Warmte is sfeer

21/10/11 om 14:24 - Bijgewerkt om 14:24

Bron: Knack Weekend

Ooit was centrale verwarming op stookolie de norm, maar vandaag is er meer keuze!

Met de stijgende energieprijzen is de keuze van een degelijk - lees: energiezuinig - verwarmingssysteem ongelooflijk belangrijk geworden. Maar aangezien de ketels, kachels en warmtepompen alsmaar performanter worden, blijft de keuze ongezien. Architecten ijveren voor toekomstgerichte oplossingen zoals warmtepompen, de markt kiest voor hedendaagse condenserende aardgasketels en 'out of the box' denkers vallen misschien voor de charmes van een Finse speksteenkachel, die door het huis loopt en ook nog eens versgebakken brood oplevert. Opvallend: vloerverwarming is aan een comeback bezig. Een overzicht van de mogelijkheden.

Bent u op zoek naar een nieuw verwarmingssysteem of een extra kachel voor de gezelligheid? In Nest van deze maand zoeken wij voor u uit waar u het lekker warm van krijgt.

Hier vindt u alvast enkele nuttige bronnen en adressen:

* Bijna alle firma's waar men badkamers en verwarmingstoestellen aankoopt, hebben vandaag extra info ter beschikking over milieuvriendelijke oplossingen. Reuzen als Van Marcke en Facq hebben zelfs aparte groene showrooms, die beslist een bezoekje waard zijn. Bij Van Marcke is dat Big Blue aan de Leuvensesteenweg in Zaventem. Facq opende zogenaamde 'groene huizen' in de vestigingen van Anderlecht, Diest (weer open begin 2012) en Zaventem.

* Al onze cijfers over rendement komen uit het magazine Ik ga bouwen en van de organisatie VIBE (Vlaams Instituut voor Bio Ecologisch Bouwen). De Bond Beter Leefmilieu heeft een aparte website en magazine over ecologisch verantwoord bouwen met een veelbezocht forum waar goede tips worden uitgewisseld.

* Het vervangen van een oude stookolieketel wordt gestimuleerd via een premie en ook voor groene oplossingen bestaan steunmaatregelen. Bij de websites van volgende instanties vindt u de nodige info: Federale Overheidsdienst Financiën, het Vlaams Gewest over energie, het Waalse Gewest over energie, en het Brussels Gewest over milieu en energie.

* Condenserende aardgasketels: zowat alle grote merken van verwarming hebben ze (Junckers, Renova Bulex, Wolff, Vaillant, Viessmann, Buderus, De Dietrich...).

* Houtpelletketels: onder meer bij Baxi, d'Alessandrio, Okoten, SHT, Solarfocus.

* Warmtepompen worden door gespecialiseerde firma's aangeboden. Bekende namen zijn Suntechnics, Viessmann, Daikin.

* Warmteaccumulerende houtkachels zijn er in diverse formaten en types, onder meer bij Brunner, Tulikivi, Weltevree, Alltech, Ensign.

* Houtkachels en -haarden zijn belangrijke sfeermakers. Bekende merken zijn onder meer Focus, Dovre, Barbas, MCZ, Saey, Stûv.

* Gashaarden vindt u onder meer bij Bellfire, Faber, Flam, Kalfire, MCZ...

Lees meer over: