50e verjaardag Superbowl: onze 10 favoriete optredens ooit

50e verjaardag Superbowl: onze 10 favoriete optredens ooit
© Stylight

Super Bowl © Stylight

Tot 1991, werd het publiek entertaint door dweilorkesten en high school drumbands. Ja echt, zo begon de Halftime Show ooit (in 1967 toen de eerste Super Bowl - toen nog onder een andere naam - plaatsvond). Dat publiek werd echter steeds kleiner, vooral voor de buis. De oplossing? Optredens van alleen de grootste artiesten. Stylight selecteerde haar tien favoriete optredens ooit.

Michael Jackson © Stylight

Een grote artiest strikken voor een gratis concert (naar verluidt vraagt de NFL artiesten om een financiele bijdrage om te mogen optreden), is niet makkelijk. Maar toen MJ hoorde dat de uitzending in 120 landen - waaronder veel plekken waar hij nooit naar toe zou kunnen vliegen om een concert te geven - te zien zou zijn, was hij om. Na zijn optreden gingen de ratings van de Super Bowl met 8.6% omhoog en zapten kijkers niet (meer) weg tijdens de pauze.

Diana Ross © Stylight

Muziekicoon Diana Ross wisselde haast net zo vaak van outfit als nummer tijdens de Halftime Show van 1996. Haar geweldige gouden jas veranderde langzaamaan in een gouden glitter berg. Dat alles leidde tot haar spectaculaire exit per helikopter. Terwijl ze Take Me Higher ten gehore bracht.

'N Sync, Aerosmith & Britney Spears © Stylight

In 2001 kon het niet op en verschenen er tal van celebrities. Denk: N'Sync, Aerosmith, Britney Spears, Nelly, Mary J. Blidge. Ook Ben Stiller, Adam Sandler en Chris Rock waren onderdeel van het entertainment programma. Volgens critic was dit de slechtste Halftime Show ooit. Wat ons betreft hoort 2001 tot onze favorieten.

Janet Jackson & Justin Timberlake © Stylight

De 1,5 seconde waarin de borst (of tepel eigenlijk) van Janet Jackson te zien was tijdens haar optreden zal niemand ooit vergeten. Dit is - tot nu toe - de meest besproken Halftime Show en Nipplegate zorgde voor een kentering in Amerikaanse tv geschiedenis. Het publiek beschuldigde Janet van het opzettelijk onthullen van haar borst, er werden boetes uitgedeeld en wardrobe malfunction werd toegevoegd aan het woordenboek. En niet te vergeten: mede-oprichter Jawed Karim kon nergens de video van het desbetreffende moment suprême vinden en bedacht YouTube.

Prince © Stylight

Tja, dus ook de grootste artiesten krijgen dus niet betaald voor hun optreden tijdens de Halftime Show. Waarom staan de grootste sterren toch in de rij om op te treden tijdens de pauze van de Super Bowl? Naast dat het een grote eer is, zorgt het ook voor gigantisch veel publiciteit (denk miljoenen dollar). Volgens Forbes was het optreden van Madonna in 2012 goed voor $84 miljoen. En met zijn optreden in 2007 wist Prince in ieder geval de verkoop van zijn album meer dan te verdubbelen.

Black Eyed Pies & Slash © Stylight

Sciencefiction-achtige outfits met veel glitter, de grootste hits en oud-Guns 'N Roses guitarist Slash en Usher op het podium - The Black Eyed Peas trokken alles uit de kast. Toch wisten ze het grotere publiek niet echt te verrassen en keken meer mensen naar de reclames. Ja, ook met grote sterren zoals David Beckham, Brad Pitt, Scarlett Johannson, Clint Eastwood en Oprah Winfrey. In 1967 betaalden merken en bedrijven 'slechts' $37.500 voor een reclamespot van 30 seconden; in 2015 was dat al $4,5 miljoen.

Madonna © Stylight

Laat het maar aan Madonna over om een nieuw record neer te zetten: haar optreden trook meer kijkers dan de westrijd zelf. 114 miljoen Amerikanen keken naar haar tijdens de pauze, bijna 3 miljoen meer dan de Super Bowl. Knappe spierbundels, verkleed als gladiatoren, droegen haar het stadion binnen. Madonna zelf was gekleed als een moderne Cleopatra. Moeilijk kiezen wat beter was: haar nummers of de outfits gemaakt door Riccardo Tisci van Givenchy.

Beyoncé © Stylight

In één woord, het optreden van Beyoncé was hot! Veel leer, vlammen en sexy danspasjes, B zorgde voor een legendarisch optreden. Voorafgaand werd er volop gespeculeerd over een mogelijke reünie van Destiny's Child en ja Michelle en Kelly voegden zich bij hun oud-collega voor een muzikale - zij het tijdelijke - hereniging.En B mag, samen met collega Bruno Mars, dit jaar terugkomen! Samen met Coldplay zullen zij het publiek voorzien van een ongetwijfeld onvergetelijke show.

Bruno Mars © Stylight

Bruno Mars wist vriend en vijand te verbazen met zijn performance en meer kijkers te trekken dan ooit te voren (115,3 miljoen om precies te zijn). In zijn gouden jasje van Saint Laurent en een achtkoppige band bracht hij retro glamour in het stadion. En zeg nou zijn: zijn danspasjes waren goed, hij deed een drum solo en bracht Just the Way You Are ten gehore. Onze harten smolten. En dit jaar is hij weer van de partij!

Katy Perry © Stylight

Katy Perry wist - tot nu toe - de meeste kijkers te trekken. Met 118,5 miljoen kijkers zette zij een nieuw record neer. Ze zong Roar terwijl ze op een gigantische mechanische tijger zat, danste met haaien en droeg vier verschillende outfits gedurende haar optreden van 30 minuten. Wereldwijd werden er tijdens haar optreden meer dan 3 miljoen tweets verstuurd. O en Lenny Kravitz and Missy Elliot kwamen ook nog even langs.