10 extreme lichaamsversieringen

10 extreme lichaamsversieringen
© Reuters

Tatoeages, piercings en andere manieren om het lichaam te versieren zijn helemaal in. Ook in andere culturen behoren vaak pijnlijke veranderingen aan het lichaam al eeuwen tot de traditie. Tien voorbeelden van verregaande lichaamsversieringen.

Littekens © Reuters

De Nuer, een stam in het zuiden van Soedan en Ethiopie brengen littekens aan op het gezicht wanneer jonges of meisjes volwassen worden. Bij jongens gebeurt dat meestal in de vorm van zes horizontale lijnen, maar ook een stippenpatroon komt vaak voor, meestal bij vrouwen.

Littekens © Epa

Het aanbrengen van littekens gebeurt niet alleen bij de Nuer, maar ook bij de Bodi, Mursi en Surma in Ehtiopie. Het is een zeer pijnlijk en bloederig ritueel waarbij heel af en toe zelfs doden vallen.

Onderlip © Epa

De vrouwen van de Mursi, een nomadische stam uit Ethiopië, dragen platen van klei in hun onderlip.

Onderlip © Epa

De schalen worden aangebracht als de meisjes 15 of 16 jaar oud zijn.

Oorschijven © Valter Campanato, Wikicommons

De Rikbaktsa in het Braziliaanse Amazonewoud worden ook wel de Orelhas de Pau (houten oren) genoemd omdat de mannen grote houten schrijven in hun oorlellen dragen waardoor hun oorlellen heel lang worden.

Oorschijven © Valter Campanato, Wikicommons

De oorschijven worden aangebracht als de jongens 14 of 15 jaar oud zijn. Tegenwoordig gebeurt het bij de meeste jongeren niet meer.

Neusknoppen © Doniv79, Wikicommons

De vrouwen van de Apatani in het noordoosten van India dragen houten knoppen in hun neus.

Neusknoppen © Epa

Die traditie - die tegenwoordig bij de meeste jonge vrouwen niet meer gevolgd wordt - ontstond omdat de Apatani vrouwen zo mooi waren dat ze onaantrekklijk gemaakt moesten worden voor rivaliserende stammen.

Nek © Diliff, Wikicommons

De vrouwen van de Padaung (ook Kayan genoemd) uit Birma maken hun nekken langer door er koperen ringen omheen te dragen. De eerste ringen worden omgedaan als de meisjes 5 jaar oud zijn. Daarna worden ze enkel nog verwijderd om ze te vervangen door langere.

Nek © Epa

De Padaung komen van oorsprong uit Birma, maar in verband met het militaire regime trokken ze in de jaren 80 naar Thailand. Daar zijn ze tegenwoordig een toeristische attractie.

Piercing © Prakhar Amba, Wikicommons

Tegenwoordig is het aanbrengen van piercings ook hier ingeburgerd, maar in landen als India, Nepal en Australië gebeurt dit al veel langer. Vrouwen in India dragen vaak piercings in hun linkerneusvleugel omdat dat de bevalling gemakkelijker zou maken.

Piercing © Picq, Wikicommons

Vrouwen uit de regio Orissa in India dragen neusringen aan beide kanten.

Tatoeages © JM Hullot, Wikicommons

Het aanbrengen van tatoeages is over de hele wereld een veel gebruikte manier om het lichaam te versieren. De vrouwen van de Chin uit het noordwesten van Birma tatoeëren bijvoorbeeld hun gezicht.

Tatoeages © Reuters

Leden van de Li die leven in de Chinese provincie Hainan tatoeëren hun benen.

Oorlellen © William Warby, Wikicommons

De Masai in Kenia versieren hun oren met kraaltjes aan de boven- en onderkant.

Oorlellen © William Warby, Wikicommons

Soms hangen de Masai gewichtjes aan de kraaltjes waardoor de oorlellen helemaal uitrekken.

Voeten

In China werden tot het begin van de 20e eeuw de voeten van jonge meisjes zo strak ingebonden dat ze niet meer verder konden groeien.

Voeten

Niet alleen werden de kleine voetjes als mooi gezien, de vrouwen moesten zo bovendien noodgedwongen veel eleganter lopen.

Tanden © Tropenmuseum

Het afslijpen van de voortanden om ze spitser te maken gebeurde tot voor kort bij heel wat volkeren zoals bij de Mentawai in Indonesië.

Tanden

Bij de Bopoto in Congo werden de tanden geslepen als de meisjes en jongens 15 jaar oud waren omdat ze op die leeftijd geacht werden de pijn te kunnen verdragen.