20 fijne landen voor een verre reis in december

20 fijne landen voor een verre reis in december
© iStockphoto

Alaska in de Verenigde Staten © iStockphoto

Alaska is in de winter minder koud en donker dan de meeste mensen denken. En er valt genoeg te zien en doen. Eerst en vooral het dansende noorderlicht, maar je kan er ook hondesledetochten maken, snowboarden, skien, wandelen op sneeuwschoenen, talloze culturele evenementen bezoeken en dineren in een van de plaatselijke restaurants. En de prijzen liggen er een stuk lager dan in de zomer wanneer Alaska de meeste toeristen trekt.

Alaska © iStockphoto

Antarctica © iStockphoto

Cruiseschepen varen alleen tussen half oktober en maart naar Antarctica. In december is het zomer in Antarctica en zijn de dagen het langst en de temperaturen het hoogst. De eerste jonge zeehondjes en pinguins worden geboren en walvissen laten zich het vaakst zien.

Antarctica © iStockphoto

Australië © iStockphoto

Ook in Australië is het zomer wanneer het bij ons winter is. Sommige gebieden zoals de Outback zijn hartje Australische zomer veel te warm, maar in het zuidoosten zijn de temperaturen juist fijn en valt de minste regen. Ook Tasmanië kan je prima in december bezoeken.

Australie © iStockphoto

Bangladesh © iStockphoto

De beste tijd voor een reis naar Bangladesh is het koude seizoen tussen november en februari. De regenperiode is dan achter de rug, de lucht is blauw en de temperatuur schommelt rond een aangename 25 graden.

Bangladesh © iStockphoto

Belize © iStockphoto

Eind november breekt na een periode van regen en mist de droge tijd aan in Belize. De temperaturen zijn fijn en de lucht blauw. Tot half april is het een prima tijd om dit Midden-Amerikaanse land te bezoeken. Het is tegelijk ook de drukste tijd, maar alle bezienswaardigheden zijn dan ook toegankelijk.

Belize © iStockphoto

Botswana © iStockphoto

Van november tot en met april is het zomer in Botswana en tegelijk regenseizoen. Toch is december een goede maand om Botswana te bezoeken. Door de regen is de natuur er mooi groen, de buien duren meestal niet lang, er zijn weinig toeristen en je kan er pasgeboren dieren en veel trekvogels zien. Houd er wel rekening mee dat sommige lodges gesloten zijn in deze tijd van het jaar.

Botswana © iStockphoto

Cambodja © iStockphoto

Cambodja is een land dat je het hele jaar door kan bezoeken, maar de droge periode van oktober tot begin mei is net iets fijner dan de regentijd, al was het maar omdat de wegen dan beter te berijden zijn. Dat geldt vooral van november tot begin januari omdat de temperaturen dan heerlijk zijn, net iets beneden de dertig graden.

Cambodja © iStockphoto

Chili © iStockphoto

Chili is zo'n langgerekt land dat het er qua weer van afhangt naar welk deel je trekt, maar van december tot maart geldt in het algemeen dat het weer het prettigste is. Dat geldt vooral voor Patagonie (waar het van juni tot september veel te koud is) en voor de woestijngebieden en altiplanos. Tijdens de kerstvakantie is het wel enorm druk omdat zowel de Chilenen als toeristen uit de buurlanden er dan op uit trekken. Om de grote massa te ontlopen en om te genieten van de eerste bloesem is begin december een prima optie.

Chili © iStockphoto

Cuba © iStockphoto

De beste tijd voor een reis naar Cuba is van november tot mei: droog, zonnig, niet al te warm en geen kans op orkanen. Wanneer je de bergen intrekt is een extra trui zelfs geen overbodige luxe. Met name december is qua toeristen ook een drukke maand, maar dat zorgt in de strandplaatsen voor de nodige ambiance.

Cuba © iStockphoto

Ethiopië © iStockphoto

Ethiopië kan je het hele jaar door bezoeken, met uitzondering van de Omo vallei die je het beste mijdt tijdens de regenmaanden (maart tot juni en oktober). De maanden oktober tot en met januari zijn de droge tijd in Ethiopië, maar het land is toch nog groen. Dit zijn ook de beste maanden om vogels te observeren.

Ethiopië © iStockphoto

Gambia © iStockphoto

De beste maanden om Gambia te bezoeken zijn november tot en met februari. De temperaturen liggen dan niet te hoog, het is er droog en de Harmattan (wind die nogal wat zand meesleept) komt pas later.

Gambia © iStockphoto

Laos © iStockphoto

Van november tot januari is het droog in Laos, zijn de temperaturen draaglijk en is het landschap prachtig groen. 's Avonds kan het zelfs best koel worden. Vanaf februari wordt het warmer en benauwder. Vanaf maart is het erg warm en woeden er overal in het noorden aangestoken branden: niet prettig om in te ademen en ook niet ideaal om foto's te maken. In mei start het regenseizoen en zijn sommige wegen niet mee toegankelijk.

Laos © iStockphoto

Mexico © iStockphoto

Mexico is het hele jaar door een geliefde vakantiebestemming. In september en oktober kunnen er orkanen voorkomen en tussen juni en oktober is het regenseizoen, maar de hoeveelheid regen varieert sterk naargelang de regio. December is een prima maand om Mexico te bezoeken, al is het rond de kerst wel overal druk.

Mexico © iStockphoto

Myanmar/Birma © iStockphoto

De beste periode om Myanmar/Birma te bezoeken is tussen november en februari. Het is er dan droog en de temperaturen aangenaam. Tijdens het regenseizoen tussen mei en oktober zijn sommige wegen onbegaanbaar en tussen maart en mei kan het vooral in het midden van het land extreem warm worden.

Myanmar/Birma © iStockphoto

Nieuw-Zeeland © iStockphoto

Het weer in Nieuw-Zeeland is net als hier onvoorspelbaar. De meeste toeristen bezoeken Nieuw-Zeeland in de zomer (december tot februari). Als je niet van drukte houdt ga je dan beter niet, maar het voordeel is dat de temperaturen het hoogst zijn en alle toeristische faciliteiten geopend zijn. Het is een goede periode om te wandelen, fruit te plukken, wijngaarden te bezoeken.....

Nieuw-Zeeland © iStockphoto

Senegal © iStockphoto

De droge tijd, tussen december en februari, is de beste tijd voor een reis naar Senegal. De temperaturen zijn fijn, je kan zowel het strand als het binnenland bezoeken en miljoenen trekvogels vliegen voorbij. Tijdens het regenseizoen zijn niet alle natuurparken geopend en tussen mei en november kan het er zeer veel regenen en is het erg warm en benauwd.

Senegal © iStockphoto

Sri Lanka © iStockphoto

Sri Lanka is geen groot land, maar kent toch twee verschillende klimaten. De Yala monsoen in het zuidwesten zorgt tussen april en september voor regen in het zuiden en zuidwesten. De minder hevige Maha monsoen woedt in het oosten en brengt daar tussen november en maart regen. Wil je hartje Belgische winter genieten van fijne temperaturen en zon, dan is het zuiden en zuidwesten van Sri Lanka een prima vakantiebestemming.

Sri Lanka © iStockphoto

Thailand © iStockphoto

Wat betreft het klimaat is november tot februari de beste periode voor een reis naar Thailand. Van maart tot mei wordt het erg warm en tussen mei en oktober valt het regenseizoen. Andere voordelen: de prachtige bloemen staan in bloei en de watervallen zijn het volst. Nadeel: het is de meest toeristische periode met hogere prijzen en volgeboekte hotels tot gevolg.

Thailand © iStockphoto

Vietnam © iStockphoto

Vietnam is een groot land en kent verschillende klimaten. Wanneer je door het hele land wil trekken kies je het beste voor de maanden december tot en met april. In het noorden kan het dan best fris worden, maar er valt gemiddeld de minste neerslag in het hele land. Ook is er dan geen gevaar voor tyfonen want die kunnen tussen augustus en november voorkomen.

Vietnam © iStockphoto

Oeganda © iStockphoto

Oeganda bezoek je het beste tijdens het droge seizoen, van december tot maart en van juni tot september. De zon schijnt, de dieren in de wildparken verzamelen zich rond de waterbronnen en het beklimmen van de bergen om berggorilla's te zien is makkelijker dan in de regentijd. Enige nadeel: een vergunning om naar gorillagebied te trekken moet je lang op voorhand aanvragen.

Oeganda © iStockphoto