10 grote dierenmigraties in beeld

10 grote dierenmigraties in  beeld
© iStockphoto

(Matador/MS)

1. Monarchvlinders © Agunther, Wikicommons

In november vliegen miljoenen monarchvlinders van de Rocky Mountains in de Verenigde Staten naar de Transvolcanic Mountains in Mexico. Zodra ze in Mexico gearriveerd zijn verzamelen ze zich in bomen waar ze slapend de winter doorbrengen. In maart leggen ze dezelfde vlucht in omgekeerde richting af.

Monarchvlinders © Reuters

De beste tijd om de monarchvlinders te zien is tijdens hun vlucht in november en maart in het Santuario de la Mariposa Monarca El Rosario bereikbaar vanuit de Mexicaanse stadjes Angungueo en Ocampo of in het Santuario Sierra Chincua bij Morelia.

2. Kraanvogels © Thinkstock

In maart verzamelt 80 procent van alle 500.000 Canadese kraanvogels ter wereld zich bij de Platte River in Nebraska. Ze komen uit Mexico, Texas, New Mexico, Arizona en Californië en gebruiken de Platte River als een tussenstop om weer op krachten te komen.

Kraanvogels © Thinkstock

Zodra het iets warmer wordt, meestal half april, trekken de Canadese kraanvogels verder naar het noorden, soms helemaal naar Siberië. Vanuit Rowe Sanctuary tussen de stadjes Kearney en Grand Island worden tours naar de rivier georganiseerd.

3. Ooievaars © Reuters

Israël is een belangrijke tussenstop voor vogels die tussen Europa en Afrika op en naar trekken. Een van de vogelsoorten die met tienduizenden tegelijk pauzeren in Israël is de Europese witte ooievaar.

Ooievaars © Reuters

In maart en april trekken de ooievaars naar het noorden en in oktober en november weer terug naar het zuiden. In Israël verblijven ze dan in de zoete moerassen ten noorden van Eilat waar ieder jaar zelfs een vogelfestival ter ere van de trekvogels wordt gevierd, of in het Hula Nature Reserve in het noorden van Israël. Daar verblijven niet alleen duizenden ooievaars, maar ook kraanvogels (foto), pelikanen en andere trekvogels.

4. Kariboes © Reuters

De grootste migratie van zoogdieren vindt plaats op de Noordpool en het gebied eromheen (Alaska en het noorden van Canada). Wanneer tienduizenden kariboes voorbijtrekken voel je de grond denderen.

Kariboes © Reuters

Ondanks de grote aantallen valt het niet mee om de trektocht van kariboes van dichtbij te zien. Dat is alleen mogelijk onder leiding van een gids. De routes van de verschillende kudden kariboes veranderen ieder jaar en de gebieden waar ze doorheen trekken zijn enkel met kleine vliegtuigjes te bereiken. In mei trekken de kariboes naar het noorden en tussen eind augustus en begin oktober gaan ze terug naar het zuiden.

5. Rode krabben

Ergens in oktober of november maken meer dan 50 miljoen rode krabben op Christmas Island een wandeling van ongeveer 4 kilometer van het bos naar de kust om op het strand te paren. Eerst gaan de mannetjes, gevolgd door de vrouwtjes.

Rode krabben © John Tann, Wikicommons

Na afloop van het broedseizoen aan het einde van december lopen de krabben terug naar het bos. Tijdens het migratieseizoen worden veel wegen voor het verkeer gesloten zodat de krabben ongestoord over kunnen steken.

6. Gnoes © Thinkstock

De Grote Trek van meer dan een miljoen gnoes tussen Kenia en Tanzania is net zo spectaculair als de migratie van de kariboes, maar wel gemakkelijker om getuige van te zijn. In april en mei trekken de dieren van de Serengeti en Ngorongoro Conservation area in Tanzania naar Masai Mara National Reserve in Kenia. In november en december trekken de gnoes weer terug naar Tanzania.

Gnoes © Thinkstock

U kunt deelnemen aan een safari om de migratie van gnoes te zien, maar nog leuker is een tocht met een luchtballon. Minder bekend is trouwens de trektocht van zo'n 30.000 gnoes tussen Angola en Zambia in mei, juni en november. Het voordeel is dat hier veel minder toeristen komen.

7. Zebra's © Reuters

Samen met de gnoes trekken ook 300.000 zebra's op en neer tussen Kenia en Tanzania.

Zebra's © Thinkstock

Een andere grote migratie van zebra's vindt plaats tussen Makgadikgadi en Nxai Pan National Park en de Boteti River of de Okavango Delta in Botswana. Ze leggen deze 240 kilometer lange tocht af in juni en oktober.

8. Zeeolifanten © Thinkstock

Zeeolifanten bestaan in twee soorten: de noordelijke en de zuidelijke. De zuidelijke zeeolifant leeft rond Antarctica en de noordelijke voor de Pacifische kust van de Verenigde Staten en Canada. De zeeolifanten brengen het grootste deel van hun tijd door in zee, maar de zuidelijke zeeolifanten komen in september aan land om te paren en jongen te baren. Ze zijn dan gedurende enkele maanden te zien op Macquarie Island in Antarctica of op de Península Valdés in Argentinië.

Zeeolifanten © Thinkstock

De noordelijke zeeolifanten komen half december aan land en trekken begin maart weer naar de zee. Het Año Nuevo State Reserve ten zuiden van San Francisco is de belangrijkste broedplaats van de noordelijke zeeolifanten.

9. Zalm © Reuters

Grote groepen zalmen trekken ieder jaar van het zoete water waar ze in geboren worden tegen de stroom op naar zou water. Deze migratie vindt niet ieder jaar rond dezelfde tijd plaats, maar wel altijd in de herfst.

Zalm © Thinkstock

Twee goede plaatsen om deze tocht van zalmen te zien is de Adams River in British Columbia (Canada) en Goldstream Provincial Park in Victoria, ook in British Columbia.

10. Bultruggen

Van alle dieren die migreren leggen de bultruggen de grootste afstand af. De noordelijke bultruggen trekken in november vanuit het zuiden van Alaska helemaal naar Hawaii, een tocht van 4500 kilometer. Tussen november en mei verblijven de dieren bij Hawaii. U kunt ze het beste zien tijdens een boottocht, maar zelfs vanaf de kust zijn ze zichtbaar. Tussen juni en september leven de noordelijke bultruggen in Alaska, waar Glacier Bay National Park de beste plaats is om ze te zien.

Bultruggen © Thinkstock

De zuidelijke bultruggen verdelen hun tijd tussen Antarctica en Australië waar ze half mei arriveren en blijven tot half augustus. Een mooie plaats om ze te bekijken is het Great Barrier Reef en bij de Kimberley Coast. Vanaf september trekken de bultruggen terug naar Antarctica. Ze passeren dan onder andere Stradbroke Island in Queensland, Byron Bay in New South Wales en de Shark Bay en Ningaloo Marine Park in Western Australia.