30 plaatsen die je moet zien in Sri Lanka

Voor meer inspirerende reisverhalen, originele lijstjes, beeldreportages, de leukste adresjes en dagelijks reisnieuws, like ons op Facebook.

1. De meest impressionante bezienswaardigheid in Sri Lanka is Sigiriya, een tweehonderd meter hoge rotsmassa in roze graniet die boven het dichte oerwoud uitsteekt en waarop koning Kasyapa in de vijfde eeuw een fort bouwde. Halverwege de helling ligt de grot met de befaamde fresco’s van de Maagden van Sigiriya, mysterieuze nimfen met ontblote boezem.

2. Één van de belangrijkste toeristische trekpleisters is de vroegere hoofdstad Kandy. Dit schilderachtige stadje aan een lieflijk meer is de hoofdzetel van de boeddhistische geestelijkheid en staat bekend om de Tempel van de Tand, een roze tempel waarin een tand van Boeddha bewaard wordt.

3. Adam’s Peak, een 2243 meter hoge berg die zowel voor hindoes, boeddhisten, moslims als christenen heilig is omdat ze geloven dat Adam, Boeddha of de hindoegod Shiva hier een voetafdruk achtergelaten heeft. Op de top is inderdaad een twee meter grote afdruk van een voet te zien. Er lopen verschillende routes naar de top. Je moet er minstens 6442 treden voor oplopen, maar het pad wordt verlicht met lantaarns en het uitzicht vanaf de top is adembenemend. Iedere inwoner van Sri Lanka moet ten minste eens in zijn leven de wandeling naar de Adam’s Peak gemaakt hebben.

4. In de rotstempel in Dambulla uit de tweede eeuw voor Christus kijken maar liefst 48 beelden van Boeddha mysterieus naar de grond. Toch zijn de okerkleurige plafondschilderingen nog intrigerender.

5. Een ander belangrijk heiligdom, beelden van de Gal-vihara, ligt in Polonnaruwa, van de 11de tot de 13de eeuw de hoofdstad van Sri Lanka. Vier gigantische, uit één granieten wand gehakte sculpturen beelden twee zittende, één staande en één liggende Boeddha uit.

6. Behalve tempels ter ere van Boeddha vind je overal op het eiland sporen uit de koloniale tijd. In het vestingstadje Galle getuigen een Oud-Hollands fort, een vuurtoren en de Groote Kerk van de Nederlandse kolonisatie.

7. Nog meer sporen van de koloniale tijd, maar dan van de Britten, zijn te zien in Nuwara Eliya. Er staan de kenmerkende rode telefooncellen en Britse gebouwen temidden van de groene theeplantages. Het klimaat is er dankzij de hoge ligging heerlijk koel en je kan er fijn wandelen in het Horton Plains National Park, thuis van een groot aantal exotische dieren en de mooie Baker Falls.

8. In het oude vissersdorpje Negombo staan, boeddhistische tempels en hindoeschrijnen schouder aan schouder met heiligenbeelden in marsepeinkleuren en katholieke en protestantse kerken, de erfenissen van Portugese, Nederlandse en Britse kolonisten.

9. Anuradhapura is de oudste hoofdstad van Sri Lanka en een pelgrimsoord voor boeddhisten. De stad werd in de derde eeuw voor Christus gesticht door Sanghamitta, ook oprichter van de orde van boeddhistische nonnen. Zij bracht een stukje van de ‘boom van de verlichting’ (de boom waaronder Boeddha verlichting vond) naar deze plek. Anuradhapura was 1300 jaar lang de religieuze en politieke hoofdstad van Ceylon. De witte stoepa’s, toren, tempels en baden zijn er goed bewaard gebleven.

10. Pettah in de hoofdstad Colombo: een kleurrijke en chaotische bazaar in de openlucht. Het opvallendste gebouw in de wijk is de rood met witte Jami Ul-Afar moskee gebouwd in 1909.

11. Ook op het vlak van natuurschoon heeft Sri Lanka het nodige te bieden. Yala National Park is het grootste natuurpark in Sri Lanka en één van de beste plaatsen ter wereld om luipaarden te zien, maar je zal zeker ook olifanten, apen, krokodillen en prachtige vogels tegenkomen in dit gevarieerde gebied.

12. Aan de rand van Yala National Park ligt Kataragama, een belangrijk heiligdom voor de hindoes omdat ze geloven dat de god Kataragama hier woont. Ook voor boeddhisten en moslims is het een pelgrimsoord. Door het jaar is een slaperig en rustig stadje, maar tijdens het Kataragama festival in juli of augustus trekken Sri Lankanen uit het hele land erheen om offers te brengen. Dat gaat van het op de knieën kruipen vanaf de rivier naar de tempel tot het doorboren van wangen en tongen met scherpe voorwerpen. De gelovigen zijn er immers van overtuigd dat Kataragama hen zal beschermen tegen pijn.

13. Nog meer olifanten, maar ook buffels, krokodillen, luiaards, jakhalzen en apen leven in Udawalawe National Park. Het park is niet dicht begroeid en daardoor kan je de dieren hier heel gemakkelijk zien, zelfs beter dan in veel Afrikaanse parken.

14. Kumana National Park ligt vlakbij Yala NP en staat vooral bekend om de enorme hoeveelheid vogels. Het hoogtepunt van het park, dat tussen 2005 en 2009 gesloten was in verband met de aanwezigheid van rebellen, is een 200 hectare groot mangrovemoeras waar pelikanen, ooievaars, ibissen, lepelaars, flamingo’s en talloze andere vogels voorkomen. Ook grotere dieren zoals olifanten en luipaarden kan je er tegenkomen.

15. En dan zijn er natuurlijk de paradijselijke stranden. Sri Lanka heeft een 1600 kilometer lange kust waar je heerlijk kan zwemmen en zonnebaden in plaatsen als Beruwela, Bentota, Mount Lavinia, Negombo en Hikkaduwa. Unawatuna in Galle zou zelfs tot de vijftien beste stranden ter wereld behoren.

16. Arugam Bay behoort tot de populairste bestemmingen aan de oostkust. Al jaren komen er surfers uit de hele wereld omdat de hoge golven er tot de beste in Azie behoren. De stranden zijn niet de mooiste in Sri Lanka, maar er hangt een fijne, hippieachtige sfeer. Grote hotelketens zult u er niet vinden want de lokale bewoners hebben dat altijd tegen gehouden. Niet ver van Arugam Bay ligt Kumana National Park (vroeger heette het Yala East National Park), een van de belangrijkste broedgebieden voor vogels in Sri Lanka.

17. Batticaloa aan de oostkust werd tijdens de burgeroorlog zwaar beschadigd. Toerisme begint weer op gang te komen, maar veel buitenlanders kom je er nog niet tegen. De stranden heb je er bijna voor jezelf. De stad ligt tussen de oceaan en een lagune en heeft nog een paar mooie koloniale gebouwen uit de tijd dat de Portugezen en Nederlanders hier de dienst uitmaakten.

18. Bundala National Park: dit natuurgebied is een belangrijk overwinteringsgebied voor trekvogels zoals flamingo’s, reigers, lepelaars en ooievaars. In totaal komen er zo’n 200 soorten vogels voor, maar ook meer dan vijftig soorten zoogdieren, verschillende vlindersoorten en reptielen.

19. Delft Island (Neduntheevu): dit eiland ligt een uurtje varen ten westen van het noordelijkste puntje van Sri Lanka. Op het vlakke, rustige eiland groeien bananen- en papayabomen, er staan de resten van een duizend jaar oude tempel en van een Nederlands fort en er leven wilde pony’s.

20. Het kleine stadje Ella ligt mooi tussen de groene bergen en theeplantages in het binnenland. U kunt er prachtige wandelingen maken naar bijvoorbeeld de Ella Rock (4 uur) en Little Adam’s Peak (2 uur). Het klimaat is er veel fijner dan in andere delen van Sri Lanka waar het vaak te warm wordt. Door de hoge ligging lopen de temperaturen er niet te hoog op en zijn de nachten koel.

21. Horton Plains National Park: dit hooggelegen gebied (tussen de 2.100 en 2.300 meter hoog) ten zuiden van Nuwara Eliya, is doordat het er zo veel regent vaak in nevelen gehuld, maar dat maakt het landschap juist zo mysterieus en bijzonder. Ook de vele watervallen, riviertjes en moerassen zijn te danken aan de overvloedige regen. World’s End is een van de populairste punten in het park omdat je daar aan de rand van een 870 meter diepe afgrond staat.

22. Jaffna, gelegen in het uiterste noorden van het land, is het centrum van de Tamils in Sri Lanka. Er werd tijdens de burgeroorlog zwaar gevochten en de laatste restjes daarvan zijn nog te zien. Het lijkt hier alsof je in India beland bent. De meeste Tamils zijn hindoe’s en je ziet hier dan ook overal de bonte, met beelden versierde tempels. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het enorme Hollandse Fort uit 1792. Veel van de gebouwen in het fort werden verwoest tijdens de burgeroorlog, maar toch is het nog de moeite waard om het te bezoeken.

23. Knuckles Mountain Range: dit bergachtige gebied behoort tot de meest ongerepte in Sri Lanka. Net als de Horton Plains zijn de bergen vaak in mist gehuld, vandaar de Singalese naam Dumbara Kanduvetiya (Mistige Bergen). Er komen verschillende klimaten voor in het gebied waardoor er een enorme grote variatie aan dieren en planten te vinden is.

24. Mihintale is een uiterst belangrijke plaats voor de Singalezen. Hier werd immers het boeddhisme in Sri Lanka geintroduceerd. De witte tempels, stupa’s, grotten en in de rotsen uitgehouwen trappen tussen de groene palmbomen trekken nog altijd veel pelgrims, in het bijzonder tijdens het Poson Poya festival dat meestal in juni plaatsvindt.

25. In de derde eeuw na Christus liet koning Mahesan een waterreservoir aanleggen in wat nu Minneriya National Park heet.Tijdens het droge seizoen (mei tot september) komen er dagelijks zo’n 150 tot 200 olifanten bij elkaar om te drinken en baden, een indrukwekkend schouwspel. Maar u ziet er ook buffels, apen, herten, luiaards, luipaarden en een groot aantal vogels. Het park ligt, net als Kaudulla, in de Culturele Driehoek die gevormd wordt door de steden Kandy, Polonnaruwa en Anuradhapura.

26. Pigeon Island National Park bestaat uit twee eilandjes en ligt voor de kust van Nilaveli ten noorden van Trincomalee. Het is genoemd naar de rotsduif die er veel voorkomt. Voor toeristen is vooral het mooie rif interessant.

27. Treinreis tussen Kandy en Ella: deze treinrit behoort tot de mooiste ter wereld en is een bijzondere belevenis. U rijdt door een schitterend landschap met theeplantages en kleine dorpjes. De trein rijdt zo langzaam dat je in de deuropening kan gaan zitten of staan wat het uitzicht nog mooier maakt.

28. De stad Trincomalee ligt aan de oostkust en heeft een lange en boeiende geschiedenis. Een van de bekendste bezienswaardigheden is Fort Frederick, in 1623 gebouwd door de Portugezen. Het moderne Trincomalee is druk en rommelig en u kunt er kennismaken met de cultuur van de Tamils. Ten noorden van de stad bij Uppuveli en Nilaveli vindt u prachtige, witte stranden waar nog niet veel toeristen komen.

29. Yapahuwa was in de Middeleeuwen een tijdje de hoofdstad van Sri Lanka en lijkt, qua ligging op een rots, een beetje op Sigiriya. Van de bouwwerken op de top van de rots is niet meer zoveel over, maar de indrukwekkende trap ernaartoe bewaakt door twee grote leeuwen staat nog wel overeind. Vanaf de top van de rots heeft u een schitterend uitzicht over de omgeving.

30. Sinharaja Forest Reserve is het grootste stuk regenwoud in Sri Lanka. U wandelt er door een altijd vochtige spectaculaire jungle met varens en lianen en een enorm aantal planten en dieren, al zijn die vaak niet zo eenvoudig te zien door de dichte begroeiing. U kunt het gebied het beste verkennen samen met een gids.

Nog meer foto’s van Sri Lanka: Sri Lanka in beeld

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content