Prijs voor meest oprechte outfitkeuze gaat naar Oscarwinnares Jenny Beavan

Jenny Beavan met haar Oscar © REUTERS

Ontwerpster Jenny Beavan mocht de Oscar voor beste kostuums mee naar huis nemen voor haar ontwerpen voor ‘Mad Max: Fury Road’. Het applaus bleef echter achterwege. Het publiek leek wel te gechoqueerd door haar outfit om de handen beleefd op elkaar te slaan. Een staande ovatie was nochtans een betere reactie geweest.

De kostuumontwerpster Jenny Beavan verscheen op de rode loper in een zwarte outfit, waaronder een neplederen jasje met een doodshoofd uit strass, gecombineerd met een kleurrijke sjaal en opvallende juwelen. Daarmee viel ze behoorlijk uit de toon tussen de galajurken en driedelige kostuums. ‘Ik vind het gewoon aangenaam om me comfortabel te voelen en wat mij betreft was ik al behoorlijk opgekleed,’ is de reactie van Beavan op haar outfit.

Humor

‘Ik draag geen jurken en al helemaal geen hoge hakken, want ik heb een zwakke rug. Ik zie er gewoon belachelijk uit in een jurk.’ Een volledig valabele reden als je het ons vraagt. De strass-steentjes in de vorm van een doodshoofd waren bovendien een verwijzing naar ‘Mad Max’. Voorts toonde Beavan zich ook nog van de humoristische kant door te verwijzen naar haar BAFTA-outfit. ‘Daar ging ik wat de mist in, die sjaal was bedoeld als een verwijzing naar een olievod.’

Een vrouw in een zak

Ook met de – volgens sommigen volledig ongepaste – opmerking van Stephen Fry over diezelfde BAFTA-look kon ze lachen. De komiek had op Twitter de volgende 140 tekens de wereld in gestuurd: ‘Alleen een van de grootste kostuumontwerpers komt naar een awardshow gekleed als een bag lady.’ Hij kreeg onmiddellijk de wind van voren op Twitter en verwijderde zelfs zijn profiel. Beavan liet weten dat zij en Fry vrienden zijn en dat ze zich niet slecht voelde omwille van de tweet. ‘Maar ik wil er ook niet verder op ingaan, want ik wil hier geen ruchtbaarheid aan geven.’

Stephen Fry en Jenny Beavan
Stephen Fry en Jenny Beavan © Twitter

Applaus!

Het is niet omdat Beavan toevallig in een sector werkt die onlosmakelijk verbonden is aan Hollyywood glamour dat ze zich er ook naar moet kleden. Haar job voert ze goed uit – zo goed dat er al verschillende prijzen voor won – en dat zou genoeg moeten zijn om een oorverdovend applaus in ontvangst te mogen nemen. Laten we er maar vanuit gaan dat de stilte veroorzaakt werd door ontzag in plaats van misplaatst misnoegen over het ontbreken van een jurk en stiletto’s. Af en toe tegen de stroom ingaan kan geen kwaad, lijkt ons.

Jenny Beavan is de ontwerpster van de kostuums van onder meer ‘A Room with a View’, ‘Anna and the King’, ‘Gosford Park’, ‘The King’s Speech’, ‘Amazing Grace’ en ‘Mad Max: Fury Road’.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content