10 tips voor een stressvrije gezinsvakantie

© iStockphoto

Eindelijk vakantie. Niks leukers dan erop uit trekken met het hele gezin. Of toch niet helemaal wanneer ze ruzie beginnen te maken, ze klagen dat de reis te lang duurt, ze het te warm hebben….. Met deze tien tips zal je kunnen genieten van een stressvrije vakantie.

Eindelijk vakantie. Niks leukers dan erop uit trekken met het hele gezin. Of toch niet helemaal wanneer ze ruzie beginnen te maken, ze klagen dat de reis te lang duurt, ze het te warm hebben….. Met deze tien tips van Novotel zal je kunnen genieten van een stressvrije vakantie.

1. Maak plannen

De meest gestelde vraag op vakantie: ‘Wat gaan we vandaag doen?’ Kinderen willen graag duidelijkheid op voorhand en daarom plan je het beste al enkele activiteiten. Prop de dag in ieder geval niet te vol zodat er tijd blijft voor plaspauzes, dutjes, snacks en spelletjes.

2. Bepaal je budget op voorhand

Maak op voorhand een budgetplan waar je je goed bij voelt. Hou rekening met de aankoop van souvenirs, activiteiten en onvoorziene kosten (bijvoorbeeld voor de dokter of apotheker). Wees niet té zuinig. Het blijft tenslotte vakantie, dus bouw gerust een ‘verrassingsmarge’ in.

3. Ter land, ter zee, en… in de lucht!

Reis je met het vliegtuig, dan is het aan te raden om op voorhand je zitplaatsen te reserveren. Zo kan je een plekje vooraan kiezen, waar je meer plaats hebt voor kinderen, dichtbij het sanitair en de in- en uitgang.

Reis je met een baby, check dan voor je vertrekt bij de maatschappij waar je mee reist wat je (gratis) mee aan boord mag nemen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen of plotse extra kosten te staan.

Neem ook altijd iets te eten mee. Zeker baby’s geef je best wat flessenvoeding tijdens het opstijgen en landen.

4. Reizen met tieners

Kinderen krijgen graag een beetje verantwoordelijkheid. Laat ze de reisplanning mee bepalen om de familievakantie leuker te maken voor iedereen. Geef ze de keuze uit een lijst van hotels, bestemmingen en activiteiten of laat hen de kaart lezen om de weg mee te vinden.

5. Het perfecte hotel

Verblijf in een veilig en centraal gebied dat dicht bij de lokale attracties, restaurants, het strand, het park is – bij voorkeur allemaal binnen wandelafstand. Dit bespaart tijd, geld en verveling.

Check of er een zwembad of speeltuin is – kinderen zijn dol op beide opties. Pluspunt: heeft het zwembad een glijbaan?

Check dat je een comfortabel bed hebt, een goede nachtrust voor iedereen is essentieel op vakantie.

Vraag naar speciale aanbiedingen voor families zoals lagere tarieven, gratis maaltijden voor kinderen en een upgrade bij het inchecken.

Verblijf meer dan 1 nacht want veel hotels bieden hun beste deals als je langer blijft. Op zondag heb je vaak een lager tarief.

6. Niet alle uitstapjes hoeven geld te kosten

Denk eraan dat niet alles duur hoeft te zijn. Een park in het buitenland is vaak al een attractie omdat er andere bomen, bloemen en standbeelden staan. En misschien is er wel net een kermis, een openluchtconcert of een rommelmarkt in het dorp waar je verblijft? Veel musea hebben ook wekelijks of maandelijks een gratis dag of avond of hebben een gedeelte dat permanent vrij toegankelijk is voor het publiek.

7. Lesje geschiedenis

Kinderen horen graag verhalen terwijl je een site bezoekt. Doe wat zoekwerk over de plekken die je bezoekt. Als je je kinderen kan vertellen dat er vroeger dinosaurussen woonden, wordt een bezoek aan een grot meteen een stuk spannender.

8. Eerste Hulp Bij Alles

Als ouder voel je je soms een muilezel, zéker als je dagtript. Gouden tip: maak gewoon een slimme Eerste Hulp Bij Alles-tas, met een paar onmisbare basics. Aspirine en pleisters voor de kleine pijntjes, houdbare snacks voor de plotse honger, spelletjes en kleurboeken tegen de verveling en een paar zoethoudertjes om driftbuien af te weren.

9. Ijsjes maken kinderen en volwassenen blij

Dat werkt altijd.

10. Maak foto’s

Maak veel foto’s tijdens de vakantie en geef het toestel ook eens aan de kinderen. Zij zien vaak andere dingen of kijken er anders naar met verrassende, spontane en creaties kiekjes als resultaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content