1000 jaar oud intact graf gevonden in Peru

© Thinkstock

In de Pachacamac in Peru is een waarschijnlijk duizend jaar oud graf met meer dan 80 overledenen gevonden.

Een team van het Centre de recherches archéologiques (CreA) van de Université libre de Bruxelles (ULB) heeft een uitzonderlijk graf met meer dan tachtig overledenen van verschillende leeftijden blootgelegd in Pachacamac, in Peru. De ontdekking is voorlopig gedateerd omstreeks het jaar 1000.

Pachacamac, aan de kust van de Stille Zuidzee op enkele kilometers van Lima, is een van de grootste precolumbiaanse sites in Zuid-Amerika. Professor Peter Eeckhout van de ULB doet er al bijna twintig jaar opgravingen.

Tijdens de expeditie 2012 verkende het team ook een necropolis tegenover de tempel van Pachacamac. Daar vonden de onderzoekers een intacte grafkamer van 20 vierkante meter, die gespaard is gebleven van plunderaars. Volgens CreA gaat het om de grootste ontdekking die ooit op de site werd gedaan.

In het graf lagen meer dan tachtig overledenen, skeletten en mummies, met een groot aantal offergaven: onder meer vazen van keramiek, dieren zoals honden en cavia’s, juwelen van koper en goudlegeringen.

Eeckhout en zijn medewerkers trekken naar het laboratorium om antwoorden te vinden op de vragen die de ontdekking doet rijzen. Ze vragen zich onder meer af of er kinderen werden geofferd en of de overledenen tegelijk werden begraven of op verschillende tijdstippen. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content