7 redenen om deze winter de Waddeneilanden te verkennen

© Getty Images/iStockphoto
Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De Wadden bestaan uit vijf eilanden: Texel, Terschellling, Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland. De Waddenzee is een erkend biologisch ecosysteem dat je alleen vindt aan de Nederlands-Duits-Deense Noordzeekust. De afwisseling van eb en vloed maakt dat het landschap van moment tot moment verandert. Een uitgebreid stelsel van geulen wordt afgewisseld door drooggevallen zandplaten. Deze variatie maakt de Waddenzee tot een uniek leefgebied voor meer dan 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten. Daarnaast is het een onmisbare tussenstop voor miljoenen vogels tijdens hun trektocht.

1. Het mooiste natuurgebied van Nederland

De belangrijkste reden voor een bezoek aan de Waddeneilanden is de natuurlijke schoonheid en de hoge recreatieve waarde van de eilanden. Zo is de Waddenzee sinds 2009 erkend als UNESCO-werelderfgoed en werd het gebied vorig jaar verkozen tot mooiste natuurgebied in Nederland. Reden genoeg dus voor een wandeling in deze prachtige omgeving. Vooral in de winter is het er heerlijk stil en is het dus de ideale plek om even helemaal te ontspannen.

2. Zeehonden spotten

Een bezoek aan de vijf eilanden is niet compleet zonder een verfrissend tochtje met een rubberboot. Stap aan boord en ga mee op avontuur naar drooggevallen gebied in de Waddenzee. Het is de perfecte manier om de natuur rondom de eilanden te verkennen. Je ontdekt het leven op de Wad van dichtbij, leert er leuke weetjes over het gebied en luistert naar stoere zeemansverhalen. Als je de zeehondentocht boekt zal de schipper bovendien proberen om zo kort mogelijk bij de zeehonden te komen waar je de robben ziet genieten van hun sessie zonnebaden.

3. Panoramisch uitzicht op Texel

Op het noordelijkste puntje van het eiland Texel word je getrakteerd op een prachtig uitzicht. Beklim de vuurtoren met haar 118 treden en kijk uit over de Noordzee, de Waddenzee, het noordelijke deel van Texel en het eiland Vlieland. Ook een bezoekje aan een van de kaasboerderijen mag je niet overslaan. Ontdek hoe ambachtelijke kaas gemaakt wordt en doe mee aan een kaasproeverij.

4. Filmweekend bij Podium Vlieland

Trek dit najaar een weekendje naar Vlieland en geniet er van een korte vakantie met heerlijke strandwandelingen, lekker eten en verrassende films. Ook in de winter van 2017-2018 staan er elk weekend weer nieuwe films op de planning bij Podium Vlieland. Ieder filmweekend heeft zijn eigen thema, dus er is zeker voor iedere filmliefhebber wat wils!

5. Sterrenkijken in het International Dark Sky Park

Ook op Terschelling bieden de bijna oneindig uitgestrekte natuur en de brede stranden alle ruimte voor ontspanning. Te voet, te fiets en te paard. Vooral in het internationale natuurgebied De Boschplaat word je omringd door de pure natuur. Hier vind je nog echte duisternis. Geen wonder dat dit oostelijke stuk van het eiland de naam International Dark Sky Park gekregen heeft. De ideale plek dus om intens te genieten van de sterrenhemel.

6. Cultuur en natuur ineen tijdens Kunstmaand Ameland

Veel kunstenaars laten zich inspireren door de natuur, dat is ook Ameland niet ontgaan. Daarom organiseert het eiland dit jaar de 20e editie van Kunstmaand Ameland rond het thema ’tweede natuur’. Uitzonderlijk kregen de meer dan 100 kunstenaars uit binnen- en buitenland zelfs de kans om de 59 meter hoge vuurtoren in een nieuw jasje te steken. Kom het zelf bewonderen tijdens de maand november.

7. November Wandelmaand

Trek je warme jas en stevige wandelschoenen aan en ga dit najaar uitwaaien op Schiermonnikoog tijdens Wandelmaand November. Er is geen betere manier om de pure, ruige schoonheid van het Nationaal Park te ontdekken, ook niet tijdens de herfst- of wintermaanden. Duik met de boswachter de ongerepte natuur in of ontdek samen met de bevlogen gidsen hoe het leven op de eilanden evolueerde door de jaren heen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content