5 populaire reisbestemmingen waar u momenteel beter wegblijft

© AFP

Vijf reisbestemmingen die populair zijn als vakantiebestemming, maar die de jongste maanden of jaren een pak onveiliger zijn geworden.

West-Afrika

Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Guinee verscherpt vanwege de zware ebola-epidemie. Niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.

Er heerst echter ook bezorgdheid over een mogelijke verspreiding naar de straatarme buurlanden van het West-Afrikaanse land. Zo zijn er al gevallen van besmettingen bevestigd in Liberia en gemeld in Sierra Leone. Senegal heeft zijn grens met Guinee gesloten en verplichte sanitaire controles ingevoerd op vluchten tussen Dakar en de Guinese hoofdstad Conakry, waar de dodelijke ziekte ook is opgedoken. Andere naburige landen zijn Mali, Ivoorkust, Guinee-Bissau en Gambia.

Ebola is een van de gevaarlijkste ziektes ter wereld. Het virus veroorzaakt aan inwendige bloedingen gekoppelde hoge koorts. De ziekte is erg besmettelijk en eindigt meestal met de dood. Tot op vandaag is er geen vaccinatie noch een therapie voorhanden.

Egypte

In Egypte is het al een hele tijd onrustig. Er vinden – vooral in de grote steden dan – regelmatig betogingen tegen de overheid plaats, die soms bloedig onderdrukt worden. Met de presidentsverkiezingen in aantocht zullen de spanningen zeker niet verminderen.

Er werden de voorbije maanden ook verschillende aanslagen gepleegd. Meestal zijn die gericht tegen het leger en de politiediensten, maar op 16 februari jl. kwamen drie Zuid-Koreaanse toeristen om het leven bij een bomaanslag op een bus in Taba.

Een en ander heeft ertoe geleid dat Buitenlandse Zaken op zijn website alle reizen naar de Sinaï, inclusief de populaire toeristische resorts Taba en Sharm-el-Sheikh, afraadt.

Touroperator Jetair heeft alle afreizen naar Sharm-el-Sheikh geannuleerd tot minstens 24 april en Thomas Cook zelfs tot en met 30 juni. Enkel als Buitenlandse Zaken zijn reisadvies vroeger versoepelt, dan zou de programmatie naar Sharm-el-Sheikh vervroegd weer opgestart worden, zegt Thomas Cook.

Als alternatief heeft de reisorganisator de vluchtcapaciteiten naar de badplaatsen Hurghada en Marsa Alam alsook naar Turkije verhoogd.

Kenia

Kenia is een populaire reisbestemming voor safari’s, maar in bepaalde gebieden geldt een verhoogd veiligheidsrisico. Volgens Buitenlandse Zaken moet ‘het risico op ontvoering van Belgen serieus genomen worden’.

Het Oost-Afrikaanse land – en dan vooral zijn hoofdstad Nairobi – is in de voorbije maanden een belangrijk doelwit geworden van de islamitische terreurorganisatie Al Shabab, als wraak voor het militaire optreden van Kenia in buurland Somalië.

Strijders van Al Shabab richtten in september vorig jaar een bloedbad aan in een winkelcentrum in Nairobi. Onder de doden waren behalve veel Kenianen ook heel wat buitenlanders. De dreiging op aanslagen geldt ook voor de kuststad Mombasa.

Mexico

Mexico heeft al verschillende jaren te kampen met onveiligheid als gevolg van de omvangrijke drugs- en mensensmokkel, vooral dan in de noordelijke deelstaten. Niet-noodzakelijke reizen daarheen worden afgeraden.

De bij toeristen populaire badplaatsen als Acapulco en Cancun worden als relatief veilig beschouwd, al zijn er gevallen van geweld bekend. Ruim een jaar geleden nog richtten twee mannen met machinegeweren een bloedbad aan in een bar in Cancun. Daarbij vielen zes doden en vijf gewonden.

Een maand eerder was Jan Sarens, de topman van het Belgische kraanbedrijf Sarens, vermoord in Acapulco. Het is echter niet bekend of dat gebeurde bij een overval dan wel een zakengeschil. Vooral voor wie vanuit deze plaatsen excursies naar het binnenland maakt, is uiterst voorzichtig zijn de boodschap.

Jemen

Jemen, ook wel het dak van het Arabische schiereiland genoemd, is populair voor jeepsafari’s door de prachtige bergen, riviervaleien of ‘wadi’s’ en woestijnen. De jongste jaren zijn er echter verschillende buitenlandse toeristen, onder wie ook Belgen, ontvoerd door extremistische groeperingen die in deze afgelegen gebieden de plak zwaaien. Buitenlanders zijn een geliefd doelwit voor Al-Qaeda en aanverwante groeperingen.

‘De bijna dagelijkse gewelddadigheden in het land en de massale aanwezigheid van wapens in deze tribale maatschappij maakt dat alle reizen naar Jemen worden afgeraden’, luidt het op de website van Buitenlandse Zaken.

Kevin Van der Auwera

Opgelet: de situatie in deze gebieden kan intussen verbeterd zijn. Voor het meest actuele reisadvies kunt u terecht op de website van Buitenlandse Zaken www.diplomatie.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content