10 goede redenen om naar de Seychellen te reizen

5602157

Bij de Seychellen denken we meteen aan zon, zee en strand, maar de archipel in de Indische Oceaan heeft heel veel meer in petto: van de unieke en oorspronkelijke natuur tot de bijzondere dierenwereld.

De unieke en oorspronkelijke natuur, de smeltkroes van Afrikaanse, Europese en Aziatische cultuurinvloeden, de prachtige koralen, bijzondere dierenwereld, en ga zo maar door. Tien redenen om eens een reis naar de Seychellen te boeken.

1. Het hele jaar door mooi weer

De Seychellen genieten een aangenaam en zacht klimaat met temperaturen die het hele jaar door rond de 29°C ligt. De temperatuur zakt zelden onder de 24°C en stijgt haast nooit boven de 34°C uit. De gemiddelde watertemperatuur is een heerlijke 27°C (varieert tussen 24°C en 30°C). Aangezien de archipel buiten de cyclonengordel ligt, kome er geen tropische stormen voor. Twee verschillende passaatwinden bepalen het weer:

Van oktober tot maart komen de passaatwinden uit het noordwesten. De zee is dan over het algemeen kalm en temperaturen zijn typisch voor een warm tropisch klimaat. Vooral van december tot januari is de lucht iets warmer en vochtiger.

Van mei tot september waaien de passaatwinden uit het zuidoosten en is het weer meestal droger en koeler (26°C). De zee wordt dan woeliger, vooral op de zuidoostelijke kusten.

2. Graniet of koraal en kilometers ongerepte stranden

De stranden van de Seychellen zijn adembenemend mooi en uniek op de wereld. Van de 115 eilanden bestaan er 41 uit graniet, de overige 74 eilanden bestaan uit koraal. De ongerepte stranden van de Seychellen komen voor in alle toplijstjes van mooiste stranden ter wereld. Dat geldt in het bijzonder voor deze stranden:

– Anse Source d’Argent op La Digue werd meermaals benoemd als allermooiste strand ter wereld en is ook het meest gefotografeerde strand ter wereld. Het duikt vaak op als decor in films, photoshoots en reclamespots zoals voor Bacardi en Bounty. – Bij Anse Lazio op Praslin, een prachtige baai met een breed strand, zie je het meest turquoise water. De palmbomen erlangs werpen hun schaduw op de witte fijne zandstranden.

– Andere beroemde stranden op de Seychellen zijn Anse Cocos en Anse Patate op La Digue, Anse Intendance en Beau Vallon op Mahé, Anse Georgette op Praslin, Anse Victorin op Fregate Island…

3. Unieke flora en fauna

Miljoenen jaren lang konden oerwouden en maritieme parken zich ontwikkelen, ongestoord en beschermd tegen predatoren dankzij de geïsoleerde ligging van de Seychellen. De biodiversiteit is er daarom enorm. Het unieke leven op de archipel, dat enkel hier en nergens anders ter wereld voorkomt, bestaat uit meer dan duizend soorten endemische flora en 75 soorten endemische fauna.

– Op Praslin groeit de ‘coco de mer’, de enorme vrucht van een unieke kokospalm.

– Ook de zeldzame zwarte papegaai is vaak te spotten op Praslin.

– Miljoenen bonte sternen komen ieder jaar broeden op Bird Island.

– Reuzenschildpadden, die tot 200 jaar oud worden, zijn afkomstig van het Aldabra-atol en hebben nu een thuis op verschillende eilanden van de Seychellen.

4. Twee natuurlijke sites op de lijst UNESCO Wereld Erfgoed

De natuur is de grootste schat van de Seychellen, want 50% van het land bestaat uit natuurreservaat. Elke Seychellois is fier op dit natuurlijke erfgoed en streeft ernaar het intact te houden. De UNESCO heeft twee bijzonder ongerepte sites op de archipel op de Wereld Erfgoedlijst staan: de Vallée de Mai en de Aldabra-atol.

– Het is een must om te wandelen in het natuurgebied van de legendarische Vallée de Mai op Praslin, lang geïdentificeerd met de Bijbelse tuin van Eden, waar je zeldzame fauna en flora aantreft, en natuurlijk de befaamde ‘coco de mer’.

– De Aldabra-atol ligt in de buitenste eilanden, op meer dan 1000 km van Mahé. Het bestaat uit een basis van basalt, met een opbouw van kalksteen en koraal. Het tweede grootste koraal atol ter wereld is onbewoond, maar de thuis van ’s werelds grootste populatie reuzenschildpadden.

5. Uitstekende duikmogelijkheden

Ook voor wie houdt van de onderwaterwereld, zijn de Seychellen een waar paradijs. Het water is aangenaam warm en kristalhelder. Je vindt prachtige duikspots zowel bij de granietrotsen en riffen met roggen, schildpadden, inktvissen en af en toe een walvishaai, als bij de koraalriffen met scholen tropische koraalvissen. Bij de binnenste eilanden vind je verschillende sites met scheepswrakken, leuk om naar te duiken. Ook fijn is dat de duikcentra in de Seychellen wat kleiner en persoonlijker zijn.

6. De charme van de Seychellois

Op de Seychellen weet de bevolking wat gastvrijheid betekent. Je bent welkom als bij een familie met roots uit alle hoeken van de wereld. De Seychellois komen voort uit een kleurrijke mix van nationaliteiten. Ze zijn fier om hun gasten de Seychellen, ‘een andere wereld’, te laten ontdekken. De mix van Afrikaanse, Europese en Aziatische invloeden is zichtbaar in de lokale cultuur, muziek, dans, architectuur en zeker ook in de keuken.

– Naast Engels en Frans is het Creools – een mix van Frans en andere talen – een officiële taal in de Seychellen. Het katholicisme is de belangrijkste godsdienst.

– De lokale keuken van de Seychellen met Creoolse, Indiase, Chinese en Europese invloeden is heel lekker. Rijst, vis en zeevruchten zijn de hoofdbestanddelen en er wordt getoverd met verse kruiden, groenten en fruit.

7. Duurzaam en milieubewust toerismebeleid

Meer dan de helft van het grondgebied van de Seychellen bestaat uit natuurreservaat. De reservaten zijn opgericht om de ecosystemen te bewaren en te beschermen. Het toerisme is de grootste bron van inkomsten, maar wordt degelijk gecontroleerd. De overheid van Seychellen waakt erover dat de aanwezigheid van resorts en hideaways, en zelfs de bouw van nieuwe hotels, mogelijk is zonder de natuurlijke omgeving aan te tasten.

– Gebouwen mogen niet hoger zijn dan de omringende palmbomen.

– Hotels moeten uit de buurt blijven van de stranden waar schildpadden hun eieren leggen.

– Jetski en andere gemotoriseerde sporten op het water zijn niet toegelaten. Wat wel kan, is zeilen, windsurfen, kanoën, duiken, vissen…

8. Geen visum vereist, enkel een geldige reispas

Een visum is niet nodig om het land binnen te komen. Wat nodig is, is een geldige internationale reispas, een vliegticket heen en terug, een bewijs van logies en voldoende middelen om een maand te verblijven.

9. Geen vaccinaties nodig

De archipel is vrij van besmettelijke ziektes en er is ook geen risico op malaria. Vaccinaties zijn niet nodig voor een bezoek aan Seychellen.

10. Klein tijdsverschil

Je geniet een exotische vakantie met een klein tijdsverschil. Tijdens onze zomertijd is het op de Seychellen slechts 2 uur later. Tijdens onze wintertijd is het op de Seychellen 3 uur later.

Over de Seychellen

De archipel van de Seychellen bestaat uit 115 eilanden in de Indische Oceaan. De grootste eilanden zijn Mahé (met de hoofdstad Victoria en de internationale luchthaven), Praslin en La Digue. De binnenste eilanden van de archipel zijn granieten eilanden, met rotsen en bergkammen van bijna 1000 meter hoog. De buitenste eilanden zijn koraaleilanden en liggen veraf, richting Oost-Afrikaanse kust. De Seychellen genieten een heerlijk klimaat. De gemiddelde temperatuur bedraagt 29°C en varieert niet veel winter en zomer.

Natuurlijke diversiteit en rijkdom is de grote troef van de Seychellen. Op de Seychellen vind je de mooiste stranden ter wereld en een unieke flora en fauna. De legendarische Vallée de Mai is erkend als Unesco Werelderfgoed dankzij onder de meer de befaamde ‘coco de mer’. Wie sportief is, komt om te zeilen, windsurfen, vissen, duiken of snorkelen.

De Seychellen bieden diverse verblijfsmogelijkheden voor een variërend budget: in een charmant familiepension, in beachbungalows of appartementen, in de meest luxueuze hotelresorts ter wereld of aan boord van een zeiljacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content