5 wellness- en genotsproducten om in de Ardennen te herontdekken

© iStockphoto

Ontdek de weldaden van 5 Ardense producten. Paardenmelk, saffraan, chocolade… Pure verwennerij? Dat is je lichaam verzorgen en jezelf daarbij in de watten leggen!

Paardenmelk : licht verteerbaar en boordevol goede eigenschappen

Paardenmelk geldt eigenlijk als een luxeproduct. Dit is te wijten aan de productie in kleine hoeveelheden, maar evenzeer aan de talloze goede eigenschappen. Zo nuttigen Mongolen al van oudsher paardenmelk om het gebrek aan fruit en groenten te compenseren.

Paardenmelk is een ware weldaad voor de darmflora en toont sterke overeenkomsten met moedermelk. Het is arm aan vetten en rijk aan vitamine C.

In de cosmetica wordt paardenmelk niet alleen gebruikt voor zijn krachtige hydraterende werking, maar ook in de behandeling tegen eczeem en psoriasis.

Wens je paardenmelk te kopen? Begeef je naar je biokruidenier.

5 wellness- en genotsproducten om in de Ardennen te herontdekken
© Leonard Eric, Ardennes Etape

Saffraan, een kostbaar kruid

Het heeft een typisch parfum en een mooie, diepgele kleur. Volgens de legende zou saffraan bij de mens kwaliteiten als vrolijkheid en wijsheid naar boven halen.

Saffraan of “crocus sativus” is een zeer krachtig antioxidant die bijdraagt tot een goede spijsvertering en cholesterolverlagend werkt. Dit smaakvolle kruid kan ook gebruikt worden tegen slapeloosheid, oververmoeidheid, angstaanvallen en als natuurlijk antidepressivum.

In de Ardennen kom je bij “Le Safran de Cotchia” in het Luikse Haspengouw alles over saffraan te weten.

5 wellness- en genotsproducten om in de Ardennen te herontdekken
© Ardennes-Etape

Het mosterzaadje en zijn grote geneeskracht

Mosterd heeft met zijn uitgesproken smaak een vast plekje in onze keuken verworven. Wist je dat mosterd ook heel gezond is en een voortreffelijke remedie is tegen winterkwaaltjes? Enkele mosterdzaadjes in het bad bij een verkoudheid verrichten wonderen en maken de neus vrij! Een kompres van zwarte mosterdzaadjes helpt dan weer tegen een hardnekkige hoest. Houd het kompres gedurende enkele minuten op het bovenlichaam.

Ben je toevallig in Dinant? Bezoek dan zeker de mosterdfabriek Bister in Achêne.

5 wellness- en genotsproducten om in de Ardennen te herontdekken
© Ardennes-Etape

Chocolade en gezond genieten

Uitstekend tegen stress, opwekkend, natuurlijk antidepressivum, rijk aan magnesium. Talrijk zijn de weldadige eigenschappen van chocolade. Het is een bron van antioxidanten. Je energie krijgt een boost en het versterkt je organisme.

Als je het met mate gebruikt, bijvoorbeeld één blokje per dag, dan is chocolade voor iedereen geschikt, zelfs voor diabetici.

Ben je een echte chocoladejunk? Ga zeker eens langs bij Chocolaterie Darcis in Luik en Verviers.

5 wellness- en genotsproducten om in de Ardennen te herontdekken
© Ardennes-Etape

Honing: bijengoud

Ook aan honing worden duizend-en-één heilzame eigenschappen toegeschreven. Zo zou honing het afweersysteem versterken en helpen tegen verkoudheden, griepjes en keelpijn. Verder werkt honing ook ontstekingsremmend en is het een uitstekend ontsmettingsmiddel: breng wat honing aan op een kleine snijwonde, dek af met een pleister en de huid geneest wondermooi.

Honing heeft bovendien een kalmerende en rustgevende werking. Een lepeltje honing in een kopje warme melk helpt tegen slapeloze nachten.

Tot slot is honing hét natuurlijke bestanddeel bij uitstek voor hydraterende, huisbereide verzorgingsproducten. Honing in een zalfje of een masker schenkt je huid en je haren een nieuwe vitaliteit en kracht!

Goede Ardense honing vind je op markten of rechtstreeks bij de imker.

Verwen jezelf tijdens een plezierweekend en herontdek de weldaden van de Ardense producten.

Boek nu je wellnessverblijf via Ardennes-Etape!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content