10 nuttige weetjes voor reizigers

© iStock

Jezelf ooit al afgevraagd waarom de lichten in het vliegtuig tijdens het landen gedoofd worden of waarom piloten niet zelf mogen kiezen wat ze eten tijdens de vlucht? Je ontdekt het hier.

De bedenkers van WASBAR, Dries Henau en Yuri Vandebogaerde, hebben ook hun eigen reissite Trek je plan. Binnenkort brengen de heren ook een gelijknamig boek uit, waaruit wij alvast deze tips plukten.

1. In case of emergency

De lichten in de vliegtuigcabine worden uitgeschakeld tijdens het landen. Dit is om je ogen al te laten wennen aan het duister, voor het geval het vliegtuig geëvacueerd zou moeten worden en je in het donker een weg naar buiten zou moeten zoeken.

2. Zwarte doos

Die is eigenlijk oranje.

3. Safety first

De twee piloten van een vliegtuig krijgen tijdens de vlucht elk steeds een andere maaltijd. Als een van de twee een voedselvergiftiging zou krijgen, kan de andere het toestel nog veilig aan de grond zetten.

4. Goedkoper = beter?

De duurste vliegtuigplaatsen zijn niet de veiligste: passagiers van de eerste klasse hebben bij een crash 49 % minder kans om het te overleven.

5. Leo kan gerust zijn

Alle moderne vliegtuigen kunnen perfect vliegen met één werkende motor en landen met geen enkele werkende motor. Het vliegtuig zweeft dan naar beneden. Dat kan verklaren waarom het personeel op de vlucht van Leonardi DiCaprio zo rustig bleef:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

6. Roadtrippen in Amerika

De highways in de Verenigde Staten met even nummers gaan van West naar Oost, die met oneven nummers van Noord naar Zuid.

7. België pioniersland

De allereerste passagiersvlucht ooit staat op naam van de voorloper van Sabena. Het toen nog geheten SNETA vervoerde in 1919 al mensen tussen Brussel en Parijs.

8. Iedereen het vliegtuig op

In 2018 zullen volgens de International Air Transport Association 4 miljard mensen in een vliegtuig stappen.

9. Supersafe

De kans dat je vliegtuig crasht is tien keer kleiner dan de kans dat je door een komeet wordt geraakt. Als er iets gevaarlijk is aan je reis, is het wel de autorit van of naar de luchthaven.

10. Toch even checken

Am I going down? Is een iPhone-app die berekent wat de kans is dat je vliegtuig neerstort. Je geeft wat data in en de app berekent dan de kans op basis van statistiek en historische gegevens. Door de extreem lage resultaten van deze voorspel-app zou hij erg positief werken bij mensen met vliegangst.

Trek je plan verschijnt op 12 februari bij Manteau en zal 19,99 euro kosten.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content