48 uur in Napels: van aperitieven op het Piazza Bellini tot een bezoek aan het Museo Madre

9239793 © De Golf van Napels, gezien vanuit de tuin van Villa Floridiana.
Elke Lahousse
Elke Lahousse Journalist voor Knack Weekend

Italiës derde grootste stad, Napels, heeft de reputatie chaotisch, ouderwets en vuil te zijn. Helemaal gelogen is dat niet. Maar kijk daar voorbij en je ontdekt een stad met prachtige panorama’s, een indrukwekkend cultureel erfgoed en levendige buurten. En dan is er nog het eten.

Italiës derde grootste stad, Napels, heeft de reputatie chaotisch, ouderwets en vuil te zijn. Helemaal gelogen is dat niet. Maar kijk daar voorbij en je ontdekt een stad met prachtige panorama’s, een indrukwekkend cultureel erfgoed en levendige buurten. En dan is er nog het eten.

DAG 1

9.30 uur: espresso aan de toog

Begin de dag zoals de locals met een espresso en cornetto (Italiaanse croissant) of een sfogliatella: een Napolitaans gebakje met ricottavulling. In Napels vind je geen koffiebars met designtegeltjes, hipsterplanten of internationale magazines. Koffie drink je er rechtopstaand aan een ouderwetse toog en na drie minuten sta je weer buiten. Authentieke koffiebars zijn er over de hele stad, maar een aanrader in het historische centrum is Centrale del Caffè.

centraledelcaffe.it

Lieven Bulckens
Lieven Bulckens

10 uur: geschiedenisles in het Centro Storico

Zevenentwintig eeuwen geschiedenis, bijeengepakt op zeventien vierkante kilometer: het aanbod aan archeologische schatten, kerken en kapellen in Napels’ historische centrum is indrukwekkend. Het mag dan ook niet verbazen dat de wijk de status van Unesco Werelderfgoed kreeg, onder meer dankzij religieuze trekpleisters als de Cappella Sansevero, met Christus onder een marmeren sluier als bekendste kunstwerk, en de kerk van Gesù Nuovo, een eyecatcher voor zijn gevel en interieur in barokstijl.

museosansevero.it, gesunuovo.it

48 uur in Napels: van aperitieven op het Piazza Bellini tot een bezoek aan het Museo Madre
© Lieven Bulckens

11.30 uur: roddelen in de steegjes

Duik dieper het oude centrum in, langs de Via Benedetto Croce. In deze straat zitten verschillende bakkers, shops en kruideniers die Italiaanse lekkernijen verkopen. Vul je tas bij Charcuterie Esposito, op huisnummer 43, met alle soorten pasta, amandelkoekjes en grappa en wandel naar Palazzo Venezia, een historisch gebouw dat van de vijftiende tot eind achttiende eeuw dienstdeed als ambassade van Venetië in Napels. Vandaag huizen in het pand een klein café en eventruimte. Bestel een drankje in de geheime binnentuin die omgeven wordt door citrusbomen, irissen en varens.

Wandel nadien door Via Tribunaldi en wijk geregeld af om de kleinste zijsteegjes te verkennen. Hier lijkt het dagelijkse leven al jarenlang onveranderd. Was hangt er op piepkleine balkons te drogen, terwijl Napolitanen voor hun deur de laatste roddels uitwisselen, gezeten op plastic stoelen. Verken je de steegjes ’s avonds, dan bestaat de kans dat je op een uitgelaten straatfeest terechtkomt en royaal getrakteerd wordt op gratis cake en ander lekkers.

palazzovenezianapoli.com

48 uur in Napels: van aperitieven op het Piazza Bellini tot een bezoek aan het Museo Madre
© Lieven Bulckens

14 uur: lunch op grootmoeders wijze

Neem een van de drie kabelbanen die naar Vomero leiden: een hoger gelegen wijk in de heuvels van Napels, weg van de chaos van de stad. Deze buurt leent zich perfect tot een namiddagwandeling door de lommerrijke lanen waar statige villa’s, ijsjeszaken, openluchtcafés en chique restaurants elkaar afwisselen. De nabijheid van de zee en de rijke vulkaangronden maken van Napels een van Italiës culinaire zwaargewichten, maar wie een authentieke lunch verkiest boven een fancy driegangenmaal moet naar Donna Teresa, een osteria die al meer dan honderd jaar wordt uitgebaat door dezelfde familie. Het dagmenu wordt uitgelegd in het Italiaans aan een van de acht tafels en de gerechten zijn eenvoudig, snel klaar en seizoensgebonden: een gehaktbal met rozijnen in tomatensaus, pasta genovese (een rijke saus op basis van ajuinen) of een assortiment gegrilde groenten. Hier lunch je bij je Italiaanse grootmoeder.

Via Michele Kerbaker, 58.

Lunch op grootmoeders wijze bij Donna Teresa.
Lunch op grootmoeders wijze bij Donna Teresa.© Lieven Bulckens

15 uur: turen over het water

Twee trekpleisters in Vomero zijn het San Martino Nationaal museum en kasteel Sant’Elmo. Het eerste is een voormalig klooster met barokke kerk dat vandaag onderdak biedt aan een museum met fresco’s, schilderijen en sculpturen van Napels’ grootste artiesten. Het tweede is een middeleeuws fort, maar wat beide plekken écht de moeite maakt is het weidse uitzicht dat ze bieden over de stad, de Golf van Napels en de vulkaan Vesuvius, die voor het laatst uitbarstte in 1944.

polomusealecampania.beniculturali.it

Uitzicht op de Vesuvius vanop Belvedere San Martino, een plein aan de voet van kasteel Sant'Elmo.
Uitzicht op de Vesuvius vanop Belvedere San Martino, een plein aan de voet van kasteel Sant’Elmo.© Lieven Bulckens

16.30 uur: tijd voor gelato

Via Alessandro Scarlatti en de omliggende straten vormen het winkelcentrum van de wijk Vomero. Allemaal komen ze uit op Piazza Vanvitelli, een rotonde waar taxi’s verzamelen, handig als je snel in een volgende buurt wilt raken. Maak voor je dat doet nog even tijd voor een artisanaal ijsje bij Mennella, een piepkleine crèmerie die een halve eeuw oud is.

17.30 uur: verborgen groen

In de categorie verborgen Napolitaanse parels vind je Villa Floridiana: een mooi park in Vomero met in het midden een elegante witte villa uit 1816. Vandaag huist daar het nationaal keramiekmuseum in, maar het is vooral de omliggende tuin die deze plek een bezoek waard maakt. Vanop de statige trap aan de achterkant van de villa kijk je naar een fontein met waterschildpadden, met daarachter nog meer dromerige vergezichten over de stad en zee.

polomusealecampania.beniculturali.it

Villa Floridiana is een verborgen groene parel in de stad.
Villa Floridiana is een verborgen groene parel in de stad.© Lieven Bulckens

20 uur: aperitivo en pasta

Rond de dag af met una birra of een Spritz op Piazza Bellini in het oude centrum. Het plein werd genoemd naar de Italiaanse operacomponist Vincenzo Bellini en is met haar verschillende bars een favoriete verzamelplek onder studenten. In een uithoek van het plein liggen de archeologische restanten van een Griekse muur uit de oudheid die in 1954 werd ontdekt en blootgelegd. Bij Tandem Ragù eet je vervolgens de beste pasta ragù van de stad, op basis van een rijke tomatenvleessaus die acht uur lang op het kookvuur stond.

Tandem Ragù, Via Giovanni Paladino, 51.


DAG 2

9.30 uur: nostalgische koffie

Ga van start in een van Napels meest historische koffiezaken. Je betaalt er wellicht te veel voor je koffie en dat bordje Napolitaanse zoetigheden, maar het art-nouveaudecor en de nostalgische vibe krijg je er gratis bij. In de late jaren 1800 en 1900 was dit café de favoriete plek van schrijvers, dichters en muzikanten.

grancaffegambrinus.com

10 uur: verdwalen in het Spaans Kwartier

Het Spaans Kwartier is een van de authentiekste maar ook armste wijken van Napels. In de zeventiende eeuw woonden in de wirwar van smalle straatjes voornamelijk Spaanse militaire troepen, vandaag vind je in de levendige stegen een mix van gezinnen, trattorias en kapelletjes. Overal staan de deuren open en komen geuren en geluiden naar buiten. Wandel door gelijk welk steegje richting straatmarkt Pignasecca, waar onwaarschijnlijk veel groenten, vis en vlees uitgestald liggen, vaak met ogen, tentakels en ingewanden er nog aan en in.

Vers gevangen vis op de markt Pignasecca.
Vers gevangen vis op de markt Pignasecca.© Lieven Bulckens

12 uur: kunst in de metro

Vind je zo’n slinger darmen maar niets, skip de markt dan en ga meteen door naar metrohalte Toledo, een van Napels’ ‘kunsthaltes’. De ondergrondse wandelgangen zijn bedrukt met betoverende blauwe mozaïektegels.

12.30 uur: foto’s maken op het plein

Wandel door naar Piazza del Plebiscito, een van Napels’ meest iconische pleinen, met in het midden de indrukwekkende basiliek van San Francesco di Paola. Naar welke kant je ook kijkt, het uitzicht is overal de moeite en de zee is hier vlakbij.

De basiliek van San Francesco di Paola, gebouwd naar het model van het Pantheon in Rome.
De basiliek van San Francesco di Paola, gebouwd naar het model van het Pantheon in Rome.© Lieven Bulckens

13.30 uur: lunch met zeebries

Lungomare is een 2,5 kilometer lange wandelpromenade langs het water, ideaal om even uit te waaien. Hier kun je zonnen op een rotsblok of Castel dell’Ovo bezoeken, het oudste kasteel van de stad, alvorens te lunchen in een van de vele restaurantjes langs het water.

15 uur: chic doen in Chiaia

Via Chiaia en Via dei Mille zijn de stijlvolste straten van de stad, gelegen in de fancy buurt Chiaia. Obers lopen er over de kasseien van bar naar boetiek, serveerschaal in de hand, en luxeboetieks huizen er in prachtige panden die voornamelijk gebouwd werden tussen de 17de en 18de eeuw. Deze wijk is de ideale halte voor windowshoppers en liefhebbers van art-nouveau-architectuur.

Luxeboetieks en chic volk in de wijk Chiaia.
Luxeboetieks en chic volk in de wijk Chiaia.© Lieven Bulckens

17 uur: tijd voor iets moderns

Heb je stilaan genoeg van de overload aan paleizen, kerken en religieuze kunst? In Madre kun je terecht voor een portie hedendaagse kunst. Het museum opende in 2005 en heeft werk van Jeff Koons, Andy Warhol en Anish Kapoor in zijn vaste collectie. Op het dakterras wacht Cavallo, een installatie in de vorm van een paard, van de Italiaanse beeldhouwer en schilder Mimmo Paladino.

madrenapoli.it

Kleurenbom in de inkomhal van museum Madre.
Kleurenbom in de inkomhal van museum Madre.© Lieven Bulckens

20 uur: eer de pizzagoden

Pizza is Italiës bekendste exportproduct en zou uitgevonden zijn in Napels. Napolitanen zijn sowieso uitermate trots op hun culinaire specialiteiten en verschillende pizzeria’s beweren de beste van de stad te zijn. Een aanrader is pizzeria Tre Santi, waar chef Ciro erop toeziet dat je alles met je handen eet. Bestek, dat is gereedschap voor toeristen.

pizzeriaoliva.it

Een extra dag? Bezoek Procida

Ben je langer dan 48 uur in Napels, ga dan met de boot naar een van de rondom gelegen eilanden. Capri is het bekendste, maar is ook chic en duur. Ischia heeft veel Duitse bezoekers, maar de echte aanrader is het kleine Procida, met zijn gekleurde vissershuizen, verdoken zwemplekken, heuvelachtige landschap en weinig toeristen. De boottocht van Napels naar Procida duurt een halfuur en bij aankomst huur je het best een elektrische fiets of scooter. De beste vis van je trip eet je bovendien mogelijk op dit eiland.

Het eiland Procida, met zijn zachtgekleurde vissershuizen en verdoken zwemplekken.
Het eiland Procida, met zijn zachtgekleurde vissershuizen en verdoken zwemplekken.© Lieven Bulckens
Wij logeerden in Hotel Del Real Ortobotanico, een klassiek hotel met ruime kamers, gelegen tegenover de botanische tuinen van Napels en op wandelafstand van het historische centrum. Vlakbij vind je verschillende eetzaken, van pizzeria’s tot visrestaurants. Te boeken via tui.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content