Waarom bordspellen weer in zijn

02/12/15 om 17:49 - Bijgewerkt op 03/12/15 om 10:20

Spelen is belangrijk voor groot en klein. En in digitale tijden ontdekken we weer het plezier van samen een gezelschapspel spelen.

Waarom bordspellen weer in zijn

Druk, druk, druk... We zijn voortdurend bezig, de agenda volgepland. En dan heb ik het niet alleen over volwassenen. Ook kinderen lijken geen tijd meer te hebben. Vrije tijd wordt opgeslokt door allerlei hobby's en wat er overblijft wordt al snel ingepalmd door gsm, tablet of computer. Natuurlijk kan dit ook ontspannend zijn, maar uit onderzoek blijkt dat het 'vrij spel' (lees = niet vooraf gepland en georganiseerd) ongelooflijk belangrijk is. Want spel is meer dan alleen maar amusement.

Spelen = leren

Het klinkt misschien als een boutade, maar spelen is leren. Enkele voorbeelden:

Baby's verkennen al spelend de wereld rondom hen.

Een auto voortduwen helpt peuters om verbanden te leggen: als ik dit doe, gebeurt er dat.

Kinderen komen via spel in beweging en leren hun lichaam kennen en beheersen.

Samen spelen leert kinderen omgaan met anderen en rekening te houden met elkaars gevoeligheden.

Ze leren bovendien om af en toe een tegenslag te incasseren en om te gaan met teleurstelling.

Echte 'vrije' tijd, die niet is ingevuld door een of andere activiteit, leert kinderen creatief te zijn en een eigen spel te bedenken.

Door te spelen leren kinderen ook te focussen.

Spel heeft dus voordelen, zelfs computerspellen hebben hun positieve kanten. Want ook daarmee leren kinderen heel wat vaardigheden. Groot nadeel is echter dat het samen spelen er veelal bij inschiet. En laat nu net dat ontzettend belangrijk zijn om in de maatschappij te kunnen functioneren.

Gewoon leuk

Hoewel er niet veel onderzoek is gedaan, groeit zo stilaan het inzicht dat spelen blijft, ook als voor volwassenen. Een van de vurigste pleitbezorgers is psychiater Stuart Brown. Hij omschrijft spelen als een activiteit die niet meteen een doel moet hebben. Het moet vooral gewoon leuk zijn. De tegenpool van spel noemt hij niet werk maar depressie. Voor volwassenen bestaat spelen uit dansen, films bekijken, winterwandelingen maken, stokken gooien met de hond, duikelen in het zwembad, flirten en gezelschapspelletjes organiseren. Het is belangrijk daar tijd voor vrij te maken. De spelende mens is, zo weet Brown, optimistischer, sympathiek, flexibel en hoopvol over de toekomst.

Gezellig samen

In tijden van internet en computers staat het 'ouderwetse' spel onder druk. Maar vreemd genoeg niet het bordspel. Hoewel: vreemd? "Iedereen is tegenwoordig vooral met zijn telefoon bezig, en gelukkig ontstaat opnieuw de behoefte om samen rond de tafel te zitten en een gezellige tijd te hebben. Een gezelschapsspel is dan ideaal", zegt Jurrie Eelsing, manager R&D bij spelproducent Goliath. "Aan een goed familiegezelschapsspel kunnen meerdere personen lange tijd plezier beleven. Belangrijk is de mix van geluk, kennis en handigheid."

Die vernieuwde belangstelling uit zich ook in het gigantische aanbod. En denk daarbij niet aan ganzenbord. De laatste jaren is het gamma uitgebreid met een reeks intelligente spellen die door jong en oud worden gesmaakt en die hun plaats naast de onverwoestbare klassiekers hebben ingenomen.

Dit zijn er alvast drie die wij op ons verlanglijstje hebben staan:

Terra

Terra © GF

Terra (29,99 euro), een nieuw wedspel met een educatief kantje waarmee je dus de geheimen van onze aarde ontdekt. Van 999 Games.

Qwirkle

Qwirkle © GF

Qwirkle, een legspel met kleuren en vormen (24,99 euro), is nu ook beschikbaar in een reiseditie (14,99 euro). Van het Nederlandse 999 Games.

Stratego

Stratego © GF

Stratego, onverwoestbare klassieker, in een variant (34,95 euro) om met vier te spelen, in teams van twee. Van Jumbo.