Woondromen

09/12/11 om 14:15 - Bijgewerkt om 14:14

Bron: Knack Weekend

Belgen dromen van een alleenstaande woning en houden van een beetje luxe zoals een zwembad of een wijnkelder.

Batibouw wil een echte barometer zijn voor de bouw- en woonsector en voert daarom jaarlijks verschillende enquêtes uit bij het bezoekerspubliek. Ditmaal werd het publiek gepeild naar zijn droomwoning. Niet minder dan 3165 respondenten namen eraan deel.

Wat blijkt? De gemiddelde Belg woont niet alleen redelijk bescheiden, ook zijn dromen blijven eerder bescheiden. We dromen niet van een paleis of een strakke loft. Een meerderheid van de ondervraagden (40%) zou al dolgelukkig zijn met een alleenstaande woning. Voor een iets kleinere groep mag het net iets groter: 22% hoopt ooit de eigenaar van een villa te worden. Het herenhuis (7%) en de hoeve (9%) lijken een stuk van hun charme te hebben verloren.

Het ideale huis van de Belg is tussen 100 en 300 vierkante meter groot (63%) en het staat liefst niet in een al te drukke en lawaaierige omgeving. Een rustige gemeente of een huis op het platteland genieten de voorkeur.

En al dromen we van een eerder bescheiden woning, een beetje luxe is dan weer wel welkom. Zo zegt een meerderheid (60%) geen 'neen' tegen een zwembad en 55% van de respondenten droomt ook van een wijnkelder. Vier op de tien geïnterviewden ziet een privésauna wel zitten en een kwart hoopt ooit een eigen filmzaal te bezitten.

Maar van droom tot werkelijkheid... is vaak een lange weg af te leggen. Toch ziet een meerderheid van de Vlamingen (55%) zichzelf ooit in zijn/haar droomhuis wonen. De Franstalige respondenten zien het iets somberder in: 53% vermoedt dat zijn/haar droomwoning een droom zal blijven. Slechts 13% heeft zijn/haar droomwoning al gerealiseerd.

Deze enquête werd afgenomen tussen 10 oktober en 10 november van dit jaar, een moment dat al duidelijk was dat de crisis hard zou gaan toeslaan.

Lees meer over:

Onze partners