Er zijn mensen die u verdenkt van een dozijn kabouterslaafjes wanneer u weer eens jammerend boven uw toetsenbord hangt om vier uur 's nachts terwijl de deadlines uw nekhaar verschroeien. Karl Lagerfeld is één van hen.

Tussen zijn eigen lijn en zijn collecties voor Chanel en Fendi door is de ontwerper immers een creatieve duizendpoot die de fotoboeken, overzichtstentoonstellingen en documentaires aan elkaar rijgt en toch nog de tijd vindt om en passant podiumoutfits voor Rita Ora uit te tekenen en liefdadigheidsdiners voor te zitten. De man is een robot, zou u denken, maar in een recent interview aan Women's Wear Daily onthulde Kaiser Karl dat hij steevast zeven uur per nacht slaapt.

"Ik lijk altijd te vergeten dat er slechts 24 uur in een dag zitten", vertelt Lagerfeld die naar eigen zeggen ook geen expert is in time management. Hij leeft volgens enkele basisregels: hij maakt nooit afspraken in de voormiddag, want die tijd is voorbestemd om thuis te sketchen en meetings voor te bereiden. De namiddag en avond houdt hij voor fittings, fotoshoots en andere zaken. Hij luncht bijna altijd thuis omdat hij "niet sociaal is", aldus de designer aan WWD.

Het is ook algemeen geweten dat Lagerfeld het haat om lang op voorhand al afspraken te moeten inplannen en beveelt zijn secretaresse om niet langer dan tien dagen vooruit te plannen. Karl kent zichzelf en weet dat alles anders toch maar in het honderd loopt. "Ik ben altijd overal te laat, omdat ik iedereen met wie ik een afspraak heb mijn volle aandacht en voldoende tijd wil geven", staat te lezen in WWD. "De tijd vliegt altijd voorbij. Ik hoop echt dat er ooit dagen van 48 uur zullen komen."

Klinkt als het geraaskal van een slaapgedepriveerde chaoot? Alles behalve. Hoewel hij slecht is in plannen maken heeft hij alles wel op een rijtje. "Je moet georganiseerd zijn in je hoofd, niet in je agenda" is zijn devies. Bovendien zweert hij bij zeven uur slaap per nacht. "Slaap ik minder, dan ben ik klaar voor de prullenmand." En die nachtrust heeft hij nodig, want de designer is er immer van overtuigd dat hij nog steeds niet op zijn hoogtepunt is. "Ik kan nog steeds beter. Alles wat ik ooit gedaan heb is ergens wel "ok" maar ik moet mezelf een schop onder de kont geven om het beter te doen de volgende keer."

Aangezien u zich nu allicht als een afschuwelijk luie underachiever voelt bewaarden wij de leukste anekdote van het interview tot het laatst: de Kaiser heeft een alarmklok in de vorm van zijn geliefde kat Choupette, die hem 's ochtends voor hij wakker wordt kopjes tegen zijn wang geeft. Jup. We know. (KS)

Er zijn mensen die u verdenkt van een dozijn kabouterslaafjes wanneer u weer eens jammerend boven uw toetsenbord hangt om vier uur 's nachts terwijl de deadlines uw nekhaar verschroeien. Karl Lagerfeld is één van hen. Tussen zijn eigen lijn en zijn collecties voor Chanel en Fendi door is de ontwerper immers een creatieve duizendpoot die de fotoboeken, overzichtstentoonstellingen en documentaires aan elkaar rijgt en toch nog de tijd vindt om en passant podiumoutfits voor Rita Ora uit te tekenen en liefdadigheidsdiners voor te zitten. De man is een robot, zou u denken, maar in een recent interview aan Women's Wear Daily onthulde Kaiser Karl dat hij steevast zeven uur per nacht slaapt. "Ik lijk altijd te vergeten dat er slechts 24 uur in een dag zitten", vertelt Lagerfeld die naar eigen zeggen ook geen expert is in time management. Hij leeft volgens enkele basisregels: hij maakt nooit afspraken in de voormiddag, want die tijd is voorbestemd om thuis te sketchen en meetings voor te bereiden. De namiddag en avond houdt hij voor fittings, fotoshoots en andere zaken. Hij luncht bijna altijd thuis omdat hij "niet sociaal is", aldus de designer aan WWD. Het is ook algemeen geweten dat Lagerfeld het haat om lang op voorhand al afspraken te moeten inplannen en beveelt zijn secretaresse om niet langer dan tien dagen vooruit te plannen. Karl kent zichzelf en weet dat alles anders toch maar in het honderd loopt. "Ik ben altijd overal te laat, omdat ik iedereen met wie ik een afspraak heb mijn volle aandacht en voldoende tijd wil geven", staat te lezen in WWD. "De tijd vliegt altijd voorbij. Ik hoop echt dat er ooit dagen van 48 uur zullen komen." Klinkt als het geraaskal van een slaapgedepriveerde chaoot? Alles behalve. Hoewel hij slecht is in plannen maken heeft hij alles wel op een rijtje. "Je moet georganiseerd zijn in je hoofd, niet in je agenda" is zijn devies. Bovendien zweert hij bij zeven uur slaap per nacht. "Slaap ik minder, dan ben ik klaar voor de prullenmand." En die nachtrust heeft hij nodig, want de designer is er immer van overtuigd dat hij nog steeds niet op zijn hoogtepunt is. "Ik kan nog steeds beter. Alles wat ik ooit gedaan heb is ergens wel "ok" maar ik moet mezelf een schop onder de kont geven om het beter te doen de volgende keer." Aangezien u zich nu allicht als een afschuwelijk luie underachiever voelt bewaarden wij de leukste anekdote van het interview tot het laatst: de Kaiser heeft een alarmklok in de vorm van zijn geliefde kat Choupette, die hem 's ochtends voor hij wakker wordt kopjes tegen zijn wang geeft. Jup. We know. (KS)