10 steden die u nooit zal zien

1. Booze Town Bedacht door Mel Johnson die ervan droomde in een stad te wonen waar alles draaide om drank: de ene na de andere bar, nachtclub en drankwinkel die 24/7 geopend zijn, een lopende band die de dronkaards veilig terug naar huis brengt, een politiemacht die dronkenlappen helpt bij het drinken, een eigen munt (de BoozeBucks) en verboden toegang voor kinderen. Helaas kreeg hij niet genoeg geld bij elkaar gesprokkeld om zijn droomstad te realiseren.

2. Seward’s Success Deze stad zou gebouwd worden in de buurt van Anchorage in Alaska. De stad voor 400.000 mensen zou overkoepeld worden door een enorm glazen dak waarbinnen het klimaat volledig gereguleerd zou kunnen worden. Auto’s zouden er niet toegelaten zijn. Seward’s Succes mislukte omdat het ontwerp veel te onpraktisch was.

3. Welthauptstad Germania Adolf Hitler was ervan overtuigd dat hij de Tweede Wereldoorlog zou winnen. Zijn Germania, een heropgebouwd Berlijn, zou dan de hoofdstad van de wereld worden. Samen met zijn architect Albert Speer had hij al een heel ontwerp getekend, een ontwerp dat andere wereldsteden Londen en Parijs in de schaduw zou stellen. Het spreekt voor zich waarom Germania er niet gekomen is.

4. Minnesota Experimental City Deze stad zou een soort studieobject worden. Het idee kwam van de University of Minnesota en de Federale Amerikaanse regering. Ook over deze stad zou een koepel komen die de bewoners zou beschermen tegen tornado’s en orkanen, auto’s werden vervangen door magenetische wagentjes zonder bestuurders en het idee van levenslang leren zou scholen overbodig maken. Het ontwerp bleek te duur en ingewikkeld om uit te voeren.

5. California City California City is tegenwoordig weliswaar een stad met 14.000 inwoners, maar lijkt in niets op de stad die het eigenlijk zou moeten zijn. Nat Mendelsohn wilde midden in de Mojave Desert een stad maken die kon concurreren met Los Angeles. Hij kwam niet verder dan de straten, de huizen zijn er nooit gekomen.

6. Slumless, Smokeless Cities Sir Ebenezer Howard is de bedenker van de ‘garden cities’, zelfstandige voorsteden bij een metropool die een aangename leefomgeving moeten bieden. Zijn ontwerp van de Slumless, Smokeless City ziet eruit als een cirkel met in het midden de Central City. Daaromheen liggen zes kleinere steden die via kanalen met de Central City in verbinding staan. Dit ontwerp moest de overbevolking en getto’s waar grote steden mee kampen tegengaan. Niet iedereen was overtuigd van Howard’s plannen en ze werden dan ook nooit werkelijkheid.

7. Disney pretparken Ondertussen liggen er op heel wat plaatsen in de wereld Disney pretparken, maar er zijn misschien nog wel meer Disneywerelden die nooit van de grond gekomen zijn. Zo waren er plannen voor Mythia, een pretpark rond Romeinse en Griekse mythen en legenden, voor Disney America, een patriottisch park in Virginia en Dark Kingdom met als thema alle duistere personages uit de Disney verhalen.

8. Broadacre City De bekende architect Frank Lloyd Wright kwam in 1932 met het ontwerp van een stad waarin iedere inwoner zijn eigen stukje grond zou hebben om voedsel te verbouwen. Wright had een hekel aan centralisatie en zijn stad moest dan ook uitgestrekt en vormeloos zijn. Maar op die manier leek zijn ontwerp nog maar weinig op een stad. Broadacre City is er nooit gekomen, maar de huidige voorsteden doen er wel enigszins aan denken.

9. Triton City Triton City was het bedenksel van Buckminster Fuller en moest een drijvende stad worden die bestand zou zijn tegen tsunami’s. Triton is er nooit gekomen, maar het kunstmatige eiland Kansai in Japan komt een beetje in de buurt van het ontwerp.

10.Dongtan Dongtang is het meest recente ontwerp dat niet uitgevoerd wordt. Deze Chinese stad zou de eerste mega ecovriendelijke stad ter wereld worden. Het zou hét voorbeeld van een groene stad voor de rest van de wereld worden. Maar het enthousiasme luwde alsmaar meer en toen de grootste voorstander van de stad – de burgemeester van Shanghai – in 2006 werd gearresteerd voor fraude liepen de plannen helemaal in het honderd.

Bron: Listverse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content