7000 jaar oude nederzetting in Jeruzalem gevonden

© iStockphoto

Ongeveer 7000 jaar geleden woonden mensen in het gebied van het huidige Jeruzalem. Tijdens bouwwerkzaamheden in het Arabische deel van de stad werd een nederzetting uit het vijfde millennium voor Christus afgegraven.

Dat deelde de Israƫlische Oudheidkundige Dienst (IAA) mee. Er werden onder meer overblijfselen van twee woningen ontdekt.

“We hebben veel objecten gevonden”, zei Ronit Lupo, die voor de IAA de opgravingen stuurde. Tot de vondsten behoren onder andere sikkels, beitels, bijlen en eenvoudige boren. “Er werd zelfs een sierstuk uit edelsteen gevonden”, zei Lupo. Ook gaven maalwerktuigen zoals een mortier uit basalt uitsluitsel over technische en ambachtelijke vaardigheden binnen de gemeenschap aan.

Van botten van dieren, vermoedelijk van schapen, geiten en runderen afkomstig, hopen de wetenschappers meer te weten te komen over de voedingsgewoonten en de bedrijvigheden binnen de nederzetting.

De opgravingen vertegenwoordigen de eerste belangrijke vondst in de omgeving van Jeruzalem. In Israƫl, waaronder de Negevwoestijn en aan de Middellandse Zeekust, waren eerder al voorwerpen uit de Kopertijd gevonden. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content