15 nieuwe bestemmingen op het Vakantiesalon

1.Noirmoutier: Een idyllisch Frans eiland

Het eiland Noirmoutier ligt voor de Franse Atlantische kust, 80km ten zuiden van Nantes, en is makkelijk bereikbaar. Het is slechts 49m² groot en toch biedt het alles voor een geslaagde vakantie: wandel- en fietspaden, fraaie dorpjes, uitnodigende zandstranden en indrukwekkende vergezichten. Er zijn niet veel logiesmogelijkheden op het eiland maar het verkeersvrije Domaine Les Moulins ligtaan het strand en is een topper. Je kiest uit logies in een avontuurlijke tent, een comfortabele vakantiewoning of een luxueuze lodge. Op het domein vind je een restaurant, wellnessmogelijkheden, kinderanimatie en een verwarmd buitenzwembad. Verken het eiland met de fiets of ga kitesurfen, diepzeeduiken en strandzeilen. Info in Hal 3/Stand 3603.

2. Verre Eilanden in het noorden

Een cruise langs de Noorse fjorden of een rondreis door IJsland, een city trip naar Kopenhagen of Stockholm, een kanotocht in Zweden of een trekking door Fins Lapland: de Noord-Europese landen verleiden vakantiegangers met overweldigende natuur, ruimte en comfort. Een vakantie in NoordEuropa garandeert warme zomers en echte winters. Bovendien zijn de meeste Noord-Europese landen best betaalbaar geworden. Wie tussen de verscheidenheid van het Noorden nog een onbekende bestemming zoekt, moet naar de Faeroer Eilanden. Deze afgelegen en dunbevolkte eilandengroep in de Atlantische Oceaan maakt deel uit van Denemarken en is een paradijs voor natuurliefhebbers. De kleurrijke geïsoleerde dorpen, de mystieke sfeer, de ruwe natuur en de grote vogelpopulatie zorgen voor een onvergetelijk avontuur. Reizen naar de Faeroer Eilanden worden onder andere aangeboden door North & Away, Hal 4/Stand 4411

3. Fietsen door het Koninkrijk Navarra

Spanje biedt meer dan zonnige stranden. In het noorden van het land is de kleine regio Navarra een topper voor cultuurliefhebbers en voor wandelaars. De rijke historie van het voormalige koninkrijk komt niet alleen tot uiting in de hoofdstad Pamplona maar ook in de talrijke authentieke dorpen die getuigen van een rijk middeleeuws verleden. De tweetaligheid van de regio (Spaans en Baskisch)zorgt voor nog meer culturele invloeden. Natuurliefhebbers zullen hier de talrijke fiets-en wandelmogelijkheden ontdekken: in de uitlopers van de Pyreneeën wachten routes voor gevorderde wandelaars maar in de zone van de Ribera kan iedereen genieten van de makkelijke wandelroutes door een licht golvend landschap. De Groene Route van Tarazonica, in het zuiden van de regio, is zowel voor fietsers als voor wandelaars geschikt en leidt van de monumentale stad Tudela langs de oevers van de Ebro. Bezoek de stand van Turismo Navarra in Hal 3/Stand 3415

4. Bosnië en Herzegovina: een nieuwe start

Slechts weinigen denken bij Bosnië en Herzegovina aan een vakantiebestemming. Na de burgeroorlog in de jaren 1990 proberen de Bosnïers hun land weer herop te bouwen. Architecte Goga Saric en kunstenaar Elmir Prevljak vluchtten tijdens de oorlog naar Nederland maar keerden een paar jaar geleden terug naar hun geboorteland. In de bergen van Herzegovina startten ze Herzegovina Lodges waar ze vakantiegangers ontvangen in nieuwe comfortabele vakantiewoningen. Goga en Elmir bieden echter meer dan alleen logies; ze gaan met hun gasten op stap door de natuur, brengen de toeristen in contact met de plaatselijke bevolking, zorgen voor geleide bezoeken aan de mooie hoofdstad Sarajevo en laten iedereen proeven van de lekkere Bosnische keuken. Een vakantie in Bosnië en Herzegovina is een bijzondere belevenis en bovendien goed voor de portemonnee. Een week verblijf in de lodges kan al vanaf 245 euro. Informatie bij Herzegovina Lodges Hal 3/Stand 3405

5. Varen en wandelen

Het cruisetoerisme is de laatste jaren democratischer geworden. Betaalbaar en origineel zijn de cruises op de Europese rivieren. Rederij Feenstra en Croisieurope zijn in deze branche gespecialiseerd en bieden klassieke cruises aan: op de Rijn, de Donau, de Schelde, de Seine,… Maar er worden ook nieuwe en originele cruises aangeboden: zo biedt Croisieurope een achtdaagse cruiseaan vanuit Berlijn naar Kopenhagen , een vijfdaagse cruise op de Gironde vanuit Bordeaux, of ontdek de charmes van de Povallei met een cruise vanuit Venetië. Bijzonder zijn ook de themacruises: een gastronomische cruises in de Elzas, muzikale cruises in Oostenrijk of cruises die varen en wandelen combineren in de vallei van de Douro in Portugal, in Duitsland, Frankrijk of in Kroatië. Tijdens de beurs bezoek je een echt cruiseschip van Feenstra in de Antwerpse haven (met shuttledienst van en naar Antwerp Expo). Informatie op de stand van Feenstra in het HollandPaviljoen, Hal 3 en Croisieurope in Hal 2/Stand 2609.

6. De honderdjarigen van Georgië

Georgië is het land met de meeste honderdjarigen en het minst aantal westerse toeristen. Ontdek tijdens een reis door dit fascinerende land waarom de mensen hier zo oud worden en geniet vooral van de indrukwekkende landschappen van de Kaukasus. In de hoofdstad Tbilisi bezoek je de nog authentieke middeleeuwse stadskern en in de stad Kutaisi dateren de statige huizen uit de 19de eeuw. Het kloostercomplex van Ananuri is een topper, alleen al voor het uitzicht bij het stuwmeer. In de bergachtige regio Svaneti leeft de bevolking nog steeds volgens de oude tradities maar in de badplaats Batumi gaat het er in de strandbars heel modern aan toe. Rondreizen door Georgië worden onder meer aangeboden door Koning Aap (Hal 4/S15).

7. Drie originele citytrips: Bergen, Plzen of Leipzig

Bergen is in 2015 de culturele hoofdstad van Europa en volgens kenners is een bezoek aan deHenegouwse hoofdstad een absolute must. De feestelijkheden starten in januari 2015 maar het helejaar door zal de bezoeker verrast worden met bijzondere tentoonstellingen, multiculturele feesten,opvallende spektakels en opvoeringen van wereldniveau. Bergen deelt de titel van culturelehoofdstad met de Tsjechische stad Plzen. Informatie over Bergen en andere activiteiten in Wallonië vind je op de grote Wallonië-stand in Hal 1/Stand 1617, voor reizen naar Tsjechië bezoek je o.m. de stand van Outline Travel, Hal 2/Stand 2107. Duitsland viert in 2015 dat het land 25 jaar geleden herenigd werd. De vredige protesten in Leipzig waren het begin van het einde van de DDR. De stad behoort nu tot de meest trendy steden vanDuitsland, reden genoeg om de stad te bezoeken die bij vele Belgen nog onbekend is. Hotel Atlanta is een aanrader en is rustig gelegen aan de stadsrand.

8. Pilion: Een Griekse zwaluw

Na een lange loopbaan in de Belgische distributiesector verloren Wies en Ward hun hart in de Noord Griekse regio Pilion. Ze restaureerden er een 19de eeuws herenhuis en ontvangen er nu gasten vanuit de hele wereld. Wie een vakantie in Griekenland zegt, denkt wellicht aan de eilanden of de kunststeden op de Peloponesos. De Noord-Griekse regio Pilion is zelfs bij vele Grieken nog onbekend. Dat heeft zo zijn voordelen want hierdoor heeft de regio zijn authenticiteit kunnen bewaren. Pilion is een schiereiland aan de oostzijde van het Centrale Griekse vasteland; de havenstad Volos is de toegangspoort tot het bergachtige gebied. In de winter kun je hier skiën maar de meeste vakantiegangers komen tijdens de zomermaanden om van de weelderige natuur, de zonovergoten baaien en het authentieke dorpsleven te genieten. Dat doen ook Ward en Wies, ze noemden hun logies Τα Χελιδονακια (spreek uit Ta Chelidonakia, of in het Nederlands: DeZwaluwtjes). Bezoek hen in Hal 1/Stand 1105. Wie nog op zoek is naar meer originele vakanties in Griekenland moet naar de stand van Ross Holidays in Hal 4/Stand 4402.

9. Stromboli: Koken op de vulkaan

Tour operator Joker laat de reiziger uit heel wat themareizen kiezen. Onder het label UnamiExperience worden kookreizen aangeboden, ook naar bestemmingen die je minder met gastronomie associeert maar daarom nog interessanter zijn. Een van de reizen die voorgesteld wordt is een reis van negen dagen naar de Eolische Eilanden, ten noorden van Sicilië. Kookworkshops worden afgewisseld met een wandeling op de Strombolivulkaan, wijndegustaties en een boottocht. Na deze kookvakantie hebben antipasti, primi, secundi en dolci geen geheimen meer voor jou. Informatie opde stand van Joker, Hal 4/Stand 4205.

10. Anders kamperen

Zin om met het hele gezin te kamperen maar geen zin om met een caravan rond te reizen of een tent op te zetten? Kies dan voor de formule van Vacansoleil. Deze reisorganisatie biedt vakanties aan in 450 kwalitatieve stacaravans en tenten op campings in 16 landen in Europa. Door het succes werd het aanbod voor volgend seizoen uitgebreid met nieuwe campings in Frankrijk, Italië, Kroatië en Denemarken. Vacansoleil zorgt voor alles, zelfs voor kinderanimatie en opvang. Tijdens het weekend van het Vakantiesalon Vlaanderen zorgt Vacansoleil ook voor kinderopvang en -animatie op de beurs: informatie op de stand in Hal 2/Stand 2600. Op het Antwerps Vakantiesalon vinden kampeerders nog tal van andere toffe voorstellen: de camping van Domaine de Mialaret in de Corrèze is een kasteelcamping. Op het domein vind je niet alleen een echt kasteel maar ook camping, chalets en vakantiewoningen. Hal 3/Stand 3606.

11. Midden-Oosten: Naar de Golfstaten of een citytrip naar Teheran

Sommige landen zijn door de politieke spanningen in het Midden Oosten momenteel geen vakantiebestemming maar andere landen openen zich weer voor het toerisme. De Nederlandse reisorganisatie Midden-Oosten Reizen is gespecialiseerd in de regio en verzorgt niet alleen reizen naar populaire vakantiebestemmingen zoals Israël en Jordanië maar ook naar de Golfstaten, Libanon en zelfs naar Iran. Dit land herbergt een ontzettend groot aantal culturele schatten die nu terug door westerse bezoekers kunnen bezocht worden. Je kiest voor een citytrip naar Teheran, een culturele of avontuurlijke rondreis. Midden-Oosten Reizen vind je in Hal 4/Stand 4111.

12. Nieuwe bestemmingen in Azië: Laos en Cambodja

Door politieke en economische strubbelingen waren Laos en Cambodja jarenlang gesloten voor het toerisme. De lange isolatie heeft er voor gezorgd dat de authenticiteit van die landen bewaard gebleven is. Laos en Cambodja worden op het Antwerpse Vakantiesalon door verschillende reisorganisaties aangeboden. De twee landen zijn ideaal voor wie het massatoerisme geen optie is en op zoek is naar avontuur, indrukwekkende natuur en tal van historische plekken in dit deel vanAzië. Footprints biedt rondreizen aan die Laos combineren met Vietnam. ( Hal 4/Stand 4409). Bij Joker kun je terecht voor een avontuurlijke reis door Laos met logies inboomhutten, een jungletocht en een olifantenexpeditie (Hal 4/Stand 4205). KoningAap stelt een originele familiereis voor door Cambodja waarbij bezoeken aan de historische tempelsmet een strandverblijf gecombineerd worden. (Hal 4/Stand 4615). ImagineTravel laat je kiezen uit verschillende rondreizen door Laos en Cambodja en een cruise door de Mekongdelta (Stand Travel Experience, Hal 4/Stand 4612). Met DjoserTravel ga je fietsen door de landelijke regio van het werelderfgoed Angkort Wat (Hal 4/Stand 4215)

13. Avontuur in Afrika: Botswana, Kongo en Madagascar

Madagascar behoort tot de armste landen ter wereld. Het grote eiland biedt een enorme verscheidenheid aan natuurlijke landschappen die wachten om ontdekt te worden. Het ontluikend toerisme zorgt voor extra inkomsten voor het land en de bezoekers zullen gegarandeerd met onvergetelijke indrukken naar huis terugkeren. Design Holidays biedt begeleide rondreizen door het land aan. ( Hal 4/Stand 4306) . Bij Matoke Tours kies je uit verschillende rondreizen door het ‘rode eiland’. De originele walvisreis brengt je tijdens de zomermaanden naar de oostkust om er de migratie van walvissen te beleven (Hal 4/Stand 4416). Reizen naar Kongo worden niet vaak aangeboden. Nochtans hebben vele Belgen goede herinneringen aan het land dat zo rijk is aan unieke landschappen, fauna en flora. Wie het land wil (her)ontdekken, kan bij Congo Expeditions kiezen uit tal van rondreizen met Nederlandstalige begeleiding (Hal 4/Stand 4715) Safari’s in Tanzania, Kenia of Zuid-Afrika zijn populair maar ook in Botswana kun je nu op avontuur. Safari’s en rondreizen door dit land in zuidelijk Afrika worden onder meer aangeboden door safarispecialist Woni Safari’s (Hal 4/Stand 4312), Reizen naar Afrika (Hal4/Stand 4408), Anders dan Anders (Hal 4/Stand 4412) en Go Zuid Afrika (Hal 4/Stand 4605). Een reis naar Botswana wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan de indrukwekkende Victoriawatervallen op de grens metZambia.

14. Tango in Argentinië

Honderd jaar na zijn intrede in Europa is de tango nog even populair. Argentinië heeft echter nog heel wat meer te bieden dan sensuele dansen. Door de uitgestrektheid van het land vind je hier eengrote verscheidenheid aan landschappen. Reisorganisatie Dromen biedt een rondreis aan die begint in de sfeervolle hoofdstad Buenos Aires, je reist naar de subtropische regio van Iguazu met de imponerende watervallen en het hoogland van Salta tot bij verschillende Patagonische toppers en het einde van de wereld in Ushuaia. Wie de Zuid-Amerikaanse kustlijn vanaf het water wil aanschouwen, vindt bij de verschillende rederijen originele cruises. Latin Tours specialiseert zich in reizen op maat naar Argentinië en andere Zuid-Amerikaanse bestemmingen. Dromen vind je in Hal 4/Stand 4608, Latin Tours in Hal 4/Stand 4313.

15. Route 66: Dwars door de USA

Het is de droom van elke biker: zelf de legendarische Route 66 rijden, dwars door de Verenigde Staten. Route 66 Reizen maakt die droom nu waar: vanaf het moment dat je in Chicago op de motor stapt, reis je terug in de tijd want de Route 66 weerspiegelt de Amerikaanse geschiedenis van de afgelopen 100 jaar: de opkomst van de auto, de aanleg van wegen, de maffia, WO II, militaire bases. Langs de route veel indrukwekkende landschappen, motels, oude tankstations en van die typische diners met chroom en Cadillacbanken. Het rijden over de historische wegen geeft het ultieme born to be wild-gevoel. Deze intensieve reis van 17 dagen brengt je van Chicago naar de Pacific. Doorzettingsvermogen is vereist want je legt niet minder dan 4.400km af. Ga naar de stand van Route 66 in Hal 3/Stand 3103.

De 37ste editie van het Vakantiesalon Vlaanderen vindt van 22 tot 26 januari 2015 plaats in de hallen van Antwerp Expo in Antwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content