Zilverwerk

13/01/12 om 19:08 - Bijgewerkt om 19:08

Bron: Knack Weekend

'Esthétique Moderne', nu in het Zilvermuseum Sterckshof, focust op Belgische creaties uit de periode 1885-1945.

Onder het label 'Made in Belgium' presenteert het Zilvermuseum Sterckshof dit keer 'Esthétique Moderne', een tentoonstelling met creaties van Belgische ontwerpers die bovendien vaak gemaakt zijn in Belgische ateliers. Daarbij wordt gefocust op de periode 1885-1945, een periode waarin zowel de art nouveau als de art deco hoogtij vierden. Maar het was ook een bijzonder woelig tijdperk met de oprichting van Kongo-Vrijstaat, twee Wereldoorlogen, een beurscrash, en een enorme technologische vooruitgang. Al deze gebeurtenissen hebben impact gehad op ontwikkelingen in de edelsmeedkunst.

De tentoonstelling 'Esthétique Moderne' presenteert Belgisch zilverdesign van internationaal topniveau uit eigen collectie. Aan de hand van affiches, verkoopcatalogi, tekeningen en historische foto's wordt de geschiedenis van een periode geschetst, waarin decor en design esthetisch, vernieuwend, modern of zelfs revolutionair was. Belgische zilverfirma's als Wolfers, Delheid en Wiskemann verkochten trouwens hun producten niet alleen in eigen land. Ze exporteerden ze ook naar Duitsland, Frankrijk, Afrika en Amerika. Het Belgisch zilverdesign was bovendien goed vertegenwoordigd op internationale tentoonstellingen van Moskou over Milaan tot New York.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan de samenwerking tussen edelsmeden en kunstenaars uit andere disciplines, zoals beeldhouwkunst, architectuur en glaskunst, in beeld. Dit doen ze niet alleen in functie van de realisatie van zilveren voorwerpen, maar ook voor de inrichting van winkels en huizen. Bekende namen als Victor Horta en Henry van de Velde passeren daarbij de revue.

Bij de tentoonstelling (tot tot 9 april) werd ook een fraaie catalogus (35 euro) uitgegeven waarin de geschiedenis van het Belgische zilver in de periode 1885-1945 chronologisch uit de doeken wordt gedaan. Alles rijkelijk geïllustreerd met oude foto's, ontwerptekeningen en affiches.

Wie daarnaast wil kennismaken met het hedendaagse Belgische zilver moet beslist het werk van Georges Cuyvers gaan bewonderen. Cuyvers is de zestiende edelsmid die van het museum de opdracht kreeg om een kunstwerk voor de collectie te ontwerpen en te maken. Dat werk, Prelude to a Kiss, wordt nu tentoongesteld samen met een selectie uit het oeuvre van Cuyvers.

Onze partners