5000 jaar oude tempel in Peru ontdekt

© AFP

Een groep Peruviaanse archeologen heeft een tempel ontdekt van meer dan 5000 jaar oud. De tempel ligt in het archeologisch complex van “El Paraiso”, ten oosten van Lima.

Een groep Peruviaanse archeologen heeft een tempel ontdekt van meer dan 5000 jaar oud. De tempel ligt in het archeologisch complex van “El Paraiso”, ten oosten van Lima. Dat meldt het Peruviaanse ministerie van cultuur.

De viceminister van cultuur Rafael Varon legt uit dat “deze ontdekking van zeer groot belang is aangezien het de eerste structuur is van dat type dat teruggevonden werd op de centrale kust van Peru, wat bevestigt dat de streek rond Lima één van de beschavingscentra was van de Andes”.

De “vuurtempel”, die door de archeologen zo genoemd wordt, bevindt zich in een vleugel van de hoofdpyramide van het El Paraisocomplex en bevat een oven waarvan de vlammen volgens de onderzoeksdirecteur Marco Guillen, “zouden gediend hebben om de offers te verbranden, aangezien de rook de verbinding tussen de priesters en de goden bevordert”.

De tempel werd ontdekt na het wegnemen van een laag zand en stenen die sommige muren van het archeologisch centrum bedekte. De tempel ligt in San Martin de Porres, ten oosten van de Peruviaanse hoofdstad.

De tempel zou ongeveer 3000 jaar voor Christus gebouwd zijn, een datum die nog verduidelijkt moet worden met behulp van analyses van radioactieve koolstof.

El Paraiso is het oudste en belangrijkste archeologisch complex van Lima en bevat tien gebouwen, verdeeld over een vijftigtal hectaren.

De nabijheid van de zee en de toegang tot een vallei waren gunstige elementen voor de ontwikkeling, gebaseerd op landbouw en visvangst, van het centrum. (Belga/CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content