10 tips voor het maken van geslaagde vakantiefoto’s

© iStockphoto

Tien eenvoudige en praktische adviezen voor het maken van geslaagde vakantiefoto’s van fotograaf Bert Stephani en Fujifilm.

1. De reis is belangrijker dan de bestemming

De meeste vakantiefoto’s worden gemaakt bij bezienswaardigheden maar de weg er naar toe is vaak minstens net zo interessant. Vergeet dan ook geen foto’s te maken tussen twee toeristische attracties in. Bovendien helpen die foto’s je om een visueel verhaal te maken als je achteraf een leuk vakantie-album wil samenstellen.

2. Zo maak je een spectaculaire zonsondergang-foto

Probeer ruim op tijd op een goede plek te staan waar je een mooie zonsondergang verwacht. Meestal is het ook aan te raden om je belichting een stuk donkerder in te stellen (bij de meeste camera’s kan dit door de belichtingscompensatie in te stellen). Om de kleuren mooi te laten uitkomen, zet je je witbalans best manueel op “bewolkt” (ook al is dat niet het geval). Speel ook gerust met andere instellingen die je kleuren kunnen beïnvloeden zoals “filmsimulatie” en “saturatie”.

3. Vergeet die cliché familiefoto niet

Toegegeven, je camera aan een voorbijganger geven om een geposeerde foto van je familie te maken, levert niet vaak creatieve foto’s op. Maar laat hem toch maar maken, je zal er binnen 20 jaar dankbaar voor zijn. Dit soort foto’s zijn immers onbetaalbare tijdscapsules. Nog beter is natuurlijk om de foto een originele of grappige twist te geven.

10 tips voor het maken van geslaagde vakantiefoto's
© GF

4. Dichter is beter

Meestal wordt je foto interessanter als je dichter bij je onderwerp gaat staan. Zo krijg je minder storende elementen in je foto die de aandacht van je onderwerp afleiden. Bovendien heb je het gevoel dat je erbij was, als je de foto bekijkt. Maar doe het niet met gevaar voor eigen leven.

5. Het mooiste licht is tegenlicht

Het standaardadvies dat je vaak krijgt is: “hou de zon altijd in je rug” maar je krijgt meestal veel betere foto’s als je tegen de zon in fotografeert, vooral ’s morgens en ’s avonds wanneer de zon wat lager staat. Het felle licht kan de belichtingsmeter van je camera een beetje in de war brengen maar dat is makkelijk op te lossen door de belichtingscompensatie wat op te schroeven.

6. Zoek naar een origineel standpunt

Je bent vast niet de eerste die de Eiffeltoren of de Grand Canyon fotografeert, ga daarom op zoek naar een origineel standpunt. Ga niet staan waar alle andere fotografen staan maar ga op zoek naar reflecties, doorkijkjes, … Ga ook eens op de grond liggen of klim in een boom om zo een ander standpunt te krijgen.

10 tips voor het maken van geslaagde vakantiefoto's
© GF

7. Een gevoel van schaal

Op vakantie krijgen we vaak te maken met weidse panorama’s en gigantische bouwwerken maar als we ze achteraf op foto bekijken, zijn ze plots heel wat minder indrukwekkend. Door iets of iemand in de voorgrond toe te voegen, krijg je een vergelijkingspunt waardoor de foto meteen een heel stuk indrukwekkender wordt.

8. Een beschermde camera kan meer

De meeste camera’s zijn allergisch voor water en zand waardoor we heel wat vakantieplezier niet kunnen fotograferen. Gelukkig bestaan er ook camera’s die graag mee op het strand gaan liggen en zelfs gaan zwemmen. Er bestaan ook harde en zachte behuizingen waarmee je je camera kan beschermen. Een stoere Though camera of een onderwaterbehuizing is niet zo duur als je zou denken. Je krijgt er een heleboel nieuwe foto-mogelijkheden en gemoedsrust voor in de plaats

9. Fotografeer niet wat je ziet maar wat je voelt

De beste vakantiefoto’s brengen achteraf alle herinneringen terug naar boven. Terwijl je fotografeert, vraag je dan af waarom je die foto wil maken en probeer je gevoel te vertalen in een foto.

10. Foto’s zijn om naar te kijken, deel ze

Zelfs de allerbeste foto gaat verloren als je hem in een eindeloze reeks van honderden

vakantiekiekjes steekt, kies dus alleen de beste uit om aan je vrienden te tonen. Een gedrukt fotoboek is een ideale manier om te genieten van je foto’s en misschien kan je de allerbeste laten vergroten om elke dag een beetje vakantie in huis te hebben. Tegenwoordig moet je niet eens wachten tot je thuis bent om je foto’s te delen.

10 tips voor het maken van geslaagde vakantiefoto's
© GF

Een tropische citytrip wordt al snel een zware expeditie met 25kg fotomateriaal op je rug, hou je uitrusting dus beperkt. Maar denk wel aan een extra batterij en geheugenkaartje. Hou er ook rekening mee dat je reisgenoten misschien niet het geduld hebben om twee uur te wachten tot het licht op de Mont Blanc perfect is. Zorg voor een goede vakantie/fotografie balans en kies je fotomomenten uit. Je hoeft niet elke seconde van je vakantie te fotograferen, vakantie is er in de eerste plaats om te genieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content