10 redenen voor een vakantie in het Zwitserse Nationale Park

1. De natuur in het Zwitserse Nationale Park Het Zwitserse Nationale Park, gesticht in 1914, is het oudste natuurpark van Europa en is het best beschermde gebied van de gehele Alpen. De oorspronkelijke natuur met haar rijkdom aan dieren en planten is het pronkstuk van de hele regio.

2. Dorpen, gebruiken, taal Typische met sgraffito bewerkte Engadiner huizen omranden het dorpsplein met in het midden een grote bron. De romantische groet op de straat is net zo oprecht als de ontelbare gebruiken gedurende het jaar, die zich van dorp tot dorp steeds weer van elkaar onderscheiden.

3. Bogn Engadiner en mineraalbronnen De eerste vermelding van de mineraalwaterbronnen van Scuol en omgeving dateert uit 1369. 150 jaar geleden verrezen grote hotels, kuurhuizen en drinkhallen rondom dit kostbare water, dat onvermoeid uit 5 dorpsbronnen in Scuol bubbelt. Het beroemde Engadiner Bad-Scuol met het eerste Romeins-Ierse bad van Zwitserland bezorgde de regio onlangs de bekroning als wellnessbestemming.

4. Cultuurgeschiedenis Het kasteel Tarasp met zijn 1000 jarige geschiedenis, de beroemde kerkbeschilderingen van Lavin en de beschermde dorpen Guarda en Ardez zijn slechts een paar hoogtepunten van de vakantieregio. Bijzonder noemenswaardig zijn historische gebouwen zoals het klooster St. Johnn in Müstair (UNESCO werelderfgoedlijst) en de 400 jaar oude korenmolen in Ftan, die

5. Evenementen Het Nationale Park vormt de achtergrond van verschillende internationale en nationale evenementen. 4010 hoogtemeters, 138 km, 3 bergpassen, 1 evenement: de Nationalpark Bike Marathon gaat eenmaal rond het Nationale Park en trekt jaarlijks 2000 deelnemers. Net zo internationaal is het cultuurfestival XONG: het drielandenpunt Oostenrijk, Itali? en Zwitserland staat gedurende drie weken in het teken van de drie talen en hun culturen.

6. Wintersport Het sneeuwsportgebied Motta Naluns met 80 kilometer piste nodigt je uit tot eindeloos cruisen en wedelen. Het Unterengadin laat zich echter ook buiten de geprepareerde pistes ontdekken. Behalve ski?n kan je er sneeuwschoentochten maken, wandelen, langlaufen, slee?n of schaatsen.

7. Mountainbiken Door rustieke ansichtkaartdorpjes fietsen, tussendoor de dorst lessen met vers mineraalwater uit de dorpsbron en op de oorspronkelijke Alpenweide bergkaas eten, bulderende watervallen in smalle kloven passeren en oude smokkelpaden ontdekken: de regio biedt meer dan 500 kilometer met talrijke bike mogelijkheden.

8. Wandelen Boven de duizend meter lopen verschillende bergtoeren, bergwandelingen en thema wandelingen voor de hele familie. Tip voor de echte wandelliefhebber: meerdaagse wandelingen met gratis bagagetransport zoals de Via Engiadina of de Nationaal Park wandeltoer.

9. Accommodatie/innovatieve hotelprojecten Authentiek en tegelijk vernieuwend, zo kunnen de verschillende hotelprojecten in de regio beschreven worden. De moderne jeugdherbergen enerzijds en het gecertificeerde kinderhotel Muntanella anderzijds richten zich op de wensen van de jonge generatie. Terwijl in Scuol het viersterren boetiekhotel GuardaVal opende, wordt in Vnà zelfs een heel bergdorp tot hotel omgebouwd.

10. Culinair De Engadiner keuken staat bekend om haar culinaire hoogtepunten. Als tussendoortje zijn de traditionele ‘Bündnerplatte’ met alpenkaas, vleeswaren en de regionale specialiteit Salsiz absolute aanraders. Wie van zoet houdt kiest voor een stuk ‘Pan cun Paira’ (perenbrood) of Engadiner notentaart. En dan is er nog de geitenkaas van Maria Morell.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content