Nadat ze zich verdiepte in de levens van schrijfster Françoise Sagan en singer-songwriter Serge Gainsbourg heeft de Franse journaliste Marie-Dominique Lelièvre zich nu gebogen over het rijkgevulde bestaan van modekoning Yves Saint Laurent. "Saint Laurent, mauvais garçon" verschijnt vandaag bij uitgeverij Flammarion.

Zoals de titel al doet vermoeden, werd het geen hagiografie. Lelièvre probeert de mythe Yves Saint Laurent te ontkrachten. Ze heeft het zonder taboes over de angsten van de ontwerper, zijn homoseksualiteit en zijn alcohol-en drugsverslaving. "Het begon slecht te gaan met Saint Laurent in de jaren '76-'77. Dan heeft men maar een personage gecreëerd: de artiest die gekweld werd door zijn genie. Ik geloof niet in genialiteit. Dat is een bourgeois uitvinding. Freud of Le Corbusier waren niet geniaal. Het waren monomaniakken die obsessief met hun werk bezig waren. YSL was dat met de haute couture", aldus Lelièvre in Le Journal du Dimanche.

De journaliste sprak voor haar boek met een vijftigtal getuigen, onder wie familieleden, medewerkers van het atelier en modellen. Eén iemand weigerde een interview en wil het boek ook niet lezen: Pierre Bergé, de weduwnaar van Saint Laurent. "Ik wou niet bijdragen aan een boek vol slecht geverifieerde roddels", zo verklaarde Bergé zijn weigering in Le Journal du Dimanche.

Ann Heylens.

"Saint Laurent, mauvais garçon" van Marie-Dominique Lelièvre, Flammarion, 318 bladzijden , 19€

Nadat ze zich verdiepte in de levens van schrijfster Françoise Sagan en singer-songwriter Serge Gainsbourg heeft de Franse journaliste Marie-Dominique Lelièvre zich nu gebogen over het rijkgevulde bestaan van modekoning Yves Saint Laurent. "Saint Laurent, mauvais garçon" verschijnt vandaag bij uitgeverij Flammarion. Zoals de titel al doet vermoeden, werd het geen hagiografie. Lelièvre probeert de mythe Yves Saint Laurent te ontkrachten. Ze heeft het zonder taboes over de angsten van de ontwerper, zijn homoseksualiteit en zijn alcohol-en drugsverslaving. "Het begon slecht te gaan met Saint Laurent in de jaren '76-'77. Dan heeft men maar een personage gecreëerd: de artiest die gekweld werd door zijn genie. Ik geloof niet in genialiteit. Dat is een bourgeois uitvinding. Freud of Le Corbusier waren niet geniaal. Het waren monomaniakken die obsessief met hun werk bezig waren. YSL was dat met de haute couture", aldus Lelièvre in Le Journal du Dimanche. De journaliste sprak voor haar boek met een vijftigtal getuigen, onder wie familieleden, medewerkers van het atelier en modellen. Eén iemand weigerde een interview en wil het boek ook niet lezen: Pierre Bergé, de weduwnaar van Saint Laurent. "Ik wou niet bijdragen aan een boek vol slecht geverifieerde roddels", zo verklaarde Bergé zijn weigering in Le Journal du Dimanche. Ann Heylens. "Saint Laurent, mauvais garçon" van Marie-Dominique Lelièvre, Flammarion, 318 bladzijden , 19€