20 tips om geld uit te sparen op reis

De stress die je verjaagt met op vakantie te gaan durft wel eens nijdig de kop opsteken wanneer je achteraf berekent hoeveel je nu eigenlijk hebt uitgegeven. 20 tips om dit scenario te vermijden:


Onderhandel over de prijs Als er één sector is waarin je kan onderhandelen, laat het dan de reissector zijn. Niet alleen marktwaar durft immers onderhevig te zijn aan een welluidende stem en machtsspelletjes: vaak lukt het ook om upgrades te versieren. Gedraag je en wees altijd àltijd vriendelijk tegen de persoon die je incheckt (zo komt je bagage goed aan en volgens de schrijfster van Air Babylon geven ze ook bepaalde boodschappen mee in de barcode van je instapkaart bvb “onbeleefd” “agressief”,…)

Het loont om last minute nog een zitje in business te versieren: eens de vlucht vertrokken is kunnen ze die stoel toch niet meer verkopen, dan kunnen ze hem net zo goed aan jou geven. Reizen op je verjaardag heeft zo zijn voordelen bijvoorbeeld.

Hetzelfde gaat op met je hotelkamer: probeer een kleine verbetering te scoren. Als een hotel op enkele kamers na volboekt is houden ze graag de minst dure kamers over om gasten die onverwachts ’s avonds laat een hotel zoeken te lokken. En jij bent natuurlijk graag bereid om voor 1 nachtje in een duurdere kamer te slapen.

Kies je periode en vertrekuren slim Het is goedkoper om te reizen buiten de schoolvakanties, maar wie niet anders kan vertrekt best zo laat mogelijk. De laatste week van augustus is beduidend goedkoper dan de eerste week van juli.

Wie met het vliegtuig gaat kan ook best rekening houden met de uren waarop je vertrekt. Iedereen wil zijn heenreis in de voormiddag en zijn terugreis in de vooravond, dus die vluchten zijn meestal duurder. Waarom vertrek je niet de avond/nacht op voorhand? Je vliegticket is allicht goedkoper en je spaart er een nachtje hotel mee uit.

Hou ook deals voor luchtvaartmaatschappijen/hotelketens in de gaten via hun nieuwsbrieven. Vaak worden er aanbiedingen gedaan die enkel gelden “als je voor datum X boekt” of “na datum Y aankomt”. Het zou stom zijn om een week later plots 300 euro meer te moeten betalen

Gebruik websites die prijzen vergelijken
We mogen de reclame van TriVaGo dan wel beu zijn; prijsvergelijkingswebsites kunnen je een smak geld uitsparen. Omdat hun slogan zo lekker bekt: hetzelfde hotel, hetzelfde zwembad, dezelfde periode; een andere prijs. Een andere goeie: travelsupermarket.com

Check package deals Loop eens (virtueel) langs bij een reisagent en vraag hun pakketten op. Soms draait het goedkoper uit wanneer je én vlucht én hotel én huurauto samen boekt, omdat touroperators deals sluiten met de aanbieders.

Let op je bagage Zowat de stomste kost die je kan maken is moeten bijbetalen voor je bagage. Check telkens per luchtvaartmaatschappij hoe groot en hoe zwaar je koffer mag zijn en hoeveel je er mag meenemen. Weet als vrouw dat je steeds met “hebbedingetjes” zal terugkomen , zelfs al gaat u op wandeltocht naar de Pyreneeën zonder een levende ziel in de buurt. Kofferruimte is key.
Neem lunchpakketten mee. Dit is standaard maar wordt oh zo vaak vergeten. Want elke terminal of ieder tankstation verkoopt toch wel broodjes zeker? Akkoord, maar die kosten je een flinke duit. Een lunchpakket meenemen is niet alleen voordeliger maar ook gezelliger: ondergetekende lust haar sandwiches met Nutella enkel nog maar platgedrukt met een zweempje aircolucht. (Noot: wie vliegt mag uiteraard geen drankflesjes meenemen, maar na de security check-in kan je opnieuw vloeistoffen inslaan: nog steeds goedkoper dan op het vliegtuig zelf).

Huur een huisje in de buurt van de zee/een meer Vakantiehuisjes met eigen zwembad durven al eens honderden euro’s duurder te zijn. Ga dan liever voor een huisje zonder zwembad op wandel-/fietsafstand van een natuurlijke waterpartij en spendeer het uitgespaarde geld aan verse zeevruchten of schepijs aan de kade.

Loop niet in de campingval Omdat reizen met een kampeerwagen/de tent zo gemakkelijk en populair is geworden durven staplaatsen op campings in populaire vakantiebestemmingen soms zo hoog oplopen dat je beter een gite had geboekt. Check dus altijd op voorhand welke campings de beste prijzen hebben en navigeer je reis daaromheen.

Plan je eigen excursies Het lijkt zo aanlokkelijk wanneer je ingecheckt bent: voor 25 euro neemt Paolo je mee naar de énige échte àuthentieke markt. Voor 30 euro hobbel op de rug van een ezel de trappen van een oude stad op. Voor 45 euro gidsen wij je rond in het paleis van Versailles. Schrap al die kosten en plan je eigen excursies: er zijn fantastische reisgidsen op de markt en voorpret valt niet te versmaden.

Koop travelcards/daycards Ja, ze zijn voordeliger dan telkens een nieuw ticketje te kopen. Je zal zien dat u vaker de tram/bus/metro zal moeten gebruiken dan u in het dauwfrisse energierijke begin van je vijfdaagse citytrip wel denkt.

Profiteer van wie je bent Het kan geen kwaad om korting te proberen aftroggelen omdat je leerkracht, bejaard, journalist, student, jarig,… bent. Vaak hebben musea bepaalde kortingen en het kan zijn dat ze, als je zelfverzekerd genoeg overkomt, die korting speciaal voor jou in leven roepen.

Let op met je huurwagen Huurwagens worden steeds vaker goedkoper geafficheerd maar worden bij aankomst aangeboden met heel wat extra kosten. Weet dus goed wat je wél en niet moet betalen. Een goede eigen verzekering dekt ook de kosten aan je huurwagen -wie niet zeker is kan er altijd met zijn verzekeraar over praten. Ook “refuel costs” liggen vaak hoger dan het bedrag dat je zelf zou uitgeven om je auto vol te tanken. Extra tip: koop je benzine in de supermarkt in plaats van aan de pomp.

Vermijd tolwegen Waarom je zuurverdiende euro’s wegsmijten aan tolbedienden wanneer je de mooiere, goedkopere en landelijkeD- route kunt nemen?

Eet/drink niet in het hotel Tenzij je graag die wansmakelijke all-in bandjes draagt natuurlijk. Ontbijt is vaker goedkoper in het lokale cafeetje om de hoek en de minibar is de grootste financiële valkuil van je verblijf.

Eet/drink lokaal Het is logisch dat eet- en drinkgelegenheden nabij toeristische trekpleisters meer zullen rekenen voor hun salade caprese. Loop daarom enkele straatjes verder voor je je neerzet en ga voor de lokale wijnen en het bier van de tap: vaak lekkerder, altijd goedkoper.

Neem zelf de basics mee Ooit al eens peper, afwasmiddel of theezakjes moeten kopen in een supermarkt van een vakantieoord? Dan weet je waarom je deze best meepakt om je Zuiderse appartement mee te voorzien. Brood, groenten, vlees en melk kan je ter plaatse kopen maar een zoutvaatje aan tien euro lijkt ons toch een beetje te veel laissez-faire
Let op je geld Bureaus de change vermijden, zoveel mogelijk met visa-kaart betalen en checken of ATM-machines extra kosten aanrekenen: kinderspel, maar wordt oh zo vaak vergeten na een sangria of drie.

Heb altijd een Europese verzekeringskaart op zak Je weet immers nooit wanneer je lichaam zich zal verzetten tegen die charmante antieke draaitrap of dat je te midden van een kajaktocht moet ontdekken dat je eigenlijk toch wel een heel klein beetje veel allergisch bent aan wespensteken.

Let op met annulatieverzekeringen Het is zeker niet slecht een annulatieverzekering af te sluiten, maar kijk dan wel even na hoeveel het precies kost om te annuleren… het zou nogal stom zijn om voor 25 euro een verzekering af te sluiten die je misschien niet nodig hebt als de annulatiekosten dertig euro bedragen… of zelfs gratis zijn.

Hou je telefoon in toom Zorg ervoor dat je duidelijk de roamingkosten van je provider kent, dubbel-néé-driedubbelcheck of ‘vragen voor dataroaming’ is ingeschakeld en zeg tegen je vriendinnen dat het niet het moment is om het uit te maken met hun lief. Bel-, surf- en smskosten kunnen zodanig de pan uit swingen dat sommige mensen het zelfs voordeliger vinden om gedurende hun reis te werken met een prepaidcard, aangekocht op de vakantiebestemming. (KS)

bron: Telegraph

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content