13 redenen om Pas-de-Calais deze zomer te bezoeken

© Laurent Lamacz

1. Nordic Walking voor beginners en verhuur van e-bikes in Deux-Capes. Het natuurgebied van de Twee Kapen – Deux-Caps, een symbolische plek in de Pas-de-Calais – draagt sinds 2011 het label ‘Grand Site de France’. Een nationale erkenning voor dit prachtige landschap dat zich uitstrekt over een kustreep van bijna 23 kilometer tussen Sangatte en Wimereux.

In het documentatiecentrum Maison du site des Deux-Caps kunnen bezoekers terecht voor een goede voorbereiding op hun ontdekkingstocht door het gebied. Ook kunt u er tussen april en oktober gewone en elektrische fietsen huren voor een hele of halve dag. Elke vrijdag kunt u meedoen aan een Nordic Walking tocht voor beginners, een gezonde manier om het landschap te doorkruisen.

2. Het draakpard Long Ma werd ontworpen om 50 jaar Chinees-Franse betrekkingen te vieren. Na een première in Beijing komt het draakpaard in gezelschap van de reuzenspin naar Calais voor een unieke voorstelling in Europa. Het gezelschap La Machine en Le Channel organiseren van 23 tot 26 juni 2016 een gratis toegankelijke show in de straten van Calais. Twee monumentale machines, de spin Kumo en het draakpaard Long Ma, spelen de hoofdrol, ondersteund door trucages en een rijdend podium met klassiek orkest.

3. Midsummer Festival in het Kasteel van Hardelot. Het Kasteel van Hardelot, een 19e-eeuws landhuis in Tudorstijl, is gewijd aan de relaties tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. In het Kasteel wordt van 30 juni tot 16 juli het Midsummer Festival gevierd. Een goede gelegenheid om het geheel nieuwe elizabethaanse theater met klassieke muziek in te wijden.

4. Paardrijden bij de monding van de Canche in Le Touquet-Paris-Plage. Le Touquet-Paris-Plage biedt toeristen voor het eerst de mogelijkheid om de Baai van de Canche te paard te ontdekken onder begeleiding van een natuurgids die de ruiters meer vertelt over de kwetsbare natuur rond de riviermonding en de baai. De rit duurt 2.30 uur en is geschikt voor iedereen.

5. In 2016 viert Nausicaá zijn 25e verjaardag. Al sinds de opening op 18 mei 1991 is NAUSICAÁ, Nationaal Zeecentrum, meer dan een gewoon aquarium. Uniek, ludiek, leerzaam en wetenschappelijk en voornamelijk gericht op de relaties tussen Mens en Zee. Reuzenaquaria, onderzeese ontdekkingsreizen en hypermoderne technologieën zorgen voor een realistische, betoverende enscenering: het doel van Nausicaà is om het publiek attent te maken op een beter beheer van de oceanen en hun rijkdommen.

Nieuwe expositie in 2016: het tropisch woud. Het tropische woud is met zijn koraalriffen een van de symbolen van de biodiversiteit. Meer dan de helft van de dier- en plantensoorten van de wereld leven er en alle bewoners zijn van elkaar afhankelijk. NAUSICAÁ heeft gekozen om extra aandacht te schenken aan kikkers, salamanders, slangen en kameleons.

6. Na enkele maanden gesloten te zijn geweest, opent hotel L’Atlantic in Wimereux met twee nieuwe restaurants: L’Aloze, een brasserie op de begane grond, en La Liégeoise, gastronomisch restaurant op de eerste verdieping. Deco seventies en art deco, gewaagde kaart, adembenemend uitzicht op zee… Twee fijne adresjes om te (her)ontdekken.

7. Expositie ‘Dialoog tussen meesterwerken’ in Museum Sandelin in Saint-Omer. Van 22 juni tot 28 augustus 2016 organiseert Museum Sandelin een uitzonderlijke expositie van meesterwerken uit de eigen collecties westerse schilderijen en die van het Museum voor Schone Kunsten van Duinkerke. Brueghel, Ribera, Nattier, Boucher, Corot zijn enkele van de schilders die te zien zullen zijn. De expositie werpt een blik op verschillende genres uit de 15e tot 19e eeuw: landschappen, portretten, genrescène, geschiedkundige of religieuze taferelen, stillevens.

8. Tocht in een platbodem (bacôve) in de Marais Audomarois. De Marais Audomarois is een van de rustigste plekken in de streek. Dit drasland van meer dan 3.700 hectaren kreeg het MABlabel van de UNESCO in 2013. Dit is het resultaat van 13 eeuwen zwoegen om het water van de Aa om te leiden en van een moeras een bebouwbaar drasland te maken. Een veertigtal tuinders kweken er op het ogenblik 50 verschillende groentesoorten. Het Maison du Marais organiseert rondvaarten in platbodems door dit opmerkelijke stukje Noord-Frankrijk.

9. Expositie ‘Oorlogen, Wetenschappen en Technologieën’ in la Coupole. Ter gelegenheid van het honderdste herdenkingsjaar van de Eerste Wereldoorlog organiseert La Coupole 1 april 2016 tot april 2017 de omvangrijke tijdelijke expositie ‘Oorlogen, Wetenschappen en Technologieën, 1914-1945’. Centraal staat de wetenschappelijke en technische vooruitgang tijdens de twee wereldoorlogen.

10. Exposities 2016: Retrospectief Charles Le Brun – De Schilder van de Zonnekoning, van 18 mei tot 29 augustus 2016 in de Galerie voor tijdelijke exposities in Louvre-Lens. De schilder Charles Le Brun (1619-1690) is eregast in het Louvre-Lens. Le Brun vertegenwoordigt op zichzelf al een kunsttijdperk, net zoals Delacroix in de romantiek en Monet in het impressionisme: de zeventiende eeuw. Deze zoon van een bescheiden grafstenenhouwer was dertig jaar lang hoofdschilder van Lodewijk XIV. Aan hem danken we het decor van de Galerie des Glaces in het kasteel van Versailles.

11. Expositie ‘RC Louvre, Memoires in Bloed & Goud’ in het Louvre-Lens. Vier wedstrijden van het EK-voetbal worden in juni in Lens gespeeld. Voor het museum Louvre-Lens een gelegenheid om de supporters van RC Lens in de schijnwerpers de zetten via een expositie die de verschillende aspecten van hun sterke band met de club onder de aandacht brengt. Tot 7 november 2016, in het glazen paviljoen.

12. Bezoekerscentrum Centre d’Histoire Guerre et Paix – Lens ’14-18. Dit nieuwe bezoekerscentrum ligt aan de voet van de heuvel van Notre-Dame de Lorette en maakt de belangrijkste gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog in Frans-Vlaanderen en de Artois inzichtelijk. Archiefbeelden, fragmenten uit films uit die tijd, maquettes en voorwerpen vertellen de grote strekkingen van de oorlog in de streek.

13. Les gîtes de l’école buissonnière, ecolodges in de mijnstad Lens. Deze vakantiehuisjes liggen vlakbij het Museum Louvre-Lens, Base 11/19 en het Bollaertstadion, midden in de Mijnstreek en zijn gemakkelijk te bereiken vanaf de snelweg. De milieuvriendelijke huisjes zijn gebaseerd op de belangrijkste element van de streek en de Mijnstreek in het bijzonder: de Mens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content