Aanraders in Limburg

© iStockphoto

Fijne aanraders in Limburg. Waar de daken licht geven en waar de trappist uit een kluis komt.

1. Het grootst bewaarde kunstgeheim van Limburg

Z33 is niet zo gekend bij het grote publiek, maar wel bemind door kunstkenners. De naam is afgeleid van haar locatie, Zuivelmarkt 33 in Hasselt. Het ‘huis voor actuele kunst’ heeft geen eigen collectie, maar er lopen permanent tentoonstellingen. Je móet er binnenlopen. Omdat het in een voormalig begijnhof huist. Omdat de vibe atypisch Limburgs is. En omdat kunstenaar Leon Vranken er deze zomer blad/steen/schaar speelt.

Zuivelmarkt 33, 3500 Hasselt

2. Antieke stad

Zeg nooit rommelmarkt tegen de antiekmarkt van Tongeren. Elke zondag vanaf 6u ’s morgens staat de tijd stil in de ‘oudste stad van België’. Met meer dan 350 verkopers is het de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux. Grote troef van de markt zijn de nichestandhouders: kramen die gespecialiseerd zijn in prentkaarten, etalagepoppen, kristallen glazen,…

3. Slapen in een traan

Langs de dreef naar het kasteel van Hex in Sint-Truiden hangen traanvormige boomtenten, een ontwerp van de Nederlandse kunstenaar Dré Wapenaar. Zijn collega Ardie Van Bommel bouwde een paar meter verderop de even kunstige was-, toilet- en barbecueconstructie ‘Field Furniture’. Inchecken doe je bij de Dienst Toerisme Borgloon.

4. Apotheekmuseum

In Maaseik ligt de oudste privé-apotheek van België, gerestaureerd tot een museum met een indrukwekkende collectie Delfts blauwe potten. Vergeet niet de oude gevel in Maasstijl te bewonderen. Van 1704 tot 1959 verkochten hier zes generaties apothekers pillen op de Grote Markt, trouwens een van de mooiste marktpleinen van Vlaanderen omringd door 95 lindebomen.

Apotheekmuseum, Markt 45, 3680 Maaseik

5. 200 soorten pannenkoeken

Boerenpannenkoeken, pizzapannekoeken of een Indonesische satépannekoek. De Pannekoekenbakker serveert meer dan 200 soorten. Zoet, hartig, bitter of zout: noem een ingrediënt en het staat gegarandeerd op zijn kaart.

6. Pudding uit de kelder proeven

Kanne ligt letterlijk òp de grens met Nederland. Als je door het dorp rijdt, slinger je de hele tijd op en over de grens. Het onbekende dorp herbergt het bestbewaarde geheim van Zuid-Limburg: Bakkerij Smets. Waar de vlaaien (meer dan twintig soorten) nog uit grootmoeders kookboek komen. Letterlijk want hier staat de derde generatie achter de oven. Maar hét geheim van de bakkerij zit onder de grond: een mergelgrot waar pudding met rauwe melk wordt bewaard om te rijpen.

Bakkerij Smets, Boys 3, 3770 Kanne

7. Rommelen

Iedere zondag in juli en augustus wordt Genk ingepalmd door de grootste rommelmarkt van Vlaanderen. Verspreid over niet minder dan acht straten en pleinen ontplooit zich een marktcircuit langs 900 standen . Vroege vogels moeten niet eens extra vroeg hun wekker zetten, want de markt start pas om 9u.

8. Sint-Truiden met een golfstick

Neem een toeristisch stadsplan, een golfstick en een balletje. Het concept van City Golf: je mikt naar een standbeeld of een fontein en leert langs een parcours van 2u de stad kennen.

C-Mine
C-Mine© iStockphoto

9. Ondergronds labyrinth

Verken C-mine, de site van de oude Winterslagmijn: dwaal door de gangen of beklim de hoogste schachtbok van België. Leuk om weten: temidden van het ondergrondse labyrinth bevinden zich ‘geheugenkokers’ waar Stephan Vanfleteren, Bart Moeyaert en Stijn Meuris de getuigenissen van een aantal mijnwerkers verbeelden.

C-Mine, Evence Coppéelaan 91, 3600 Genk

10. Op vrije voet

In Zutendaal bevindt zich het eerste Blotenvoetenpad van Vlaanderen. Twee kilometer lang over hout, steen, boomsnippers, gras, leem en water, langs hangbruggen en een uitkijktoren. Vergeet je handdoek niet.

Blotenvoetenpad, Stalkerweg, 3690 Zutendaal

11. Limburgse parels

Met een wijngaard van maar liefst 22 hectare is het Wijnkasteel Genoels-Elderen het grootste wijndomein en bovendien enige wijnkasteel van het land. Onze favorieten: de Chardonnay Goud en de Zilveren Parel Brut.

Wijnkasteel Genoels-Elderen, Kasteelstraat 9, 3770 Riemst

12. Volg Rocco

Als een Marina op de scooter. Cruise langsheen de gelijknamige Vesparoute die locaties uit de film over Rocco Granata aandoet. De film speelde zich grotendeels in de omgeving van Genk af en leent zich uitstekend om Midden-Limburg te verkennen.

13. Paalse Plas

Zeilen, surfen en zwemmen, daarvoor is de Paalse Plas de uitgelezen plek. De waterplas, die ontstond toen er zand nodig was voor de aanleg van het nabijgelegen industrieterrein, is de uitvalsbasis van Zeil- en Windsurfclub Sirocco. Wie over eigen materiaal beschikt, kan zo het water op, anderen kunnen het nodige materiaal huren bij de club. Niet echt een waterrat? Aan de oevers van de Paalse Plas kan je ook vissen en golven. Of gewoon genieten op de grasweide.

Paalse Plas, Holststraat 85, 3583 Paal-Beringen

14. Kempense trekking

Verruim je natuurkundige kennis en ontdek de rode dopheide, moeraswolfsklauw, beenbreek, koninginnepage en rugstreeppad. Allemaal te vinden in De Hoge Kempen, het enige Nationale Park van België. 200 kilometer aan wandelplezier en meer dan 5700 hectare ruimte voor zeldzame planten- en diersoorten.

Hoge Kempen
Hoge Kempen© Belga

15. Trappist uit de kluis

Bestaan er nu 7, 8, 9 of 10 trappistenbieren ter wereld? Er bestaat discussie over. Maar over dat van Achel bestaat geen twijfel: het komt rechtstreeks uit de huisbrouwerij van abdij De Achelse Kluis in Hamont Achel. Dat dorpje geeft een toeristische folder uit met trappistenroutes, genoemd naar onder meer Achel, Westvleteren, Orval en Westmalle.

16. 1175 vijvers

De Wijers is een verzamelnaam voor 1175 vijvers verspreid over Zonhoven, Hasselt, Genk, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. 700 hectares water, riet, boomkikkers, heidelandschappen en beekvalleien.

Veerle Helsen en Karolien Selleslags

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content