Waarom het belangrijk is dat Mark Zuckerberg 2 maanden vaderschapsverlof neemt

Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan. © REUTERS/Mary F. Calvert

Twee maanden. Zoveel tijd zal de oprichter en CEO van sociaal netwerk Facebook vrijaf nemen na de geboorte van zijn dochter. In een economisch klimaat waarin het recht op ouderschapsverlof vooral aan mannen wordt ontzegd, is dit signaal van Zuckerberg broodnodig.

Twee maanden. Zo lang zal Facebookoprichter en CEO Mark Zuckerberg thuis blijven na de geboorte van zijn dochter. Dat deelde hij – uiteraard – in een statsupdate. Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan kondigden eerder dit jaar de zwangerschap aan en spraken over de miskramen die het koppel hiervoor doorstond. In de nieuwe post zegt Zuckerberg dat ze intussen druk bezig zijn met het voorbereiden van de komst van hun meisje. ‘Dit is een zeer persoonlijke beslissing en ik heb besloten om 2 maanden vaderschapsverlof nemen als onze dochter komt’, vertelt Zuckerberg aan zijn vrienden en volgers.

Vaderschapsverlof

Het sociaal netwerk is één van de leidende Amerikaanse bedrijven die ouderschapsverlof bieden. Facebook biedt tot 4 maanden betaald verlof voor nieuwe ouders, zowel voor moeders als voor vaders. ‘Studies tonen aan dat wanneer werkende ouders tijd voor hun baby’s nemen dat gunstig is voor de kinderen en het hele gezin’, schrijft Zuckerberg daarover.

De verdeling van het verlof tussen moeders en vaders is wereldwijd erg scheefgetrokken. En meestal slaat de balans over in het voordeel van vrouwen.

Vaderschapsverlof is op veel plaatsen in de wereld een relatief nieuw begrip. De verdeling van het verlof tussen moeders en vaders is wereldwijd erg scheefgetrokken. En meestal slaat de balans over in het voordeel van vrouwen. Dat is een genderprobleem: het gaat uit van het achterhaalde idee dat vooral vrouwen de rol van de opvoeding van kinderen op zich nemen en mannen het brood op de plank moeten brengen.

In België hebben vaders bijvoorbeeld slechts 10 dagen het recht om van het werk afwezig te zijn naar aanleiding van de geboorte van hun kind. Deze 10 dagen mogen vrij worden gekozen binnen vier maanden vanaf de geboorte. Tijdens de eerste 3 dagen van het vaderschapsverlof behoudt de man zijn volledige loon en tijdens de volgende 7 dagen van het vaderschapsverlof ontvangen vaders een uitkering, vastgelegd op 82% van het brutoloon. De mama’s krijgen dan weer tot 15 weken zwangerschapsverlof, waarvan een deel voor de bevalling moet opgenomen worden. Tijdens het moederschapsverlof krijgen de vrouwen van het ziekenfonds een uitkering.

Zelfzuchtige overwegingen

In Amerika, dat het enige land is in de hele wereld dat geen enkele vorm van wettelijk kader heeft rond betaald ouderschapsverlof, is vaderschapsverlof al zeker een heikel punt. Volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Arbeid voorziet slechts 12% van de particuliere ondernemingen ouderschapsverlof. Vooral Silicon Valley, de samenscholing van vooruitstrevende Amerikaanse technologiebedrijven, sprong dit jaar massaal op de kar: bij Microsoft krijg je 12 weken ouderschapsverlof, softwaregigant Adobe maakt daar 16 weken van en streamingservice Netflix kondigde aan dat werknemers tot 12 maanden flexibel vrijaf kunnen nemen voor hun kinderen.

Dit is niet zomaar grootmoedigheid van hun kant. De bedrijven zorgen voor ouderschapsverlof vanuit zeer zelfzuchtige overwegingen. ‘We weten dat beter betaalde verlofvoordelen van cruciaal belang zijn voor onze algehele groei, ons vermogen om goede mensen aan te trekken en hen in het bedrijf te houden’, zegt Donna Morris, die het personeel bij Adobe overziet, aan Wired.’We willen diversifiëren en we denken dat dit op lange termijn zal bijdragen aan een groter evenwicht in onze arbeidskrachten.’

Marissa Mayer, CEO van Yahoo, was 2 weken na de geboorte van haar zoon terug aan de slag.
Marissa Mayer, CEO van Yahoo, was 2 weken na de geboorte van haar zoon terug aan de slag.© REUTERS/Elijah Nouvelage

Maar veel vaders zijn terughoudend om gebruik te maken van ouderschapsverlof, zelfs als dat aangeboden wordt. Wanneer leidinggevenden gebruik maken van dezelfde voordelen, kan het een positieve boodschap aan de werknemers sturen. Het is echter heel uitzonderlijk dat dit op zo’n hoog niveau gebeurt. Zo was Marissa Mayer, de CEO van Yahoo, amper twee weken na de geboorte van haar eerste zoon in 2012 terug aan het werken en toen ze afgelopen september aankondigde dat ze in verwachting was van een tweeling, meldde ze op haar Tumblr-blog dat ze ook dit keer in beperkte mate zwangerschapsverlof zou opnemen: ‘Ik heb het nieuws en mijn plannen gedeeld met de raad van bestuur en mijn team. Ze zijn steunen mij enorm en zijn gelukkig voor mij.’

Carrièrebitch

Mayer beseft dat ze later misschien zal moeten terugkomen op deze beslissing maar klinkt optimistisch: ‘In de toekomst zal er een hoop te doen zijn voor, zowel voor mijn familie als voor Yahoo. Beide zullen hard werk zijn en ik zal doordacht prioriteiten moeten stellen.’ Mayer werd al snel verweten ‘een harteloze carrièrebitch’ te zijn die ‘geen moeder zou mogen worden’. Anderen verdedigden haar en zeiden dat ze een voorbeeld was voor werkende moeders wereldwijd. Hoe dan ook, dit is de persoonlijke keuze van een ambitieuze vrouw. Mayer verwacht helemaal niet dat haar werknemers in haar voetsporen treden. Meer nog, na haar aanstelling bij het bedrijf trok Mayer meteen het ouderschapsverlof voor moeders en vaders bij Yahoo op naar 8 weken.

Als iemand van zo’n hoog profiel als papa Zuckerberg de tijd neemt om zich aan te passen aan zijn nieuwe gezinssituatie, zal dat ongetwijfeld een grote aanmoediging zijn voor andere werknemers.

Mayer bewijst vooral dat we niet uit mogen gaan van de veronderstelling dat het vooral de vrouw is die thuis wil blijven om voor haar kind te zorgen. Net dat is waarom de beslissing van de Facebookbaas opmerkelijk is. Als iemand met een hoog profiel als papa Zuckerberg de tijd neemt om zich aan te passen aan zijn nieuwe gezinssituatie, zal dat ongetwijfeld een grote aanmoediging zijn voor andere werknemers.

‘Mark en Priscilla, ik ben zo blij voor jullie! Geniet van de kostbare eerste maanden met jullie dochtertje. Ik kan niet wachten om haar te ontmoeten’, betuigde Sheryl Sandberg, COO van Facebook en auteur van Lean In, haar steun in een reactie onder de post van haar hooggeplaatste collega. Niemand is natuurlijk verplicht om een bepaalde periode vrij te maken na de geboorte van een kind. Maar in een economisch klimaat dat nadruk legt op prestatie en waarin het recht op ouderschapsverlof vooral aan mannen wordt ontzegd, is de boodschap van Zuckerberg broodnodig: sommige dingen zijn belangrijker dan werk, zelfs voor de oprichter van Facebook. Hopelijk trekt zijn actie het debat over vaderschapsverlof verder open. (AW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content