Zomertip 4

13/06/12 om 16:35 - Bijgewerkt om 16:35

Bron: Knack Weekend

Een hele zomer lang presenteert Nest u (doe-)ideeën voor een zonnige zomer dicht bij huis. In deze aflevering: vlooienmarkten.

Zomertip 4

Zin in een koopje, een waardevolle vondst of een oude vaas waar je al jaren van droomt? Deze zomer wachten je tal van vlooienmarkten. Noteer de data in je agenda en zet de wekker op 5 uur!

Inderdaad, het geheim van een vondst op de rommel- of vlooienmarkt is vroeg op staan. Hoewel dat alleen volstaat niet. Ik ken de verhalen van al mijn kennissen die de zomer lang rondstruinen op vlooienmarkten. Natuurlijk vinden ze soms wat tussen 6 en 7 uur 's morgens. Maar de zoeker heeft vooral ook veel geduld nodig. Veel verkopers laden hun spullen traag uit. Zo komen de verrassingen soms pas later tevoorschijn. Meer zelfs, soms vindt de aandachtige speurneus nog wat extra om, bijvoorbeeld, 11 uur in de voormiddag. Maar je kunt net zo goed even kijken als de handelaren inpakken of als er een buitje valt en de verkopers graag iets onder de prijs van de hand doen. Kortom, op rommelmarkten kan je hele dagen slijten.

Houd een agenda bij

Vooreerst heb je wel een agenda nodig om alle markten in te noteren. Het zijn er heel wat en je vindt veel, soms te veel, informatie op het net. Let wel op, sommige aangekondigde markten gaan niet door of werden verkeerd genoteerd. Verifieer de data voor je vertrekt, want als je vroeg uit de veren moet en soms ver rijden moet voor een afgelaste markt, dan zakt de moed je in de schoenen.

Hieronder geven we enkele niet te missen data, maar er is meer, we verwijzen ook naar enkele nuttige sites. Kijk ook even bij onze noorder- en zuiderburen, want zowel in Nederland als in Noord-Frankrijk worden er deze zomer veel markten georganiseerd, vooral op feestdagen en zondagen, zoals 14 juli, 21 juli en 15 augustus.

Interessante data

Wie tuk is op vintage design kan op zaterdag 23 juni vanaf 7 uur terecht in De Winkelhaak in Antwerpen (Lange Winkelhaakstraat 26) voor de vintagebeurs 'Dubieus Design'. Zaterdag 30 juni en zondag 1 juli ga je voor vintage naar de NMBS loods (Magdalenastraat 48, vanaf 10 uur) in Kortrijk.

Voor een klassieke vlooienmarkt kan je op zondag 1 juli naar het Zand in Brugge, waar de grootste vlooienmarkt van Vlaanderen plaatsgrijpt. Wie Brugge te ver vindt, rijdt op die dag naar Melle voor de grote Pojedu-markt. Voor de Brusselaars is er die dag een markt in Oudergem (Edouard Pinoyplein) en voor de Antwerpenaren op de Skate Planet Parking (Slachthuisstraat 70). Op 6 juli is er een grote markt in Herzele, op 7 juli in Aarschot en op zondag 8 juli in Heusden (Schaapsweg 81). Op 17 julie kan je gaan snuisteren in Retranchement (Zeeuws-Vlaanderen) en op 21 juli op 't Klein Strand in Jabbeke.

Ook in Wallonië zijn er heel veel markten: zoals op 19 juni in Bouffioulx, 21 juli in Blandin, 22 juli in Sart-Eustache en Vincimont, 29 juli in Anthée en Dinant/Anseranne.

Voor augustus denken we onder meer aan de markt op het Zand in Brugge en Rochefort (beide op 5 augustus) en aan deze op 15 augustus in Mons en Frasnes-les-gosselies.

Dit is slechts een greep uit het aanbod. Voor info surf naar: www.rommelmarkten.be en www.wattedoen.be.

Auteur: Piet Swimberghe

Informatie over (echt grote) markten die hier niet worden vermeld, is altijd welkom. Zo kunnen we onze informatie verruimen! U kunt informatie sturen naar antiek@knack.be