10 originele trips in Nederland

© www.wetlandssafari.nl

Dineren midden in een moestuin, logeren in een tram, de hoogste duin van Nederland beklimmen of een safari in de wetlands boven Amsterdam: 10 originele uitjes in Nederland.

Dineren midden in een moestuin, logeren in een tram, de hoogste duin van Nederland beklimmen of een safari in de wetlands boven Amsterdam: 10 originele uitjes in Nederland.

1. Barbecue-workshop

Op Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek zijn veel verschillende activiteiten te doen. Zo organiseert het landgoed in augustus kookworkshops waarbij dé zomeractiviteit barbecueën centraal staat.

Ook kunnen liefhebbers in september zelf appels en peren plukken op de boomgaarden: een ideale manier om buiten te zijn en van de omgeving te genieten. Eveneens in september wordt het jaarlijke Puur-diner gehouden met – uiteraard – veel producten van eigen land.

2. Safari boven Amsterdam

Een goed bewaard geheim is het mooie natuurgebied vlak boven Amsterdam. Met de Wetlands Safari ontdekt u dit gebied en ontvlucht u de drukte van de stad. Vaar met een kano of een fluisterboot (geruisloze motorboot) door een prachtig landschap. In de prijs van een arrangement zit zelfs een picknick met streekproducten inbegrepen.

3. Buitengewoon dineren

Buitengewoon in het Land organiseert een paar keer per maand een diner op een bijzondere locatie, zoals een mooie tuin waar alle gasten aan één lange tafel zitten. Het eerstvolgende diner heeft plaats op vrijdag 31 augustus met als locatie het dak van een gebouw in Amsterdam. Liefhebbers kunnen hier voor 119 euro uitgebreid tafelen middenin de moestuin die hier is aangelegd.

4. Plaggenhutten

Wie niet ‘gewoon’ wil kamperen maar een bijzonder verblijf zoekt, zou eens in een plaggenhut kunnen logeren. In dit soort hutten woonden rond 1900 Drentse veenarbeiders met hun gezin. De plaggenhutten in d’Oldekamp (Drenthe) zijn gebouwd zoals vroeger met een open haard en een bedstee. Gelukkig is er wel iets meer luxe rond 1900 en kan er bijvoorbeeld tijdens koudere dagen worden gestookt en is er elektriciteit.

5. Logeren in tram

Overnachten in een tram: het klinkt nogal vreemd, toch kan het in het Noord-Hollandse Hoogwoud. Controversy Tram Inn biedt de mogelijkheid om in een ouderwetse, compleet ingerichte tram te slapen. Wie een overnachting iets te veel van het goede vindt, kan ook kiezen voor een groepsrondleiding in één van de thematisch ingerichte voertuigen.

6. Verlichte molens op de Kinderdijk

De negentien molens van het Werelderfgoed Kinderdijk (net boven Dordrecht) worden tussen 3 en 8 september fantasierijk verlicht. Na zonsondergang, vanaf 20 uur tot 23 uur, gaan de lichtjes aan.

7. Open Monumenten dag Groen van Toen

Groen van Toen is het thema van de Open Monumentendag 2012 (8 en 9 september) waarbij de historische buitenplaats centraal staat en alle andere groene monumenten aan bod komen: van hofjes tot plantsoenen, van begraafplaatsen tot kloostertuinen, van stadswallen tot stadsparken, van grafheuvels tot terpen, van villaparken tot tuindorpen, van lanen tot houtwallen.

8. Beklimmen van de hoogste klimduin van Nederland

In Schoorl (Noord-Holland) ligt het Nationale Park de Schoorlse Duinen met de hoogste klimduin van Nederland. Hier kunnen kinderen klimmen en spelen. Er ligt een wandelnetwerk van 65 kilometer dat je naar de mooiste plekken in het duingebied leidt. Probeer zeker het “Kabouterpad”, een leuke speurtocht door bossen en duinen waarbij je mag zingen, ruiken, voelen en zoeken! Volwassenen voelen zich misschien meer aangesproken tot de duintoppen of stuifduinentocht. Voor de echte durver is er het blotevoetenpad.

9. Bunkerwandeling in Zandvoort

Ga mee op zoek naar de Duitse bunkers in de duinen rondom Zandvoort. In deze Amsterdamse Waterleidingduinen neemt een deskundige gids u mee op pad. Tijdens deze tocht vertelt hij over alle ins en outs van deze betonnen kolossen uit de Tweede Wereldoorlog. Houd er wel rekening mee dat u van de paden afgaat waardoor deze tocht niet geschikt is voor mensen die slecht ter been zijn en voor kinderwagens. Stevig schoeisel, geschikte kleding en een zaklantaarn (in de bunker kan het erg donker zijn) zijn aan te bevelen!

10. Vliegeren in Scheveningen

Op 29 en 30 september vindt er op het strand van Scheveningen een indrukwekkend vliegerfestival plaats. Vliegers in alle vorm en maten veroveren hun plaats hoog in de lucht. Tientallen landen pronken met vliegershows en demonstraties in verschillende thema’s en disciplines: powerkiting, stuntvliegeren en megakite-eenlijnsvliegeren.

Op 6 oktober staat de Scheveningse haven in de schijnwerpers tijdens de open havendag. Deze haven is meer dan alleen maar gezellige terrasjes. Op deze dag kunt u kennismaken met de bedrijvigheid voor en achter de schermen. Neem een kijkje op de vissersboot, bij de vismijn en in andere havenbedrijven. Of verken alles met de watertaxi. De ‘Kunstroute havengebied’ is ook een aanrader met workshops en ateliers. (Elsevier/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content