6 verontrustende reisberichten uit 2011

1. Volgens de laatste editie van de Red List of Threatened Species worden dit jaar meer diersoorten dan ooit tevoren met uitsterven bedreigd.

2. Niet alleen dieren, maar ook monumenten worden bedreigd, hoofdzakelijk door onverantwoord toerisme. De World Monument Fund maakt ieder jaar een lijst met de meest bedreigde sites en waarschuwt dit keer dat er snel iets ondernomen moet worden om deze sites te beschermen.

3. In 2011 werd het meest illegaal op neushoorns gejaagd tot nu toe, blijkt uit cijfers van South Africa National Parks. In 2010 werden 333 neushoorns gedood, in 2011 steeg dat aantal tot 405.

4. Driekwart van de koraalriffen ter wereld wordt bedreigd door vervuiling, overbevissing en de klimaatverandering. Dat blijkt uit het onderzoek Reefs at Risk. Volgens het rapport zullen, als er niets veranderd, vrijwel alle koraalriffen tegen 2050 verdwenen zijn.

5. De afgelopen dertig jaar is het aantal wilde dieren in het Masai Mara Park in Kenia met 70 procent gedaald. Deze enorme terugval heeft drie oorzaken: illegale stroperij, grotere aantallen vee en een ander gebruik van het land.

6. Honderden orang-oetans worden jaarlijks gedood in Borneo (Indonesië). Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door 19 natuurorganisaties waaronder het WWF. De lokale bewoners doden de apen om ze op te eten of omdat de orang-oetans hun gewassen vernielen. (Wanderlust/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content