Vijftien jaar erfgoeddag

03/04/15 om 14:28 - Bijgewerkt om 14:31

Erfgoeddag is dit jaar aan de vijftiende editie toe, en dat moet gevierd worden. De cultureel-erfgoedsector vereent de krachten om het Belgisch erfgoed in de kijker te zetten.

Vijftien jaar erfgoeddag

Op 26 april 2015 kan je in Vlaanderen en Brussel een hele dag terecht voor een zoektocht naar fascinerend en veelzijdig erfgoed. Niet enkel musea, maar ook heemkundige kringen, archieven, erfgoedbibliotheken en vele andere organisaties stellen hun deuren open om je te laten zien wat ze in huis hebben. Een bezoek aan Erfgoeddag is gratis, dat is extra mooi meegenomen.

ERF!

Het thema dit jaar is 'ERF!'. De bezoeker komt te weten hoe erfgoedinstellingen omgaan met erfgoed en schenkingen, maar ook wie de mensen waren die hun persoonlijke collecties doneerden aan een museum of archief. Iedereen is erfgenaam, want ontvangen en geven gebeurt in een cyclus over vele generaties heen.

Erfgoeddoel

Onder het motto 'Steun eens een erfgoeddoel.' probeert FARO (Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw) mensen te overtuigen om hun erfenis aan een goed doel te schenken. Omdat het onderhoud, de registratie en restauratie van veel erfgoedstukken erg duur is, nodigt FARO bezoekers uit om zich op één of andere manier met erfgoed te verbinden. Je kan een schenking doen aan een twintigtal geregistreerde archieven, musea en erfgoedbibliotheken, maar ook mensen die graag vrijwilligerswerk willen doen zijn meer dan welkom.

Erfcaravan

Op de website van Erfgoeddag kan je zelf je programma samenstellen. Heel wat regionale en lokale organisaties stellen een eigen brochure samen. Zo kan je in Veurne een bezoek brengen aan de erfcaravan. De bedoeling is om persoonlijke erfenis-verhalen in te zamelen van alle Veurnaars. Onder de aangename begeleiding van een tas dampende koffie wordt aan de bezoeker gevraagd wat voor hem/haar de belangrijkste erfenis is uit de vorige generaties.

Praktisch

Om je dag vlot te laten verlopen zetten ook De Lijn en de NMBS hun schouders onder Erfgoeddag. In het Erfgoeddagblad vind je een gratis duo-dagpas van De Lijn- een aanbod dat enkel geldt op Erfgoeddag. En met het weekendbiljet van de NMBS kunnen reizigers voordelig de trein nemen.

Een gratis exemplaar van het Erfgoeddagblad kan opgehaald worden bij de deelnemende organisaties, in een groot aantal openbare bibliotheken, toeristische kantoren en in Lijnwinkels. Of bestel een exemplaar via het gratis telefoonnummer 1700.

Lokeren, Stadsarchief, Herinneringen aan Belgisch Congo door Abel Raemdonck, uit de collectie van kleinzoon Peter Raemdonck.

Lokeren, Stadsarchief, Herinneringen aan Belgisch Congo door Abel Raemdonck, uit de collectie van kleinzoon Peter Raemdonck.

Vijftien jaar erfgoeddag

Onze partners