Op zoek naar de nieuwe Marilyn Monroe

‘Finding Marilyn’ wil, zoals de titel doet vermoeden, “de volgende Marilyn Monroe” vinden. Overbodige moeite, lijkt ons.

Amerikaanse televisiemakers plannen een show waarin op zoek wordt gegaan naar de volgende Marilyn Monroe. Finding Marilyn zal twaalf jonge meisjes laten strijden om de fel gegeerde titel van it-girl in de hoop even iconisch te worden als Marilyn Monroe. Een strijd die, naar onze mening, best gestaakt wordt.Elizabeth Olsen, Emma Stone en nu ook Jennifer Lawrence; Hollywood hoest maandelijks wel een drietal kersvers glimmende it-girls op, maar voor het Amerikaanse Entertainment One is dat duidelijk niet voldoende. Het productiehuis plant een televisieshow waarin op zoek zal gegaan worden naar Hollywood’s nieuwste it-girl en dit onder de werktitel ‘Finding Marilyn’.

Ongeëvenaard Hoewel we onszelf nog altijd meer team Jackie beschouwen, valt het moeilijk te ontkennen dat Monroe’s schoonheid en charme iconisch zijn. De obsessie met haar persona flakkert de laatste tijd dan ook weer fel op. Lindsay Lohan verscheen naakt in Playboy in een niet mis te verstane Marilyn Monroe styling, Michelle Williams vertolkt haar in de film My Week With Marilyn. Binnenkort verschijnt er Marilyn: The Musical (officieel Bombshell getiteld) en het bijhorende NBC programma Smash dat op zoek gaat naar acteurs voor deze theaterproductie -een beetje de glamoureuze versie van Domino De Zoektocht, quoi. En toch. Hoeveel stylings, producties en interviews er worden gegeven, niemand lijkt haar te kunnen evenaren.

Uiteraard schrijden er nu ook Grote Sterren over de boulevards van Californië. Het merendeel is wellicht beter in acteren, heeft een vastere zangstem of zelfs een begeerlijker uiterlijk; Marilyn Monroe had echter iets waar het (film)sterren vandaag de dag aan ontbreekt: controle. Tegenstanders zeggen wel eens dat Marilyn Monroe niet meer of niet minder was dan het personage dat Norma Jean Baker zich eigen wist te maken en ofschoon hier een zekere grond van waarheid in schuilt, speelde Baker dit personage met een zodanige toewijding dat Marilyn Monroe zowel haar succes als haar ondergang betekende. Het ietwat naïeve blondje dat kinderlijke onschuld perfect wist af te wisselen met een pulserende seksualiteit werd in de jaren vijftig de Ultieme Vrouw en heeft die status tot op vandaag nog steeds niet helemaal verloren.

Een zorgvuldig uitgekiend verzinselMarilyn Monroe was een droom, een zorgvuldig uitgekiend verzinsel dat Norma Jean Baker perfect onder de knie had. Haar bevallige bewegingen, haar verzorgd voorkomen en haar zachte kinderstemmetje; Baker viel nooit uit haar rol. Als actrice vulde ze zodanig de ruimte dat ze zelfs in stomme films had geschitterd en ondanks het feit dat ze geen sterke zangstem had, blijven haar optredens in het publieke geheugen gegrift.

Vandaag de dag zien we Lindsay Lohan stiepelzat uit haar jeep kruipen, klost een oververmoeide Miley Cyrus openlijk met marihuana over straat en worden er groezelige naaktfoto’s van Vanessa Hudgens via mms verspreid. De it-girls van vandaag ontbreekt het vaak aan klasse en de kans is bovendien groot dat u na het lezen van bovenstaande zin drie keer ‘wie?’ hebt gezegd. Oudere of bekendere sterren doen het echter niet veel beter. Demi Moore wordt afgevoerd naar een ontwenningskliniek om te bekomen van haar breuk met Ashton Kutcher, Britney Spears scheert in opperste hysterie haar hoofd kaal, en Jennifer Aniston bombardeerde na haar scheiding met Brad Pitt menig vrouwenblad met tranerige interviews. En dit zijn nog de meest gracieuze gevallen.

Elegante elende
Een actrice kan natuurlijk nooit volledig controleren wat er over haar in de pers verschijnt, dat was in Monroe’s tijd niet anders, maar de filmster probeerde toch zoveel mogelijk een vinger in de pr-pap te hebben. Ze wist de juiste magazines voor fotoshoots uit te kiezen en charmeerde journalisten overal ter wereld met gevatte uitspraken die nog steeds menig facebookprofiel sieren. Zeggen dat je “enkel Chanel n°5 en verder niets” draagt in bed is bovendien wel wat anders dan een seksfilm van jezelf lekken.
Logischerwijs had Marilyn ook haar schandaaltjes. Ze scheidde drie keer, was vermoedelijk verslaafd aan slaapmiddelen en werd beticht van talloze affaires -onder meer met president Kennedy. Haar hedonisme moest in haar latere jaren plaats maken voor kritiek op het huwelijk, het verdedigen van de rechten van etnische minderheden en zuchten van eenzaamheid. Zelfs tijdens deze donkere periodes bleef Monroe echter haar klasse behouden, noem het elegante elende zo u wil. Haar tristesse en de vele verhalen die over haar de ronde deden gaven haar een mysterieus aura van tragiek waardoor vrouwen sympathie voor haar kregen en mannen voor haar wilden zorgen. Monroe kreeg de populariteit niet van zich afgeschud.

Marilyn of Norma Jean Toch leidde dit grote succes wellicht ook tot haar tragische zelfmoord in 1962; wie constant een rol speelt weet op de duur niet wie ze echt is. Monroe’s constante zoektocht naar identiteit schemerde de laatste jaren sterk door via uitspraken als “mannen gaan naar bed met Marilyn maar worden wakker naast Norma Jean.” Die dualiteit en gebrek aan eigenwaarde en zelfkennis was de rode draad door haar dagboeken die na haar dood gepubliceerd werden. Ze was de wulpse stoeipoes, de perfecte vrouw, maar diep vanbinnen nog steeds het jonge meisje dat het sinds haar zestiende alleen moest zien te rooien in een gevaarlijke stad als LA.

De nieuwe show van Entertainment One wil de actrices-in-spé de weg naar succes doen bewandelen zoals Marilyn Monroe deze destijds geplaveid heeft. Los van de vraag of de wereld nog nood heeft aan een zoveelste door reality geboetseerde starlet zal de winnares van Finding Marilyn behoorlijk wat karakter aan de dag mogen leggen om de standaarden die Monroe gezet heeft ook maar deels te kunnen evenaren.

Katrin Swartenbroux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content