Topmodel Anja Rubik lanceert 25, een magazine dat erotiek en sensualiteit vanuit het oogpunt van vrouwen benadert. Hiervoor werkte ze samen met een heleboel vrouwelijke fotografen en... Kanye West.
In een interview met The cut laat topmodel Rubik zich uit over de vulgaire blootbladen van vandaag de dag. "Het stoort me verschrikkelijk hoe we vandaag de dag seksualiteit en schoonheid benaderen. Ik wilde daarom iets creëren dat de erotica van de jaren '70 terug in de kijker zet: mooi, onschuldig, sensueel. Wie vandaag de dag naakt in een magazine staat spreid ofwel alles letterlijk tentoon of bedekt zich zedig. Er lijkt geen middenweg meer te bestaan waardoor naaktheid ofwel heel vulgair ofwel heel artificieel lijkt, terwijl het een prachtig, natuurlijk verschijnsel is, net als seks."

Een soixante-neufachtig effect
Het topmodel nam daarom het bestaand Australisch magazine 25 over van een vriend en gaf het haar eigen invulling en layout. De vijf lijkt op een omgekeerde 2, wat het geheel '25' een soort soixante-neufachtig effect meegeeft. Volgens Rubik ook precies haar bedoeling was. Ze sprak al haar connecties als internationaal model aan en verkreeg zo een indrukwekkende lijst medewerkers. Niemand minder dan Emma Summerton, Annie Leibovitz, Paola Kudacki, Camilla Åkrans, Ellen Von Unwerth, Corinne Day, Liya Kebede, Inez Van Lamsweerde, Elettra Wiedemann en Roxanne Lowit deden hun duit in het zakje van het kersverse magazine.

Het komt niet als een verrassing dat net Rubik zich inzet voor een meer esthetische benadering van erotiek. Het model wees vorig jaar nog een naaktshoot met Terry Richardson voor de befaamde Pirelli kalender af, al stemde ze erna wel toe om zich in haar blootje te laten fotograferen door Karl Lagerfeld. Volgens Rubik hangt veel af van de fotograaf waarmee je werkt. "Je moet je als model -zeker als het een naaktshoot betreft- op je gemak voelen bij de fotograaf. Ik wist dat Lagerfeldmooie foto's zou maken en ik wist ook dat ik me bij Richardson niet altijd op mijn gemak zou voelen. Op die manier kan je niet samenwerken." Rubik zegt dat die werkwijze het beste medicijn is tegen gedwongen vulgariteit of naaktheid. Het is belangrijk om als model je grenzen te kunnen trekken, zonder daarvoor preuts te zijn.

Het is niet zo dat Rubik met 25 een feministisch en manafstotend magazine wil maken, maar de focus zal wel steeds op vrouwen liggen. Toch werkte ze voor haar eerste nummer ook samen met een man. Niemand minder dan Kanye West maakte een psychedelisch filmpje om de lancering van het magazine aan te kondigen. (KS)

Topmodel Anja Rubik lanceert 25, een magazine dat erotiek en sensualiteit vanuit het oogpunt van vrouwen benadert. Hiervoor werkte ze samen met een heleboel vrouwelijke fotografen en... Kanye West. In een interview met The cut laat topmodel Rubik zich uit over de vulgaire blootbladen van vandaag de dag. "Het stoort me verschrikkelijk hoe we vandaag de dag seksualiteit en schoonheid benaderen. Ik wilde daarom iets creëren dat de erotica van de jaren '70 terug in de kijker zet: mooi, onschuldig, sensueel. Wie vandaag de dag naakt in een magazine staat spreid ofwel alles letterlijk tentoon of bedekt zich zedig. Er lijkt geen middenweg meer te bestaan waardoor naaktheid ofwel heel vulgair ofwel heel artificieel lijkt, terwijl het een prachtig, natuurlijk verschijnsel is, net als seks." Een soixante-neufachtig effect Het topmodel nam daarom het bestaand Australisch magazine 25 over van een vriend en gaf het haar eigen invulling en layout. De vijf lijkt op een omgekeerde 2, wat het geheel '25' een soort soixante-neufachtig effect meegeeft. Volgens Rubik ook precies haar bedoeling was. Ze sprak al haar connecties als internationaal model aan en verkreeg zo een indrukwekkende lijst medewerkers. Niemand minder dan Emma Summerton, Annie Leibovitz, Paola Kudacki, Camilla Åkrans, Ellen Von Unwerth, Corinne Day, Liya Kebede, Inez Van Lamsweerde, Elettra Wiedemann en Roxanne Lowit deden hun duit in het zakje van het kersverse magazine. Het komt niet als een verrassing dat net Rubik zich inzet voor een meer esthetische benadering van erotiek. Het model wees vorig jaar nog een naaktshoot met Terry Richardson voor de befaamde Pirelli kalender af, al stemde ze erna wel toe om zich in haar blootje te laten fotograferen door Karl Lagerfeld. Volgens Rubik hangt veel af van de fotograaf waarmee je werkt. "Je moet je als model -zeker als het een naaktshoot betreft- op je gemak voelen bij de fotograaf. Ik wist dat Lagerfeldmooie foto's zou maken en ik wist ook dat ik me bij Richardson niet altijd op mijn gemak zou voelen. Op die manier kan je niet samenwerken." Rubik zegt dat die werkwijze het beste medicijn is tegen gedwongen vulgariteit of naaktheid. Het is belangrijk om als model je grenzen te kunnen trekken, zonder daarvoor preuts te zijn. Het is niet zo dat Rubik met 25 een feministisch en manafstotend magazine wil maken, maar de focus zal wel steeds op vrouwen liggen. Toch werkte ze voor haar eerste nummer ook samen met een man. Niemand minder dan Kanye West maakte een psychedelisch filmpje om de lancering van het magazine aan te kondigen. (KS)