad. Omhoog kijken is de boodschap. Enkele favorieten: het voormalige Old England warenhuis, nu Muziekinstumentenmuseum (imposante ijzer-en-glasarchitectuur, Hofbergstraat 2, 1000 Brussel) en Huis Ciamberlani (let op de sgraffito, de gouden muurdecoratie, Defacqzstraat 48, 1050 Brussel).

Art Nouveau in Brussel
Art Nouveau in Brussel© iStockphoto

TOURIST TRAP

Ja, het zit er vol toeristen en toch móet je hier geweest zijn: Taverne du Passage in de Koninginnegalerij. Wereldberoemd om zijn garnaalkroketten (het recept wordt naar verluidt in een kluis bewaard) en obers met gouden epauletten.

Taverne du Passage, Koninginnegalerij 30, 1000 Brussel

CRUISEN

Het Pajottenland, de Zennevallei, het Hageland: ze pakken graag uit met hier en daar een heuvel(tje) en daarom hoeft het niet te verbazen dat je in VlaamsBrabant op veel plaatsen scootertours kunt boeken.

Wow Routes

Vespa 4 Rent

Scooter Tours

(STIL)LEVEN

De museumtuin van het kasteel Gaasbeek in het heuvelachtige Pajottenland is vanaf 1 mei tot 31 oktober permanent geopend. Het 50 hectare grote park omvat één van de grootste en belangrijkste collecties van leifruitvormen in Europa. Ook een bezoek aan het kasteel prikkelt je zintuigen. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling aan het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie. In deze burcht dwaal je rond door historiserende interieurs en je ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten. Verrassende tentoonstellingen waarin historisch erfgoed op een een creatieve manier ‘vertaald’ wordt naar vandaag, zorgen voor een telkens wisselend decor.

Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek

www.vlaanderenvanuitdelucht.be
www.vlaanderenvanuitdelucht.be© Kasteel van Gaasbeek

STADSWALVIS

Wie weet dat er in het centrum van Leuven een skelet van een Groenlandse walvis te bewonderen valt? Het zogenaamde Museum voor Dierkunde, met meer dan 5000 opgezette dieren, is een goed bewaard geheim.

Museum voor Dierkunde, Naamsestraat 59, 3000 Leuven

GEUZELAND

De missing link tussen wijn en bier. Zo wordt geuzebier weleens omschreven. Het heeft zijn smaak te danken aan het microklimaat in de Zennevallei, het ontstaat als enige bier ter wereld door spontane gisting én het zit meestal in een champagnefles. Op de Geuzefietsroute passeer je langs brouwerijen Oud Beersel, Boon en 3 Fonteinen.

3 Fonteinen, Herman Teirlinckplein 3, 1650 Beersel

Veerle Helsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content