Oscars 2009: And the dress goes to…

Wie mocht de sterren kleden op de 81ste Oscar-uitreiking? De Belgen vielen alvast in geen velden of wegen te bespeuren, en ook de crisis leek Hollywood niet echt te kunnen deren. Een overzicht van de belangrijkste modenamen op de rode loper.

Jessica Biel: Wees voorbereid op kapseizende dienbladen met hapjes, leek Biel de aanwezigen mee te willen geven. Zonde van de Prada-jurk, de juwelen van Louis Vuitton – fans herkennen de Ardentes-collectie – mogen er anders gerust zijn.

Adrien Brody: Gastpresentator Brody verscheen op het podium in een smoking van Versace.

Marion Cotillard: De verpauperde Edith Piaf van weleer was gisterenavond helemaal mee met de rode loper-trends, met schouderloze haute couture van Dior en juwelen van Chopard. Non, elle n’a rien à regretter.

Penelope Cruz: Cruz streek zondag een Oscar op voor haar bijdrage in Vicky Cristina Barcelona. “Is hier al eens iemand flauwgevallen?” vroeg de Spaanse actrice achteraf op het podium. De vintage couturejurk van Balmain uit de jaren vijftig zat alvast als gegoten, voor de fonkelende juwelenverzameling (halssnoer, ring, oorringen en armbanden) zorgde Chopard.

Anne Hathaway: Alvast deze Oscar-kandidate hoefde niet om champagne te bedelen in het Kodak Theatre. Het beeldje moest de actrice uit Rachel Getting Married uiteindelijk aan Kate Winslet laten, maar de jurk van Armani Privé had zo zijn eigen bubbels, dankzij een karrenvracht paillettes en Swarovskikristallen.

Hugh Jackman: De gastheer van de Oscaruitreiking maakte graag grapjes over de economische recessie, maar hoefde niets in te boeten qua elegantie. Zijn outfit was een smoking van Burberry, op maat gemaakt uiteraard. Ook Dev Patel, de hoofdacteur van de grote winnaar Slumdog Millionaire, mocht bij het Britse label zijn maten laten opmeten.

Angelina Jolie: Een zwarte creatie van Elie Saab wekte de indruk dat Jolie ook hier Hollywoods meest ’s wereldse ster wilde zijn. Alleen had de actrice de juwelen van Lorraine Schwarz dan beter thuis gelaten.

Alicia Keys: Giorgio Armani had voor de Amerikaanse zangeres “a dramatic front slit” in petto – het is een flinke stap verwijderd van de outfits die de Italiaanse modekoning voor Keys laatste concertournee verzorgde.

Heidi Klum: Een karmijnrode creatie van Rouland Mouret liet Klum de nodige “beenruimte”. En hij kon na haar Valentijnsdate gerust nog een tweede keer gedragen worden zonder langs de droogkuis te moeten passeren – het is tenslotte crisis voor iedereen.

Sophia Loren: Een als vanouds glamoureuze jurk van Armani Privé deed de voluptueuze Loren alle eer aan – maar van crisistijden was in haar hoogdagen natuurlijk geen sprake.

Sarah Jessica Parker: Dat noemen ze nu “een Madonnake doen.” De couturejurk van Dior was qua kleur en snit dan wel goed uitgekozen, hij deed Parker wel op de Robocopuitvoering van Oscar himself lijken.

Sean Penn: Er was niets verwijfd aan de outfit die Giorgio Armani de Oscar-winnaar bezorgde.

Natalie Portman: Couturejurken brengen dan de nodige risico’s met zich mee, Portman was in haar creatie van Rodarte zondagavond een van de meest frisse verschijningen.

Mickey Rourke: Rourke heeft een rebels imago, en dat werd door Jean Paul Gaultier in een Oscar-waardige smoking gegoten. Rourke kan hem misschien recycleren bij de volgende MTV Awards.

Gwen Stefani: De Amerikaanse zangeres houdt het feestelijk en tegelijk sober in een bustierjurk in tulle en organza van Chanel, met bijpassende handtas.

Meryl Streep: De experte inzake Oscar-nominaties droeg uiteindelijk een grijze jurk van zijde en chiffon van Alberta Ferretti, speciaal voor haar gemaakt. Als u het ons vraagt: te veel stof, en daarmee bedoelen we zowel de kleur als het volume van haar outfit.

Tilda Swinton: Wij hadden gehoopt haar in een outfit van Kris Van Assche te zien. Swinton koos daarentegen voor een zandkleurige blouse van Alber Elbaz voor Lanvin – en zag er plotsklaps tien jaar ouder uit.

Marisa Tomei: Haar bijrol in The Wrestler leverde haar een nominatie op, maar haar baljurk van Atelier Versace in parelgrijs satijn met spiraalmotief en grote plooien kwam helaas te laat om de kansen nog in haar voordeel te keren. Let op de opvallende gelijkenis met een glimmende showroomauto.

Kate Winslet: Ook Kate Winslet inspireerde zich op de jaren vijftig, met de hulp van haar kapper, juwelenmaker Chopard en Stefano Pilati, de ontwerper van Yves Saint Laurent die haar een Oscar-winnares waardige jurk bezorgde.

Door Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content