15 hotels met een schandaalverleden

© Reuters

US Travel News verzamelde vijftien hotels die in hun bestaan van alles voorbij hebben zien komen: van buitenechtelijke affaires tot misgelopen wurgseks en van afluisterpraktijken tot overmatig drugsgebruik.

Voor meer inspirerende reisverhalen, originele lijstjes, beeldreportages, de leukste adresjes en dagelijks reisnieuws, like ons op Facebook.

The Watergate Hotel in Washington D.C.

Het Watergate schandaal dat in 1974 leidde tot het aftreden van president Richard Nixon is genoemd naar dit hotel. Op 17 juni 1972 drongen vijf mannen het hotel binnen. Ze waren op zoek naar geheime documenten van de Democratische partij, die kantoor hield in het Watergate Hotel. Ze probeerden ook afluisterapparatuur aan te leggen. Pas een tijd nadat Nixon de verkiezingen in 1972 had gewonnen kwam zijn betrokkenheid bij de inbraak aan het licht. De naam Watergate is sindsdien voorgoed verbonden met schandalen in de Amerikaanse politiek. Het Watergate Hotel bestaat nog altijd, maar is tot de lente van 2014 gesloten voor renovatiewerkzaamheden.

Hotel Caribe in Cartagena, Columbia

Voorafgaand aan het bezoek van president Barack Obama aan de Summit of the Americas besluiten enkele leden van de U.S. Secret Service zich te storten in het Colombiaanse uitgaansleven. Ze nemen prostituees mee terug naar het hotel en laten een spoor van gebroken glas en troep achter. Het incident overschaduwt het bezoek van president Obama en leidt tot verschillende ontslagen en een smet op de reputatie van de Amerikaanse geheime diensten.

Chateau Marmont in Los Angeles

Dit hotel staat al sinds de opening in de jaren dertig van de vorige eeuw in het teken van schandalen. Piloot Howard Hughes bespiedde er vrouwen in bikini met zijn verrekijker, James Dean sprong er door het raam tijdens de audities voor Rebel Without a Cause en The Doors-zanger Jim Morrison sprong er van het dak. Maar vooral 5 maart 1982 is een zwarte dag in de geschiedenis van het hotel: acteur John Belushi overlijdt aan een overdosis in het hotel.

Washington Hilton in Washington D.C.

Dit enorme hotel in Amerikaanse hoofdstad wordt vaak gebruikt voor grote politieke evenementen. Dat was ook het geval op 30 maart 1981 toen president Ronald Reagan er een lunch organiseerde. Bij het verlaten van hotel werd de president neergeschoten. De kogel moest uit zijn long verwijderd worden. Daarna heeft het hotel de nodige veiligheidsmaatregelen genomen om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen.

Hotel Adlon Kempinski in Berlijn

Hotel Adlon is het meest luxueuze hotel in de Duitse hoofdstad. Het werd in 1907 in aanwezigheid van keizer Wilhelm II geopend en kreeg tal van beroemde gasten over de vloer: Charlie Chaplin, Greta Garbo, Albert Einstein, Bill Clinton en koningin Elizabeth II om er maar enkele te noemen. In 2002 zorgde Michael Jackson dat het hotel wereldwijd in het nieuws kwam doordat hij zijn jongste zoon, die toen maar een paar maanden oud was, uit het raam liet bungelen. Reuters

The Carlyle, A Rosewood Hotel in New York

Pas in 2010 kwam naar buiten dat Robert Kennedy, Frank Sinatra, Sammy David Jr. en Marilyn Monroe in de jaren zestig geregeld deelnamen aan wilde feestjes in dit hotel. Dertig jaar later probeerde muziekproducent Phil Spector onder bedreiging van een pistool een fotografe mee zijn kamer in te dwingen. Het hotel trekt overigens ook veel beroemde gasten. Zo worden George Clooney en Tom Cruise hier geregeld gesignaleerd.

Hotel Chelsea in New York

In de jaren zeventig van de vorige eeuw was dit hotel thé place to be voor artiesten als Andy Warhol, Jane Fonda, Bob Dylan en Janis Joplin. Andy Warhol hield er bijvoorbeeld een ‘assasination party’, enkele dagen na de moord op president John F. Kennedy. Echt negatief in het nieuws kwam het hotel in 1978 toen Nancy Spungen, de vriendin van de Sex Pistols bassist Sid Vicious, vermoord in de badkuip werd gevonden. Maar het hotel bleef populair bij artistiekelingen.

Stamford Plaza (vroeger The Ritz-Carlton) in Sydney

In een kamer in dit hotel kwam INXS-zanger Michael Hutchence o0p 22 november 1997 om het leven. Hij werd naakt gevonden in de badkamer met een zelfgemaakte strop om zijn nek. Tot op de dag vandaag is niet duidelijk of de zanger zelfmoord pleegde of overleed aan uit de hand gelopen wurgseks.

Highland Gardens Hotel (vroeger Landmark Hotel) in Hollywood

Op 4 oktober 1970 voegde Janis Joplin zich, door een overdosis drugs te nemen in dit hotel, bij de niet begerenswaardige 27 club. Die naam wordt gebruik voor een groep muzikanten die overleden op 27-jarige leeftijd. De andere drie muzikanten die in dat jaar op die leeftijd overleden waren Brian Jones, Jimi Hendrix en Jim Morrison.

L’Hôtel in Parijs

De Britse schrijver Oscar Wilde verbracht zijn laatste dagen in dit hotel. In die tijd – rond 1900 -was het nog geen luxehotel zoals nu. Oscar Wilde was uit zijn geboorteland verbannen in verband met onzedelijke handelingen en leefde in armoede in Frankrijk. Blijkbaar voelde hij zijn dood naderen. In L’Hôtel sprak hij de legendarische woorden: “My wallpaper and I are fighting a duel to the death. One or the other of us has to go.”

Swissotel Nai Lert Park Hotel in Bangkok

Net als (waarschijnlijk) Michael Hutchence bleek ook acteur David Carradine een voorliefde te hebben voor wurgseks. In 2009 werd hij op 72-jarige leeftijd hangend aan een touw dood in zijn hotelkamer gevonden. Reuters

Mayflower Renaissance Hotel in Washington D.C.

Op 13 oktober 2008 boekt ene George Fox een hotelkamer in dit hotel. Het bleek een valse naam te zijn. Zijn echte naam is Eliot Spitzer, de getrouwde gouverneur van de staat New York. Hij brengt de nacht door in het hotel in het gezelschap van een prostituee. In 1996 werden president Bill Clinton en stagiaire Monica Lewinsky hier trouwens in een innige omhelzing gefotografeerd.

MGM Grand Hotel & Casino in Las Vegas

In een bij dit hotel horende villa in Toscaanse stijl nodigde golfer Tiger Woods zijn minnaressen uit. Zijn verborgen escapades komen in 2009 naar buiten wanneer hij een auto ongeluk krijgt na een ruzie met zijn vrouw Elin Nordegren. Het echtpaar maakt in 2010 een einde aan hun huwelijk.

Hotel Sofitel in New York

Een affaire in dit hotel maakt een einde aan de politieke loopbaan van de Franse socialist Dominique Strauss-Kahn. Een schoonmaakster in het hotel beschuldigt Strauss-Kahn ervan haar seksueel te hebben lastig gevallen in zijn kamer. Het incident leidt tot zijn aftreden als voorzitter van het IMF. Ook besluit hij niet meer deel te nemen aan de Franse presidentsverkiezingen. Het hotel blijft, ondanks het schandaal, zijn goede reputatie behouden. Dat geldt niet voor Strauss-Kahn die in meerdere seksuele schandalen verwikkeld blijkt te zijn.

Samarkand Hotel in Londen

Op 18 september wordt gitaarlegende Jimi Hendrix dood in zijn hotelkamer gevonden. Hij overleed nadat hij een grote hoeveelheid pillen had geslikt en vervolgens stikte in zijn eigen braaksel. De omstandigheden rond zijn door zijn nooit helemaal duidelijk geworden. Volgens sommigen werd hij vermoord door zijn manager, anderen beweren dat Hendrix niet wist dat de Britse slaappillen veel sterker waren dan de Amerikaanse pillen die hij normaal nam. Na zijn dood kwam wel vast te staan dat Hendrix, anders dan werd gedacht, nooit heroïne had gebruikt.

Partner Content