Brussel opent nieuwe Anspachgalerij

Brussel is een winkelgalerij rijker. Donderdag werd het vernieuwde Anspachcentrum geopend.

Brussel is een winkelgalerij rijker. In het hart van de hoofdstad is donderdagavond het nieuwe Anspachcentrum geopend, de voormalige ”Galeries Anspach” die het Muntplein met de Anspachlaan verbindt. Rond een overdekte straat van acht meter hebben een twintigtal winkels een stek gekregen, verdeeld over het gelijkvloers en de eerste verdieping. Anspach huisvest onder meer kledingzaken, voedingswinkels en een optiek.

Een glazen koepel vormt nu het dak. Want Anspach moet volgens Brussels burgemeester Freddy Tielemans de hedendaagse versie van de Sint-Hubertusgalerij zijn. Het in totaal acht verdiepingen tellend gebouw biedt ook ruimte aan een hotel. Hotel Adagio, dat over 23 appartementen en 140 kamers beschikt, opent de deuren in november. Begin 2010 verhuist het Casino van Brussel naar Anspach en komen er een theaterzaal, bars en restaurants.

De creatieve toets is te danken aan Belgisch beeldend kunstenaar Vincent Strebel. Hij vrolijkte de galerij op met een ludiek ensemble van vijfennegentig spiegels, waarin alle kleuren van de dag en de nacht in elkaar overgaan.

Rijke geschiedenis.
Het Anspach Center heeft een rijke geschiedenis. Oospronkelijk bevond er zich Le Grand Bazar, een winkelcentrum ontworpen door Victor Horta in 1903. In 1927 werd het heringericht door de bekende Zwitserse art-decoarchitect Michel Polak en in 1935 veranderde de naam in Galeries Anspach. Toen dit warenhuis failliet ging, kocht de stad in 1983 het gebouw op. Zo kon het van de ondergang gered worden. Sinds 1994 is de concessie voor de drie eerste verdiepingen in handen van Fortis Real Estate. Achttien maanden geleden werd met de bouw van het nieuwe Anspach Center gestart.

Tegen 2011 krijgen ook het Muntplein en Muntcentrum een face lift, waardoor de hele buurt over enkele jaren drastisch zal veranderd zijn.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content