58 miljoen grote bomen bedreigd door droogte in Californië

© iStockphoto

In de bossen in de Amerikaanse staat Californië zijn door de aanhoudende droogte tot 58 miljoen grote bomen bedreigd.

Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Californië wordt al sinds 2011 met een historische droogte geconfronteerd. De staat telt ongeveer 10,6 miljoen hectare aan bossen. Volgens onderzoekers van Carnegie Institution bevinden zich daarin tot 888 miljoen grote bomen, waaronder ook de beroemde reuzensequoia’s of mammoetbomen.

Maar uit het onderzoek blijkt nu dat 58 miljoen van die bomen te kampen hebben met een extreem watertekort. De situatie is op lange termijn extreem schadelijk voor de gezondheid van de bossen, zo klinkt het. De bossen zijn al zo fel verzwakt dat zelfs de voorspelde toename van de neerslag, als gevolg van het klimaatfenomeen El Niño, weinig soelaas zal brengen als er daarna weer een nieuwe droogte uitbreekt.

Gevaar voor de biodiversiteit

“De droogte vormt een zeer groot gevaar voor de bossen. Deze situatie dreigt blijvende veranderingen in de ecosystemen te veroorzaken, wat een impact kan hebben op het habitat van dieren en op de biodiversiteit”, zegt Greg Asner van Carnegie Institution.

Naast het tekort aan water, vormen overigens ook de hoge temperaturen en schorskevers – kleine parasitaire insecten die van boomsappen leven – een bedreiging voor het voortbestaan van de bomen, stellen de onderzoekers nog. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content