10 maal heet en heilzaam

1. Pamukkale

Het bad: Dit natuurfenomeen in Turkije betekent ‘kasteel van katoen’. Het plaatsje in de buurt van Denizli is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat mag niet verwonderen. Sterk kalkhoudend water loopt er via een groot aantal terrassen van een helling. Het creĆ«ert de illusie van een bevroren waterval (of een kasteel van katoen, voor wie veel verbeelding heeft).

Ontstaan: Al duizenden jaren wordt er in deze terrassen gebaad. Ze zijn ontstaan door het hete bronwater dat vol calciumcarbonaat zit dat naar de bodem zakt en hard wordt.

Het water: De zeventien heetwaterbronnen in deze regio leveren water met temperaturen tussen 35 en 100 graden Celsius.

Prijsklasse: Zo’n 7 euro om de site te bezoeken en 10 euro extra om te baden.

2. 7132 Therme

Het bad: De bekende architect Peter Zumthor pootte boven de enige thermische bron in het Zwitserse kanton Graubunden de 7132 Therme neer, een minimalistisch en hypertrendy spa- en hotelcomplex. Het gebouw van tijdloze kwaliteit en eenvoudige elegantie is ook een bedevaartsoord voor wie in architectuur is geĆÆnteresseerd. Voor de bouw werden zestigduizend donkere Valser kwartsietplaten gebruikt.

Ontstaan: In 1893 opende op deze plek het Spa Hotel Therme. In 1970 werd het resort vernieuwd en in 1996 opende het Thermal Rock Spa, een meesterwerk dat twee jaar later al een beschermde status kreeg. Tot voor kort heette het Therme Vals.

Het water: Het water in het binnenbassin heeft een temperatuur van 32 graden. Buiten is het tussen 30 en 36 graden. Er is ook een hetere Fire Pool en een ijskoude Ice Pool. Het bronwater zou verzachtende, helende kwaliteiten hebben die huidirritatie, spierkrampen en -stijfheid, beschadigde huid, eczeem en andere huidaandoeningen kan genezen.

Prijsklasse: 80 Zwitserse frank, dat is 74 euro.

3. Blue Lagoon

Het bad: Op zo’n drie kwartier rijden van de IJslandse hoofdstad Reykjavik ligt de onwelriekende maar oogverblindend mooie Blauwe Lagune. Dit helderblauwe bad — eigenlijk een kunstmatig meer — is gevuld met zuiver geothermisch en mineraalrijk zeewater en ligt midden in een lavaveld. Het is even wennen aan de zwavelgeur en het zwarte maanlandschap, maar na een duik in dit hete water is dat snel vergeten. Meer nog : het water van de Blue Lagoon heeft een heilzame werking, vooral op mensen met de huidziekte psoriasis. In 2005 is er bij de Blue Lagoon zelfs een erkend medisch centrum voor psoriasispatiĆ«nten geopend. De behandeling is uniek in de wereld, helemaal natuurlijk en zonder bijwerkingen. Ook wie niet aan psoriasis lijdt, kan hier uiteraard genieten.

Ontstaan: De Blue Lagoon opende in 1992 voor het grote publiek. Op een dikke twintig jaar tijd is het complex uitgegroeid tot Ć©Ć©n van IJslands grootste toeristische trekpleisters. Elk jaar stromen hier zeshonderdduizend toeristen toe voor een duik in het hete water.

Het water: De temperatuur van het water schommelt tussen 37 en 39 graden Celsius. Het geothermische zeewater zit vol mineralen, silicaten en blauwwieren die het die bijzondere kleur en heilzame werking geven. Ongeveer zes miljoen liter lagunewater wordt elke veertig uur ververst.

Prijsklasse: 35 euro voor een standaard dagpas, 165 euro voor de luxeversie.

4. Banff Upper Hot Springs

Het bad: In het Canadese dorpje Banff, vooral bekend van het Banff National Park dat eromheen ligt, vindt de liefhebber van heet en heilzaam water de hoogstgelegen hotsprings van het land. De heetwaterbronnen zijn hier ontdekt in 1884, een jaar voordat Banff National Park — Canada’s allereerste nationale park — gecreĆ«erd werd. Deze hotsprings hebben het park zo beroemd gemaakt.

Ontstaan: In 1932 is het eerste badhuis geopend rond de Upper Hot Springs in Banff.

Het water: De temperatuur wordt tussen 37 en 40 graden Celsius gehouden. Het water bevat mineralen als sulfaat, calcium, bicarbonaat en magnesium.

Prijsklasse: 5 euro.

5. Glenwood Hot Springs

Het bad: In de Amerikaanse staat Colorado ligt Glenwood Hot Springs, ’s werelds grootste hotspringzwembad. In dit fantastische bad, waar je ook gewoon je rugslag kunt oefenen, vind je vijftien mineralen die het lichaam verzorgen. De bron die dit zwembad vult, levert dagelijks zo’n vijftien miljoen liter heet water. Genoeg dus om elk vermoeid lichaam weer te revitaliseren. Baden kan hier al sinds 1888 en nog steeds wordt het door buurtbewoners beschouwd als een ‘wonder der natuur’. De hotsprings liggen pal naast de Coloradorivier en zijn omgeven door de Rocky Mountains.

Ontstaan: In 1888 dus.

Het water: De temperatuur van het water in het grote zwembad schommelt tussen 32 en 34 graden Celsius. De thermometer in het kleinere ’therapiezwembad’ geeft 40 graden aan. Het water dat vol natuurlijke mineralen zit, is afkomstig van de nabijgelegen Yampah Spring.

Prijsklasse: Een dagpas in het laagseizoen kost 15,25 dollar, nog geen 14 euro dus.

6. Thermae Bath Spa

Het bad: Het enige natuurlijke thermische bad van heel Groot-Brittanniƫ ligt in de historische stad Bath, in het zuidwesten van het land. Thermae Bath Spa combineert badgebouwen uit de achttiende eeuw met de hedendaagse architectuur van het New Royal Bath, een opvallend samenspel van glas, steen, licht en water, ontworpen door architect Sir Nicholas Grimshaw. Dit gedeelte bestaat uit een restaurant, enkele stoomkamers, een thermisch binnenzwembad en een openluchtzwembad op het dak met een prachtig uitzicht op de abdij van Bath. In een afzonderlijk gebouw ligt het ovalen Cross Bath, op de plek waar de Kelten hun godin Sul vereerden. Dit wordt nu gezien als een officiƫle heilige site.

Ontstaan: De Kelten en de Romeinen baadden hier al zo’n tweeduizend jaar geleden, maar de spa — zoals die nu is — ging open in 2006.

Het water: Het thermische water bevat 42 mineralen, waarvan calcium, chloride en sulfaat de belangrijkste zijn. Van dit water wordt al meer dan tweeduizend jaar beweerd dat het een heilzame werking heeft op het lichaam.

Prijsklasse: Een spa-sessie van 2 uur kost 32 pond (44 euro) op weekdagen, 35 pond (48 euro) in het weekend.

7. SzƩchenyibad

Het bad: Het SzĆ©chenyibad, Ć©Ć©n van de vele spa’s in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, mag zich meteen het grootste medicinale kuuroord van Europa noemen. De achttien verschillende Turkse baden uit de zestiende en zeventiende eeuw zijn hier nog steeds in gebruik. Voeg daar nog tien sauna’s, een hoop stoomkamers en een neobarokke vibe aan toe en het zal niet verbazen dat dit Ć©Ć©n van Boedapests grootste toeristische attracties is. Het kuuroord heeft drie buitenbaden met temperaturen variĆ«rend van 26 tot 38 graden.

Ontstaan: Het eerste badhuis op deze plek stond er in 1881. In 1913 werd het complex vergroot en vernoemd naar graaf IstvƔn SzƩchenyi.

Het water: Het water van de SzƩchenyibaden is afkomstig van de St.-Stefanbron die in 1938 geslagen is op een diepte van 1246 meter. Het bevat calcium, magnesium, sodium, sulfaat en een hoop andere mineralen met een helende werking.

Prijsklasse: Een dagticket koop je al vanaf 14 euro. Massages beginnen aan 11 euro (voor 20 minuten).

8. Saturnia

Het bad: Volgens de legende liggen de hotsprings van Saturnia op de plek waar Jupiters bliksemschicht insloeg tijdens een gevecht met Saturnus. In de praktijk betekent dat : in het Toscaanse dorpje Saturnia, dichtbij de stad Grosseto. De Romeinen creĆ«erden op de heuveltop destijds Ć©Ć©n van de eerste publieke badhuizen ter wereld. Nu nog steeds vinden heel wat liefhebbers van heet water hun weg naar dit luxueuze badhuis. Het water — rijk aan plankton — zou goed zijn voor spieren, gewrichten, de bloedsomloop en de ademhaling.

Ontstaan: De Romeinen baadden al eeuwen geleden in dit water, maar in 1828 zijn de werken opnieuw opgestart onder impuls van Hertog Leopoldo II.

Het water: Vijfhonderd liter water met een temperatuur van 37 graden Celsius stroomt elke seconde uit de bron naar de vier baden, de jacuzzi en de watervallen van Saturnia. Het zwavelrijke water wordt gebruikt voor regeneratieve therapieĆ«n in Saturnia’s spa.

Prijsklasse: 25 euro voor een volledige dag.

9. Jigokudani

Het bad: Dat natuurlijke hete bronnen niet alleen menselijke badgasten aantrekken, bewijst Jigokudani Monkey Park in het Japanse Yamanouchi. Japanse makaken, ook wel sneeuwaapjes genoemd, genieten hier van een hete duik. De aapjes doen dat enkel in de wintermaanden om zich te beschermen tegen de kou. Voor mensen is het helaas verboden hier te baden, maar in de buurt van het apenpark liggen andere natuurlijke bronnen voor onze soort. Jigokudani mag dan wel ‘de vallei van de hel’ betekenen, maar wie van hete baden in openlucht houdt, treft hier de hemel op aarde aan.

Ontstaan: Dit apenpark bestaat sinds 1964.

Het water: Zit vermoedelijk vol dode luizen.

Prijsklasse: Een ticket voor het Jigokudani Monkey Park kost 500 yen, omgerekend zo’n 3,70 euro.

10. Rogner Bad Blumau

Het bad: Dit thermische badencomplex in de Oostenrijkse gemeente Bad Blumau behoort tot de hotelketen Rogner International Hotels & Resorts. Het hele complex is ontworpen door de excentrieke architect Friedensreich Hundertwasser, die voor groene daken, ronde vormen, kleurrijke gevels en gouden koepels zorgde. Rogner Bad Blumau heeft een buitenbubbelbad, elf zwembaden, sauna’s en kamers voor lichaamsbehandelingen.

Ontstaan: Na boringen naar ruwe olie werd hier in de jaren zeventig heet water gevonden op 2 843 meter diepte. Het gat naar de bron werd eerst terug dichtgegooid, maar enkele jaren later besefte men het toeristische en energetische potentieel van het bronwater. Na een lange zoektocht naar de juiste architect, na nieuwe boringen om bronwater van een aangenamere temperatuur te vinden en na een bouwwerf van vier jaar ging Rogner Bad Blumau uiteindelijk open op 10 mei 1997.

Het water: Het water van 107 graden Celsius stroomt vanuit de bron naar de energiecentrale, waar het groene stroom oplevert. Daarna stroomt minder heet water verder richting Rogner Bad Blumau.

Prijsklasse: Dagtickets vanaf 38 euro.

Sebastiaan Bedaux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content