2012 slecht jaar voor de Brusselse hotels

© Reuters

Alhoewel het bezoekersaantal constant bleef, dreigen vooral de Brusselse luxehotels in de problemen te komen door een verlaagde rentabiliteit.

Vorig jaar werd de Brusselse hotelsector gekenmerkt door een verlaagde rentabiliteit en zelfs vaak door stijgende verliezen.

Het bezoekersaantal bleef constant maar het globaal cijfer van de sector daalde. De Brussels Hotels Association (BHA) roept op om de loonlasten te verlagen en banen te creëren voor de situatie dramatisch wordt.

Hoeveel verlies er in 2012 precies gemaakt is kan de BHA niet zeggen, maar de organisatie beklemtoont wel dat actie nodig is voor de situatie dramatisch wordt. “Momenteel is de situatie zorgwekkend”, zegt Rodolphe Van Weyenbergh van de BHA, “maar als de loonlasten niet verlaagd worden en er geen nieuwe jobs gecreëerd worden, komt de Brusselse hotelsector in grote problemen.”

Vooral luxehotels dreigen in moeilijkheden te komen. “Die hotels hebben meer personeel nodig. Hoe intensiever hotels op personeel inzetten, hoe moeilijker zij het hebben”, aldus Van Weyenbergh.

350 bijkomende personeelsleden

De BHA roept op tot een verbetering van de opleidingsprogramma’s en professionele vormingen op regionaal niveau. “We zouden jaarlijks 350 bijkomende personeelsleden kunnen aanwerven met een opleiding in toerisme of hotellerie, maar momenteel worden er ons slechts 150 aangeboden”, zegt voorzitter Fred De Deken. “Met een werkloosheidsgraad van 22 procent in het Brussels Gewest is dat onvergeeflijk!”

België bengelt onderaan het Europese klassement wat betreft de bruto winst per hotelkamer. Volgens cijfers van Visitbrussels steeg het bezoekersaantal in 2012 met 1,2 procent. Maar dit heeft door een tariefverlaging voor overnachtingen niet kunnen voorkomen dat het globaal omzetcijfer van de sector daalde met 1,3 procent. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content