Julia Roberts in een avondjurk met een antiek juweel, Katie Holmes met rode bustier en Victoria Beckham in vintage Giorgio Armani - de Italiaanse modekoning had zijn werk met de opening van Superheroes: Fashion and Fantasy afgelopen maandag. Hij is niet alleen hoofdsponsor van de nieuwste expo in het Metropolitan Museum of Art, vermits half Hollywood van de partij was, moesten heel wat bekenden immers ook van een outfit voorzien worden. Voor George Clooney werd dat een maatpak in midnight blue, terwijl ook Tom Cruise, David Beckham en Clive Owen uiterst chique jasjes, al dan niet met sjaalkraag, aangepast kregen. Op de foto's zijn overigens nog wel meer VIPS te zien.

De tentoonstelling speelt in op de populariteit van super- en actiehelden, die de voorbije jaren massaal de stripwereld inruilen voor het witte doek. En daarbij wapenen Ironman en zijn collega's zich natuurlijk met blitse ontwerpersoutfits uiteraard. In sommige gevallen slaat de verpakking zelfs over naar het grote publiek, zoals de volledig zwarte verschijning met lange mantel van Keanu Reeves in The Matrix. En ook op ontwerpers oefenen actiehelden sinds jaar en dag aantrekkingskracht uit, zoals tientallen stukken in de tentoonstelling illustreren. Zo is er onder meer werk van Bernhard Willhelm, Walter van Beirendonck en John Galliano te zien. In dat laatste geval gaat het om zijn Wonder Woman-collectie (2001) - de actieheld in kwestie kan immers even goed een heldin zijn.

De curatoren nemen het thema overigens behoorlijk serieus. De pakken van Superman and Spiderman worden in verband gebracht met grafische thema's en merklogo's, terwijl de latex-, rubber- en leerpakjes van Batman en Cat Woman aan fetisjisme en de lichaamscultus gekoppeld worden. Bij Wonder Woman - gekleed in de kleuren van de Amerikaanse vlag - staat nationalisme ter discussie, terwijl de Hulk - althans bij de organisatoren - vragen oproept over fallische symboliek en mannelijke (zelf)overschatting. Elders gaat het dan weer om het hoogtechnologische materialen en mechanische of gemuteerde actiehelden als Ironman en de X-men. Duidelijk genoeg invalshoeken om de fantasie te prikkelen.

Wim Denolf

Superheroes: Fashion and Fantasy is tot 1 september te zien in het Metropolitan Museum of Art in New York. Toegang 20 dollar. Info: www.metmuseum.org.

Julia Roberts in een avondjurk met een antiek juweel, Katie Holmes met rode bustier en Victoria Beckham in vintage Giorgio Armani - de Italiaanse modekoning had zijn werk met de opening van Superheroes: Fashion and Fantasy afgelopen maandag. Hij is niet alleen hoofdsponsor van de nieuwste expo in het Metropolitan Museum of Art, vermits half Hollywood van de partij was, moesten heel wat bekenden immers ook van een outfit voorzien worden. Voor George Clooney werd dat een maatpak in midnight blue, terwijl ook Tom Cruise, David Beckham en Clive Owen uiterst chique jasjes, al dan niet met sjaalkraag, aangepast kregen. Op de foto's zijn overigens nog wel meer VIPS te zien.De tentoonstelling speelt in op de populariteit van super- en actiehelden, die de voorbije jaren massaal de stripwereld inruilen voor het witte doek. En daarbij wapenen Ironman en zijn collega's zich natuurlijk met blitse ontwerpersoutfits uiteraard. In sommige gevallen slaat de verpakking zelfs over naar het grote publiek, zoals de volledig zwarte verschijning met lange mantel van Keanu Reeves in The Matrix. En ook op ontwerpers oefenen actiehelden sinds jaar en dag aantrekkingskracht uit, zoals tientallen stukken in de tentoonstelling illustreren. Zo is er onder meer werk van Bernhard Willhelm, Walter van Beirendonck en John Galliano te zien. In dat laatste geval gaat het om zijn Wonder Woman-collectie (2001) - de actieheld in kwestie kan immers even goed een heldin zijn.De curatoren nemen het thema overigens behoorlijk serieus. De pakken van Superman and Spiderman worden in verband gebracht met grafische thema's en merklogo's, terwijl de latex-, rubber- en leerpakjes van Batman en Cat Woman aan fetisjisme en de lichaamscultus gekoppeld worden. Bij Wonder Woman - gekleed in de kleuren van de Amerikaanse vlag - staat nationalisme ter discussie, terwijl de Hulk - althans bij de organisatoren - vragen oproept over fallische symboliek en mannelijke (zelf)overschatting. Elders gaat het dan weer om het hoogtechnologische materialen en mechanische of gemuteerde actiehelden als Ironman en de X-men. Duidelijk genoeg invalshoeken om de fantasie te prikkelen.Wim Denolf Superheroes: Fashion and Fantasy is tot 1 september te zien in het Metropolitan Museum of Art in New York. Toegang 20 dollar. Info: www.metmuseum.org.