20 redenen die Tokio uniek maken

31. De Shuto Kosoku Doro, een gigantisch netwerk van autowegen dat zich door tunnels en over monsterlijke viaducten sinds 1962 door Tokyo slingert. Heeft een gastrol in de openingscène van Haruki Murakami’s 1Q84 en in Solaris, de SF-film van de Russische regisseur Andrei Tarkvoski.

32. Bear Pond Espresso, in Shimo-Kitazawa, heeft volgens ons de beste koffie van Japan. Een minuscule, minimaal ingerichte zaak met torenhoog snob-appeal (foto’s verboden).

33. Nagune, een bar in Golden Gai, heeft een trouw publiek van fotografen en regelmatig interessante tentoonstellingen.

34. Nakano Broadway, een op het eerste gezicht deprimerend shopping center in de wijk Nakano, geldt als Otakuland. Het is een shoppingparadijs voor liefhebbers van manga, comics en cosplay. De keten Mandarake heeft er maar liefst 23 winkels, waaronder een mini-museum van Japans speelgoed. Utahime Doumu is gewijd aan idols en popsterren.

35. Parco in Shibuya was in de jaren tachtig het vlaggenschip van de retailgroep Saison. Een legendarische shoppingbestemming, die intussen wat aan luster heeft verloren. Maar de kelderverdieping, met een uitstekende internationale boekenwinkel en een filiaal van de upscale souvenirwinkel Do, blijft perfect voor last minute cadeaus.

36. NADiff A/P/A/R/T, een bijzonder stijlvol, ietwat snobby mini-complex van boekhandel, galeries en bars in een hedendaags gebouw, goed verstopt in de wijk Ebisu.

37. De fascinerendste fotografe van haar generatie is Yumiko Utsu. Ze wordt vertegenwoordigd door G/P Gallery, de beste fotogalerie van Japan, in het hierboven vermelde A/P/A/R/T complex. Twee andere jonge fotografes om in het oog te houden: Yuhki Touyama en Mayumi Hosokura.

38. Happy End, een cultgroep uit de seventies, relatief bekend van de soundtrack van Lost In Translation. Plus alle latere soloprojecten van iedereen die iets met Happy End te maken heeft gehad, van Harumi Hosono tot Eiichi Ohtaki.

39. Jimbocho, vlakbij een aantal belangrijkste studenten, heeft een groot aantal tweedehandsboekenwinkels. Een van de beste is Komiyama Shoten, die bestaat sinds 1939. Een goed adres voor legendarische oude fotoboeken. De wijk Ochanomizu, vlakbij, is dan weer perfect voor platenzaken, vooral van de keten Disk Union.

40. Utrecht: een in onafhankelijke zines gespecialiseerd boekenwinkeltje in een anoniem appartementsgebouw. Maar wel in de meest prestigieuze winkelstraat van trendy Aoyama. Met bar en terras. Utrecht is ook betrokken bij Tokyo Zines Mate, een jaarlijks evenement voor kleine uitgevers, en publiceert ook zelf zines en boekjes.

41. Het terras van de food plaza op een heuvel van het eiland Enoshima, ’s zomers de populairste bestemming in Shonan. Bij heldere hemel is het uitzicht op Mt Fuji er adembenemend.

42. Okura, in Daikanyama, brengt een moderne, jonge take op traditionele Japanse klederdracht. Er is een uitstekend, mooi ingericht curryrestaurant in de kelder, Bombay Bazar. En de groep heeft nog twee andere uitstekende winkels in de buurt, High! Standard (streetwear) en Hollywood Ranch Market (vintage-stijl). In Nakameguro, vlakbij heeft HRM onlangs nog drie winkels geopend, waaronder een bakkerszaak en Blue Blue (hierbij afgebeeld).

43. Fotograaf Takashi Homma maakte naam in de jaren negentig met Tokyo Suburbia, een op dikke kartonnen vellen gedrukt boek met beelden van de voorsteden van Tokyo. Sinds deze zomer verkrijgbaar als iPad applicatie.

44. Sacai, het kledingmerk van Shintobe Abe, die de stiel heeft geleerd bij Comme des Garçons. En Comme des Garçons. En kolor. High Fashion, Japanese-style.

45. Wadabori Park Swimming Pool, een groot, rustig openluchtzwembad in een niet eens zo afgelegen wijk (dichtstbijzijnde treinstation: Eifukucho), waar de tijd in de jaren vijftig lijkt te zijn stilgestaan. Perfect om te ontsnappen aan de hitte.

46. De Kandagawa, een rivier die van het hart van Tokyo door de buitenwijken slingert. Met een fiets- en wandelpad langs beide kanten, hier en daar een park, en ’s avonds vleermuizen. Een perfecte wandeling.

47. Love Hotels en capsulehotels. Japanners zijn bijzonder goed in gimmicks, zelfs als het over slapen gaat.

48. In de wijk Kiyosumi, ver van alles, ligt een fabriek die bijna volledig is ingepalmd door prestigieuze kunstgallerijen, waaronder Taka Ishii, Hiromiyoshi en Tomio Koyama. De moeilijk te vinden fotogalerie van uitgever AKAAKA, in de buurt, heeft gewoonlijk interessante tentoonstellingen van jong talent.

49. KAIT Workshop, een verafgelegen meesterwerk (een dik uur in de trein, gevolgd door een lange busrit) van architect Junya Ishigami op de campus van het Kanagawa Institute of Technology. Maar de obscure locatie draagt natuurlijk bij tot de aantrekkelijkheid van het pand in glas en staal. Ishigami begint later dit jaar aan een nieuw gebouw op dezelfde campus.

50. De voorsteden. De schaal van Tokio staat toe dat je verdwaalt. Neem een willekeurige trein, en laat je leiden door je instinct.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content